Sanse tot mai mari pentru un acord de pace in Cipru. ONU: "Poate fi acest simbol al sperantei la inceputul lui 2017"

Ultimul update: Duminica 15 Ianuarie 2017 07:08
Data publicarii: Joi 12 Ianuarie 2017 21:28
Categorie: Internaţional
Secretarul general ONU

Convorbirile menite sa puna capat divizarii etnice a Ciprului arata rezultate incurajatoare, a declarat joi, in cadrul unei conferinte deschise la Geneva, noul secretar general al ONU, Antonio Guterres.

Acesta a avertizat insa ca nimeni nu trebuie sa se astepte la o rezolvare rapida, transmite Reuters, citata de Agerpres.

'Ne confruntam cu atat de multe situatii dezastruoase, incat avem mare nevoie de un simbol care sa ne dea speranta. Cred cu tarie ca Ciprul poate fi acest simbol al sperantei la inceputul lui 2017', a declarat Guterres, avandu-i alaturi pe liderii celor doua comunitati din insula, cipriota greaca si cipriota turca, Nicos Anastasiades, respectiv Mustafa Akinci.

'Obiectivul nostru este sa obtinem rezultatele necesare si, pentru aceasta, vrem sa lucram in mod serios atat timp cat va fi necesar', a adaugat Guterres, citat de Reuters.

Secretarul general al ONU prezideaza joi, la Geneva, o conferinta cu privire la Cipru, in tentativa de a se pune capat celor 42 de ani de divizare intre comunitatile greaca si turca. Cu toate acestea, crearea unui viitor stat federal pare inca o perspectiva indepartata.

Aceasta 'conferinta istorica', insarcinata doar cu discutarea garantiilor de securitate pentru un Cipru reunificat, a fost convocata dupa trei zile de negocieri intense intre liderii celor doua comunitati, sub egida ONU, noteaza AFP.

Grecia, Turcia si Marea Britanie, 'garantele' actuale ale securitatii Ciprului, conform unui tratat care a redat independenta insulei in 1960, sunt reprezentate la Geneva de ministrii de externe respectivi, Nikos Kotzias, Mevlut Cavusoglu si Boris Johnson.

La Palatul Natiunilor din Geneva mai sunt prezenti presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, intrucat Republica Cipru (partea de sud a insulei) este membra a Uniunii Europene din mai 2004.

Miercuri seara, Nicos Anastasiades si Mustafa Akinci au facut pentru prima oara schimb de harti pentru ceea ce ar fi, in viziunea fiecaruia, viitorul stat federal.

Documentele i-au fost incredintate mediatorului Natiunilor Unite, norvegianul Espen Barth Eide, care a precizat ca acestea vor fi pastrate intr-un seif al ONU.

Desi mult in minoritate, cipriotii turci controleaza in prezent 37% din teritoriul insulei. Conform presei cipriote, partea greaca ar fi dispusa sa le acorde 28,2% din viitorul stat, in timp ce partea turca pretinde 29,2%.

'Exista parti si aspecte care nu ne satisfac, altfel spus nu sunt satisfacatoare ca rezultat final', a declarat purtatorul de cuvant al guvernului cipriot grec, Nikos Christodoulides, apreciind totusi ca 'pozitiv' acest prim schimb de harti si anuntand ca 'negocierile vor continua' la o data ce nu a fost inca stabilita.

In discursul sau la conferinta, Mevlut Cavusoglu a cerut 'o solutie completa care sa garanteze egalitatea, drepturile legitime si securitatea partii cipriote turce', prin 'mentinerea regulilor de garantii si de securitate ce constituie fundamentele securitatii si stabilitatii insulei de 43 de ani'.

Grecia, in schimb, doreste 'incetarea regimului anacronic de garantii' de securitate si plecarea celor 30.000 de militari turci stationati in partea de nord a insulei.

La sosirea la Geneva, Boris Johnson a declarat ca Marea Britanie, fosta putere coloniala, care detine baze miliare in partea de sud a insulei, este pregatita sa ajute 'in toate modurile posibile' la gasirea unei solutii la conflictul cipriot. La precedente negocieri, Londra s-a oferit sa restituie 49% (117 km2) din teritoriul ocupat de bazele sale.

Secretarul general ONU Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Luna de miere in Cipru s-a terminat tragic pentru o tanara din Vaslui. Greseala majora facuta de sotul ei, aflat la volan
Luna de miere in Cipru s-a terminat tragic pentru o tanara din Vaslui. Greseala majora facuta de sotul ei, aflat la volan
Teritoriul care semneaza acordul de asociere cu UE, primul pas spre aderarea la Uniune. Romania nu-i recunoaste indepenenta
Teritoriul care semneaza acordul de asociere cu UE, primul pas spre aderarea la Uniune. Romania nu-i recunoaste indepenenta
Metoda la care au recurs grecii pentru a evita restrictiile bancilor: si-au deschis noi conturi in Cipru, Bulgaria si Romania
Metoda la care au recurs grecii pentru a evita restrictiile bancilor: si-au deschis noi conturi in Cipru, Bulgaria si Romania
VIDEO PROTVPLUS.RO
Protest la Roma
Protest cu mii de persoane, inspirat de „vestele galbene”, la Roma. FOTO
Protest la Viena față de coaliția de dreapta aflată la putere. ”Rasismul miroase urât”
Pregătiri pentru o demonstrație de amploare în Ungaria, dupa adoptarea ”Legii Sclaviei”
Ploaie cu bani pe o autostradă. 300.000 de dolari, împrăștiați pe șosea. VIDEO
Mii de persoane adunate la Kiev, ca să susțină înfiinţarea unei biserici independente de Rusia
Al șaptelea deces înregistrat ca urmare a protestelor ”vestelor galbene”
Mario Draghi
Președintele BCE: „Fascinaţia faţă de regimurile iliberale se extinde”
Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion al armatei s-a prăbușit
Analiză. Cum reuşesc jihadiştii supravegheaţi de autorităţi să comită masacre în Europa
"Obamacare", declarat neconstituţional. Reacţia lui Donald Trump
Mărturii șocante ale unui fost gardian nazist de origine română despre viața în lagăre
A treia noapte de proteste împotriva "Legii sclaviei", la Budapesta