După ce a amenințat Iranul, Trump vrea să se vadă cu președintele Rouhani. Ce răspuns a primit


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 31 Iulie 2018 13:20
Categorie: Stiri externe

Un consilier al preşedintelui iranian Hassan Rouhani a declarat marţi că orice negocieri cu Statele Unite trebuie să înceapă printr-o reducere a ostilităţilor şi o revenire la acordul nuclear, informează AFP.

'Respect faţă de marea naţiune iraniană, reducerea ostilităţilor, revenirea SUA la acordul nuclear... Aceasta va deschide calea către negocieri', a scris Hamid Aboutalebi într-o postare pe Twitter.

El a răspuns astfel la o declaraţie făcută luni de preşedintele american Donald Trump, care s-a arătat dispus să se întâlnească cu liderii iranieni 'când doresc ei', fără condiţii prealabile.

'Îmi imaginez că vor dori să ne întâlnim, sunt gata să ne întâlnim când doresc ei', a declarat Trump în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, la nici o săptămână după un schimb de ameninţări verbale cu preşedintele Rouhani.

Aboutalebi a afirmat că Iranul şi-a manifestat deschiderea spre dialog în trecut, în special prin discuţia telefonică dintre Rouhani şi predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, în 2013.

Acest dialog s-a 'bazat' pe ideea măsurilor de consolidare a încrederii, iar acordul nuclear a fost o realizare a acestui efort şi trebuie acceptat', a afirmat Aboutalebi.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghasemi, a declarat luni, înaintea declaraţiei lui Donald Trump, că sunt imposibile negocieri cu actuala administraţie americană.

'Având în vedere măsurile ostile ale SUA împotriva Iranului după retragerea sa din JCPOA (acronimul oficial al acordului) şi restabilirea sancţiunilor economice, nu există nicio posibilitate de discuţii, iar Washingtonul îşi dezvăluie zi de zi caracterul în care nu poţi să ai încredere', a declarat Ghasemi, citat de agenţia de presă iraniană Mehr, potrivit Agerpres.

Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 în luna mai şi se pregăteşte să reinstituie sancţiuni în două etape, în august şi în noiembrie. Preşedintele american a declarat că doreşte un nou acord cu Teheranul care să depăşească limitele celui actual.

Trump vrea să se vadă cu președintele Iranului

Preşedintele american, Donald Trump, s-a arătat dispus luni să discute cu liderul iranian, fără condiţii prealabile, modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale după retragerea SUA din acordul nuclear cu Teheranul, spunând: "Dacă vor să se întâlnească, ne vom întâlni".

Potrivit Reuters, întrebat la Casa Albă dacă ar fi dispus să-l întâlnească pe liderul iranian, Hassan Rouhani, Donald Trump a spus: "M-aş întâlni cu oricine. Eu cred în întâlniri", în special în cazurile în care în joc este războiul.

Poziţia preşedintelui SUA reprezintă o scădere însemnată de ton faţă de ultima perioadă, când, după ce Rouhani l-a avertizat pe liderul american "să nu tragă tigrul de mustăţi", dând asigurări că un conflict cu Iranul ar fi "mama tuturor războaielor", Trump a răspuns printr-un tweet cu majuscule: ''NICIODATĂ SĂ NU MAI AMENINŢAŢI STATELE UNITE SAU VEŢI SUFERI CONSECINŢE CUM PUŢINI AU SUFERIT DE-A LUNGUL ISTORIEI'.

Luni, vorbind la o conferinţă de presă cu premierul italian, Giuseppe Conte, aflat în vizită la Washington, Trump a spus: "M-aş întâlni cu siguranţă cu Iranul dacă ei doresc să se întâlnească. Nu ştiu dacă ei sunt încă gata. Am pus capăt acordului cu Iranului. A fost un acord ridicol. Cred că ei vor ajunge probabil să vrea să se întâlnească şi sunt gata să mă întâlnesc oricând doresc".

Donald Trump a specificat că nu are precondiţii pentru o reuniune cu iranienii: "Dacă vor să se întâlnească, mă voi întâlni".

"Dacă am putea găsi o soluţie serioasă, nu o risipă de hârtie cum a fost celălalt acord, aş fi cu siguranţă dispus să mă întâlnesc", a adăugat el, notând că aceasta ar fi bine pentru Statele Unite, Iran şi lume.

"Respectarea drepturilor naţiunii iraniene, reducerea ostilităţilor şi întoarcerea la acordul nuclear sunt paşi care pot fi făcuţi pentru a deschide accidentata cale a discuţiilor dintre Iran şi America", a reacţionat, pe Twitter, un consilier al preşedintelui Rouhani, Hamid Aboutalebi, citat de Reuters.

În baza acordului încheiat între Iran şi şase mari puteri ale lumii (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) în 2015 la Viena, Teheranul a acceptat să-şi reducă activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor economice paralizante.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, pe 8 mai, retragerea unilaterală a ţării sale din acordul nuclear cu Iranul, deschizând calea unor noi sancţiuni americane împotriva Teheranului şi a companiilor care fac comerţ sau investesc în această ţară.

 

Trump vrea să pună bazele unui NATO
Un puternic general iranian îl amenință pe Trump:
Netanyahu a laudat ”poziţia fermă” a lui Trump asupra Iranului
VIDEO PROTVPLUS.RO