Scandal imens după o expoziție dedicată ”martirilor”, la Berlin. Autorii masacrului de la Bataclan, printre aceștia

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 05 Decembrie 2017 20:40
Categorie: Internaţional
expoziția martirilor

O expoziţie organizată la Berlin şi dedicată mai multor "martiri" din istorie, în rândul cărora se află şi unul dintre autorii atentatelor de la Paris din 2015, a provocat scandal în Germania

De asemenea, expoziția a determinat un protest oficial din partea Franţei, a anunţat luni AFP.

Intitulată "Muzeul Martirilor', expoziţia prezintă fotografiile a 20 de personalităţi istorice, însoţite de scurte biografii explicative ale acestor persoane, descrise ca "martiri" şi "oameni care şi-au dat viaţa pentru convingerile lor".

În această listă eteroclită au fost incluşi filosoful grec Socrate, activistul american pentru drepturi civile Martin Luther King, dar şi francezul Ismaël Omar Mostefai, unul dintre cei trei autori ai masacrului jihadist comis în sala de concerte Bataclan din Paris în noiembrie 2015, soldat cu 90 de decese - lângă a cărui fotografie este expus şi un bilet de intrare în acea sală.

Egipteanul Mohammed Atta, unul dintre principalii responsabili pentru atacurile sinucigaşe de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, precum şi o adolescentă kamikaze din Daghestan, autoare a atentatului din metroul moscovit în 2010, se regăsesc la rândul lor printre "martirii" prezentaţi de expoziţie.

La originea acestei iniţiative artistice se află un colectiv de artişti danezi intitulat "The Other Eye of the Tiger", iar expoziţia poate fi vizitată la Kunstquartier Bethanien, un spaţiu artistic din Berlin dedicat culturii alternative.

Inaugurată săptămâna trecută şi programată să dureze doar până miercuri, expoziţia a stârnit foarte repede indignare, atât în Germania, cât şi în Franţa, în special pe reţelele de socializare.

Ambasada Franţei la Berlin şi-a exprimat "consternarea", considerând că "un asemenea parti pris (...) este profund şocant". "Reamintind ataşamentul nostru faţă de libertatea creaţiei artistice, denunţăm cu fermitate confuzia făcută între martiriu şi terorism", a precizat ambasada franceză într-un comunicat.

Toate personajele menţionate "au fost desemnate drept 'martiri' de către un stat, o religie sau o organizaţie. Niciunul dintre aceştia nu a fost considerat astfel de către artiştii înşişi", au declarat într-un comunicat autorii expoziţiei, subliniind în acelaşi timp că se distanţează faţă de orice formă de violenţă şi de terorism.

Expoziţia are scopul de a arăta "amploarea utilizării termenului de 'martir' şi inconsecvenţa sa în funcţie de diferitele contexte şi poziţii geografice pe parcursul istoriei", au adăugat ei.

De asemenea, Primăria din Berlin s-a desolidarizat oficial de această expoziţie, dând asigurări că aceasta nu a fost nici "susţinută", nici "finanţată" de instituţie.

Personalitate a partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), deputata Beatrix von Storch a anunţat pe Twitter că a depus plângere "pentru o apologie publică a crimei".

O expoziţie anterioară despre "martiri", organizată tot de colectivul "The Other Eye of the Tiger", a făcut deja subiectul unei plângeri - depuse în 2016, în Danemarca - ai cărei semnatari au spus că acea iniţiativă artistică făcea "apologia terorismului".

expoziția martirilor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Rod Stewart a cântat pe stradă pentru a promova o expoziție foto
Rod Stewart a cântat pe stradă pentru a promova o expoziție foto
VIDEO PROTVPLUS.RO
Imigranti Venezuela
Patru femei, condamnate pentru că au lăsat mâncare și apă în deșert
Filmarea care a oripilat America. Gestul unor elevi, suporteri ai lui Donald Trump
Revolta uneia din femeile rănite în accidentul produs de prințul Philip
Prinţul Philip, avertizat de poliţie după ce a condus fără centură la 2 zile după accident
Lupte de stradă în Atena. Manifestanți cu cagule au încercat să intre în Parlament
SUA au trimis un distrugător în Marea Neagră pentru ”sprijinul aliaților”. Răspunsul Rusiei
scoala
Amendă uriașă pentru părinții care scot copiii de la școală mai devreme pentru vacanțe
Un bărbat și-a riscat viața să ajute o șoferiță blocată pe calea ferată. Imagini șocante
Prima imagine cu copilul căzut de 8 zile într-un puț, în Spania. Ce indicii au salvatorii
Un bărbat a fost pus sub acuzare pentru folosirea unei drone deasupra aeroportului Heathrow
Cel mai bătrân om din lume a murit în somn. Câți ani avea japonezul
Panică într-un avion care zbura spre Dubai. Pasagerii acuzau că se sufocă: ”Se făcuse verde”