Sanofi şi GSK anunţă o întârziere în dezvoltarea vaccinului lor împotriva Covid-19
Laboratoarele Sanofi (Franţa) şi GSK (Marea Britanie) au anunţat vineri o întârziere în dezvoltarea vaccinului lor împotriva COVID-19, după rezultate sub aşteptări la primele studii clinice, informează AFP.
Desfăşurarea programului "este întârziată pentru a îmbunătăţi răspunsul imun la persoanele în vârstă", au precizat grupurile într-un comunicat. Ele mizează în prezent pe o punere la dispoziţie a vaccinului în al patrulea trimestru al anului viitor, după ce sperau iniţial să depună o cerere de omologare în primul semestru al lui 2021 şi să livreze un miliard de doze în acelaşi an.
Sanofi, care dezvoltă acest vaccin împreună cu GSK, indicase recent că intenţionează să înceapă ultimele studii pe oameni (cunoscute sub numele de "faza 3") la sfârşitul lunii decembrie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate acestea, rezultatele intermediare ale primelor studii (faza 1/2) au indicat un răspuns sub aşteptări.
În timp ce răspunsul imun al adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani este "comparabil cu cel al pacienţilor care s-au recuperat după COVID- 19", la adulţii în vârstă acest răspuns este "insuficient", se arată în comunicat.
Prin urmare, laboratoarele doresc să "rafineze concentraţia de antigeni pentru a obţine un răspuns imun ridicat la toate grupele de vârstă".
Pentru aceasta, ele vor desfăşura o fază complementară de teste, numită "2b", începând din februarie, pe baza unui test efectuat recent pe primate neumane, cu o concentraţie îmbunătăţită de antigeni. Acesta a arătat că "vaccinul-candidat poate conferi protecţie împotriva patologiilor pulmonare şi poate provoca eliminarea rapidă a virusului din căile nazale şi plămâni în termen de 2 - 4 zile", subliniază ele în comunicat.