După ce a amenințat Iranul, Trump vrea să se vadă cu președintele Rouhani. Ce răspuns a primit

×
Codul embed a fost copiat

Un consilier al preşedintelui iranian Hassan Rouhani a declarat marţi că orice negocieri cu Statele Unite trebuie să înceapă printr-o reducere a ostilităţilor şi o revenire la acordul nuclear, informează AFP.

'Respect faţă de marea naţiune iraniană, reducerea ostilităţilor, revenirea SUA la acordul nuclear... Aceasta va deschide calea către negocieri', a scris Hamid Aboutalebi într-o postare pe Twitter.

El a răspuns astfel la o declaraţie făcută luni de preşedintele american Donald Trump, care s-a arătat dispus să se întâlnească cu liderii iranieni 'când doresc ei', fără condiţii prealabile.

'Îmi imaginez că vor dori să ne întâlnim, sunt gata să ne întâlnim când doresc ei', a declarat Trump în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, la nici o săptămână după un schimb de ameninţări verbale cu preşedintele Rouhani.

Aboutalebi a afirmat că Iranul şi-a manifestat deschiderea spre dialog în trecut, în special prin discuţia telefonică dintre Rouhani şi predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, în 2013.

Citește și
Qassem Soleimani
Un puternic general iranian îl amenință pe Trump: "Nici nu îşi poate imagina. Suntem pregătiţi''
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Acest dialog s-a 'bazat' pe ideea măsurilor de consolidare a încrederii, iar acordul nuclear a fost o realizare a acestui efort şi trebuie acceptat', a afirmat Aboutalebi.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghasemi, a declarat luni, înaintea declaraţiei lui Donald Trump, că sunt imposibile negocieri cu actuala administraţie americană.

'Având în vedere măsurile ostile ale SUA împotriva Iranului după retragerea sa din JCPOA (acronimul oficial al acordului) şi restabilirea sancţiunilor economice, nu există nicio posibilitate de discuţii, iar Washingtonul îşi dezvăluie zi de zi caracterul în care nu poţi să ai încredere', a declarat Ghasemi, citat de agenţia de presă iraniană Mehr, potrivit Agerpres.

Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 în luna mai şi se pregăteşte să reinstituie sancţiuni în două etape, în august şi în noiembrie. Preşedintele american a declarat că doreşte un nou acord cu Teheranul care să depăşească limitele celui actual.

Trump vrea să se vadă cu președintele Iranului

Preşedintele american, Donald Trump, s-a arătat dispus luni să discute cu liderul iranian, fără condiţii prealabile, modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale după retragerea SUA din acordul nuclear cu Teheranul, spunând: "Dacă vor să se întâlnească, ne vom întâlni".

Potrivit Reuters, întrebat la Casa Albă dacă ar fi dispus să-l întâlnească pe liderul iranian, Hassan Rouhani, Donald Trump a spus: "M-aş întâlni cu oricine. Eu cred în întâlniri", în special în cazurile în care în joc este războiul.

Poziţia preşedintelui SUA reprezintă o scădere însemnată de ton faţă de ultima perioadă, când, după ce Rouhani l-a avertizat pe liderul american "să nu tragă tigrul de mustăţi", dând asigurări că un conflict cu Iranul ar fi "mama tuturor războaielor", Trump a răspuns printr-un tweet cu majuscule: ''NICIODATĂ SĂ NU MAI AMENINŢAŢI STATELE UNITE SAU VEŢI SUFERI CONSECINŢE CUM PUŢINI AU SUFERIT DE-A LUNGUL ISTORIEI'.

Luni, vorbind la o conferinţă de presă cu premierul italian, Giuseppe Conte, aflat în vizită la Washington, Trump a spus: "M-aş întâlni cu siguranţă cu Iranul dacă ei doresc să se întâlnească. Nu ştiu dacă ei sunt încă gata. Am pus capăt acordului cu Iranului. A fost un acord ridicol. Cred că ei vor ajunge probabil să vrea să se întâlnească şi sunt gata să mă întâlnesc oricând doresc".

Donald Trump a specificat că nu are precondiţii pentru o reuniune cu iranienii: "Dacă vor să se întâlnească, mă voi întâlni".

"Dacă am putea găsi o soluţie serioasă, nu o risipă de hârtie cum a fost celălalt acord, aş fi cu siguranţă dispus să mă întâlnesc", a adăugat el, notând că aceasta ar fi bine pentru Statele Unite, Iran şi lume.

"Respectarea drepturilor naţiunii iraniene, reducerea ostilităţilor şi întoarcerea la acordul nuclear sunt paşi care pot fi făcuţi pentru a deschide accidentata cale a discuţiilor dintre Iran şi America", a reacţionat, pe Twitter, un consilier al preşedintelui Rouhani, Hamid Aboutalebi, citat de Reuters.

În baza acordului încheiat între Iran şi şase mari puteri ale lumii (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) în 2015 la Viena, Teheranul a acceptat să-şi reducă activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor economice paralizante.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, pe 8 mai, retragerea unilaterală a ţării sale din acordul nuclear cu Iranul, deschizând calea unor noi sancţiuni americane împotriva Teheranului şi a companiilor care fac comerţ sau investesc în această ţară.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Trump vrea să pună bazele unui NATO
Trump vrea să pună bazele unui NATO "arab" în Orientul Mijlociu

Administrația Trump încearcă să pună bazele unei noi alianțe politice cu statele arabe din Golf Arabiei, Egipt și Iordania pentru a contracara extinderea influenței Iranului în regiune, potrivit oficialilor americani și arabi.

Un puternic general iranian îl amenință pe Trump:
Un puternic general iranian îl amenință pe Trump: "Nici nu îşi poate imagina. Suntem pregătiţi''

Comandantul forţei de elită Quds îl avertizează pe Donald Trump să nu înceapă un război.

Netanyahu a laudat ”poziţia fermă” a lui Trump asupra Iranului
Netanyahu a laudat ”poziţia fermă” a lui Trump asupra Iranului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a lăudat luni "poziţia fermă" a lui Donald Trump asupra Iranului după declaraţii de o virulenţă rară făcute de preşedintele SUA împotriva Teheranului.

Iranul răspunde amenințărilor lui Trump: ”Este un război psihologic”
Iranul răspunde amenințărilor lui Trump: ”Este un război psihologic”

Ameninţările proferate de preşedintele american Donald Trump contra Iranului reprezintă un ”război psihologic” şi Teheranul va continua să se opună inamicilor săi, a declarat luni un reprezentant al conducerii Gărzii Revoluţionare.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.