Scandal in Turcia cu cateva zile inainte de "referendumul" contra lui Erdogan. Twitterul a fost blocat "ca in Coreea de Nord"

Ultima actualizare: 24-03-2014 06:32
Erdogan, Turcia

Decizia guvernului islamo-conservator turc de a bloca accesul internautilor din aceasta tara pe platforma de microblogging Twitter, joi seara, a generat numeroase critici contra cenzurii din mass-media turca.

"O mare lovitura a fost data libertatii: Twitter a fost inchis", afirma pe prima pagina cotidianul cu cele mai mari vanzari din Turcia, Zaman, sustinator al imamului Fethullah Gülen, aflat in conflict deschis cu premierul Recep Tayyip Erdogan.

Un alt cotidian de opozitie, Cumhuriyet, a denuntat la randul sau "cenzura", care a plasat Turcia "in randul tarilor precum Coreea de Nord".

Autoritatile din domeniul telecomunicatiilor (TIB) au anuntat joi seara ca au blocat accesul la Twitter pe baza unui ordin judecatoresc, dupa ce premierul Erdogan a amenintat ca va interzice aceasta retea de socializare, in semn de represalii pentru publicarea inregistrarilor unor conversatii telefonice care il implica intr-un scandal de coruptie.

In ciuda masurilor ordonate de putere, numerosi internauti au putut destul de repede sa evite interdictia, conectandu-se pe alte servere proxy si pe retele VPM, pentru a avea acces la aceasta retea de microblogging.

"Interdictia lui Erdogan a fost anulata in mai putin de o zi", a comentat pe Twitter Murat Zetkin, editorialist la cotidianul de limba engleza Hürriyet Daily News.

Vicepremierul turc Bülent Arinç a publicat la randul sau pe Twitter, vineri dimineata, programul lui oficial pentru aceasta zi.

Manifestatii de protest au fost anuntate vineri la Ankara, Istanbul si Izmir pentru a denunta decizia guvernului turc.
Inca de la inceputul lunii martie, seful Guvernului islamo-conservator a amenintat ca va interzice YouTube si Facebook in tara sa.

Blocarea accesului la Twitter vine cu cateva zile inainte de alegerile municipale din 30 martie, care, potrivit specialistilor, vor avea alura unui veritabil "referendum" contra lui Erdogan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO