Sancţiunile economice americane vor lovi din nou Iranul. Implicaţiile vor fi resimţite dur şi de companiile europene

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 06 August 2018 13:34
Categorie: Internaţional

Măsurile confirmă linia dură adoptată de Donald Trump, după retragerea unilaterală a SUA din acordul privind dosarul nuclear iranian.

Implicaţiile vor fi resimţite dur şi de companiile europene. Primul răspuns al Iranului a fost devansarea amplelor manevre militare din Golful Persic. Implicit, Teheranul a avertizat că poate închide Strâmtoarea Ormuz, pe unde trec 20% din livrările globale de petrol.

Primul val al noilor sancţiuni include oprirea importurilor de materii prime, precum şi restricţii privind achiziţiile în sectoarele auto şi aeronautic. Dacă nu încetează afacerile cu Iranul, şi companiile europene riscă sancţiuni din partea Washingtonului.

Franco-italienii care produc avioanele ATR au livrat 5 aparate companiei aeriene Iran Air, cu numai o zi înaintea intrării în vigoare a sancţiunilor.

Vor fi de asemenea afectate afacerile europene din sectoare precum turism, transportul aerian de pasageri ori domeniul farmaceutic.

Pentru a doua fază a sancţiunilor, începând din noiembrie, Washingtonul a cerut tuturor statelor să sisteze complet importurile de petrol şi gaze naturale iraniene.

Pe termen mediu, analiştii formulează mai multe scenarii. Unul ar fi că, din cauza sancţiunilor şi a izolării diplomatice, liderii iranieni să se aşeze la masa negocierilor cu Statele Unite.

Imad Salamey, Associate Professor of Political Science and Internaţional Affairs, Lebanese American University: "Iranul este într-o situaţie dificilă, mai ales din punct de vedere economic. Moneda naţională se devalorizează rapid, nemulţumirea internă creşte în intensitate. De aceea, preşedintele Trump a simţit că e momentul potrivit pentru a încerca un fel de înţelegere, să vadă dacă nu cumva Teheranul este dispus să-şi reorienteze politica externă în favoarea SUA".

Într-un alt scenariu, sancţiunile ar escalada tensiunile dintre Washington şi Teheran. Zilele trecute, Iranul a efectuat exerciţii militare navale, o demonstraţie de forţă menită să arate că poate închide strâmtoarea Ormuz, vitală pentru aprovizionarea cu petrol.

Nic Robertson, CNN Senior Internaţional Correspondent: "Responsabili militari americani spun că zeci de nave iraniene mici au fost implicate în aceste exerciţii, care, de obicei, sunt organizate toamna. Schimbarea calendarului are certa legătura cu reimpunerea sancţiunilor americane, iar ameninţările Teheranului de a închide strâmtoarea alarmează".

Ameninţările nu sunt ceva nou. În anii 80, nave de război americane au escortat petrolierele prin strâmtoare. De atunci, alţi producători regionali, precum Emiratele Arabe Unite, au luat măsuri pentru a-şi securiza exporturile. De pildă, portul Fujairah din Golful Oman este capătul unei conducte masive, construite în ultimii 10 ani, iar terminalul pentru petroliere este în curs de extindere.

După ce a amenințat Iranul, Trump vrea să se vadă cu președintele Rouhani. Ce răspuns a primit
După ce a amenințat Iranul, Trump vrea să se vadă cu președintele Rouhani. Ce răspuns a primit
VIDEO PROTVPLUS.RO
atentat Strasbourg
Analiză. Cum reuşesc jihadiştii supravegheaţi de autorităţi să comită masacre în Europa
"Obamacare", declarat neconstituţional. Reacţia lui Donald Trump
Noi manifestaţii ale "vestelor galbene", în Franţa. Protestul unor tinere la bustul gol
Mărturii șocante ale unui fost gardian nazist de origine română despre viața în lagăre
A treia noapte de proteste împotriva "Legii sclaviei", la Budapesta
Liderii europeni, "exasperaţi" de Theresa May. Ar putea urma un BREXIT fără acord
miss venezuela, isabella rodriguez
Tânără din ghetou, aleasă Miss Venezuela. Concurentele ar fi puse să se prostitueze
Familia regală britanică a prezentat felicitările de Crăciun. Cu cine apare Charles
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
Povestea teroristului din Strasbourg. Tânărul s-a radicalizat la închisoare