Salutul neobisnuit si noii pantofi ai Papei: cele mai frumoase imagini de azi de la Vatican


Ultimul update: Vineri 22 Martie 2013 07:14
Data publicarii: Marti 19 Martie 2013 14:22
Categorie: Stiri externe
Papa Francisc - 7

Papa Francisc a oferit la slujba de intronizare de marti dimineata, de la Vatican, imaginile zilei in presa internationala. Papa nu a impresionat doar cu atitudinea sa in multime, ci si cu discursul sau din timpul cuvantarii bisericesti.


Papa Francisc a lansat, marti, in timpul cuvantarii bisericesti, un apel catre responsabilii economici, politici si sociali, "sa nu permita ca semnele distrugerii si mortii sa insoteasca mersul lumii noastre", subliniind ca fiecare trebuie sa aiba "respect pentru orice creatura a lui Dumnezeu si pentru mediu", relateaza AFP.

Imaginile cu Papa Francisc sarutand pe crestet un barbat cu handicap si doi copii au incantat multimea de credinciosi prezenta la Vatican.

"Totul este incredintat pazei omului. Cand omului ii lipseste aceasta responsabilitate, cand noi nu avem grija de creatie si de semeni, atunci isi gaseste locul distrugerea", a declarat el. "In fiecare epoca, sunt Irozi care comploteaza pentru moarte, distrug si desfigureaza fata barbatului si a femeii", a adaugat Papa in predica sustinuta in fata a 132 de delegatii straine, adresandu-se "tuturor celor care ocupa roluri de responsabilitate in domeniile economic, politic sau social".

"Vocatia de a veghea nu ne vizeaza doar pe noi, crestinii, ea are o dimensiune umana, care priveste pe toata lumea", a declarat el, insistand asupra "ingrijirii copiilor, a persoanelor in varsta, a celor mai vulnerabili si care sunt adeseori la periferia inimilor noastre".

"Adevarata putere" a unui pontif este "sa slujeasca, el trebuie sa priveasca inspre a sluji smerit, concret", a declarat Papa argentinan in cadrul slujbei sale inaugurale din Piata Sfantul Petru, in cadrul unei predicii cu tonalitate franciscana, sustinuta in fata a peste 150.000 de credinciosi si a sute de sefi de stat si de guvern sau ministri.

Jorge Bergoglio si-a ales numele de Francisc in memoria lui "Poverello" din Assisi, Sfantul Francisc care in secolul al XIII-lea a vrut sa reconstruiasca Biserica, divizata la fel ca si in prezent, si a lucrat pentru pace si respect fata de natura.

Noul papa argentinian, care a comentat o evanghelie ce evoca rolul lui Iosif, sotul Fecioarei Maria, in aceasta zi de sarbatoare a Sfantului Iosif, a adaugat ca Papa "trebuie sa isi deschida bratele (...) pentru a primi cu afectiune si sensibilitate toata umanitatea, in special pe cei slabi, pe cei mai saraci, pe cei mai mici".

"Nu trebuie sa ne temem de bunatate, si nici chiar de sensibilitate!", a exclamat cu voce puternica Papa Francisc, in aplauzele multimii. Papa Francisc i-a adus un omagiu "veneratului predecessor” Benedict al XVI-lea, facand aluzie la "coincidenta foarte bogata in semnificatii" a acestei ceremonii oficiate de ziua Papei emerit german, Joseph Ratzinger.

"Ii suntem alaturi prin rugaciune, cu multa afectiune si recunostinta", a declarat el, in timp ce Benedict al XVI-lea s-a retras la 28 februarie in resedinta papala din Castel Gandolfo.

Printre imaginile care au facut inconjurul presei italiene astazi se numara  cea cu pantofii de piele neagra pe care i-a ales Francisc, in opozitie cu cei rosii ai lui Benedict al XVI-lea, dar si salutul american, neobisnuit, cu degetul mare ridicat, pe care Papa l-a adresat din papamobil catre un grup de americani.

 

 

FULLSCREEN
Salutul neobisnuit si noii pantofi ai Papei: cele mai frumoase imagini de azi de la Vatican
  • /

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO