Sadat, armata privată prin care Erdogan vrea să reînvie gloria apusă a epocii otomane

Ultima actualizare: 13-09-2020 12:18
Sadat, armata privată prin care Erdogan vrea să reînvie gloria din epoca otomană
Getty

Grupul militar privat Sadat pare a fi folosit de Erdogan pentru restabilirea gloriei otomane de altă data a Turciei, mulți comparându-l cu trupele mercenare de elită Wagner, întrebuințate de Vladimir Putin în operațiunile militare externe.

 

Proprietarul armatei private Sadat, fostul comandant al forțelor speciale Adnan Tanriverdi este în ochii unora cea mai puternică armă de închiriat din lumea islamică, un general bine conectat, cu mii de mercenari sirieni căliți în luptă sub comanda sa, scrie The Telegraph, citat de Yahoo! News.

Un apropiat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, fostul general Adnan Tanriverdi are o expertiză îndelungată în toate artele întunecate ale războiului, de la sabotaj și contra-insurgență până la asasinate.

Dar, ca și în cazul multor mercenari, poate fi greu să separi omul de mit.

Este el, așa cum spun criticii, șeful armatei private a lui Erdogan, care conduce armate islamiste secrete în Libia și Siria? Sau este, așa cum susține el însuși, doar un respectabil patriot, denigrat de dușmanii președintelui?

"Nu am trimis niciun mercenar sau alt personal în Siria sau Libia", a insistat el către The Telegraph săptămâna trecută, după ce a fost acuzat de guvernul SUA că a trimis mii de luptători sirieni în Libia.

"Aș dori să subliniez din nou că firma noastră nu este o organizație mercenară. Nu are nicio legătură cu organizații sau grupări teroriste".

 

Mii de mercenari sirieni, inclusiv extremiști, în subordine

 

Generalii de la Comandamentul Africa al Pentagonului au însă o cu totul altă părere.

Într-un raport adresat guvernului SUA la începutul acestei luni, ei au spus că armata privată Sadat operează în jur de 5.000 de mercenari sirieni - inclusiv „extremiști cu legături teroriste anterioare” - în Libia.

Armele angajate ar fi luptat pentru Guvernul Acordului Național (GNA), partea pe care Ankara a sprijinit-o în războiul civil din Libia.

Raportul a spus că mercenarii, presupuși plătiți și îndrumați de câteva zeci de instructori Sadat, au ajutat GNA să recupereze teritoriul de la Khalifa Heftar, puternicul om din epoca Gaddafi susținut de rivalii Turciei, Emiratele Arabe Unite și Egipt.

Dar a susținut că mulți dintre luptători au fugit și ei. "Au existat rapoarte din ce în ce mai numeroase despre furturi, agresiuni sexuale și conduite necorespunzătoare din partea acestor mercenari, ceea ce este probabil să degradeze și mai mult situația de securitate", se precizează în raportul Pentagonului.

Acuzațiile SUA alimentează misterul creat în jurul grupului Sadat din Turcia, despre care adversarii lui Erdogan spun că acționează ca o armată prezidențială privată.

Ei fac comparații cu grupul rus Wagner, care desfășoară operațiuni militare externe pentru președintele Vladimir Putin, inclusiv luptele pentru forțele generalului Heftar din Libia.

Discuțiile vin în contextul în care Erdogan încearcă să extindă influența militară a Turciei în străinătate și să restabilească gloria din epoca otomană, de cea mai importantă putere a lumii islamice.

În prezent, el se află într-o confruntare cu liderii europeni în legătură cu decizia sa de a relua explorarea gazelor naturale din apele în litigiu din jurul Greciei și Ciprului, părți ale Mediteranei pe care Turcia le consideră teritoriile sale.

 

L-au ajutat pe Erdogan în lovitura de stat din 2016

 

Tanriverdi se număra într-un grup de ofițeri care ar fi fost forțați să iasă din armată la sfârșitul anilor 1990, deoarece împărtășeau tendințele islamiste ale lui Erdogan.

Fostul general a înființat Sadat Group împreună cu alți foști colegi în 2012, deși, spre deosebire de majoritatea soldaților plătiți, care lucrează pur și simplu pentru cel care oferă cel mai mult, el are o ideologie: să instruiască armatele națiunii musulmane până la punctul în care acestea să nu ai aibă nevoie de sprijinul occidental.

Sau, așa cum spune site-ul grupării, unde sunt videoclipuri spectaculoase cu forțelor sale de elită în timpul antrenamentelor: „Scopul Sadat este de a ajuta Lumea Islamică să ocupe locul pe care îl merită printre Super Puteri”.

Sadat, susține el, funcționează ca orice altă firmă militară privată modernă, oferind guvernelor instruire pentru soldați și contra-insurgență.

Cu toate acestea, la fel ca mercenarii de la Wagner Group, utilizați de Putin, activitățile Sadat sale sunt acoperite în secret, Tanriverdi refuzând să spună public în ce țări a derulat operațiuni.

Acest lucru nu i-a oprit pe politicienii opoziției din Turcia, care au o relație tensionată cu Erdogan, să vadă mâna lui Sadat în tot felul de acțiuni.

Pe lângă presupusul antrenament al luptătorilor islamiști din Siria și Libia, grupul este acuzat că i-a acordat președintelui ajutor pentru înfrângerea tentativei de lovitură de stat militară împotriva sa în 2016.

Ofițerii Sadat, se susține, au fost implicați în luptele de stradă care au avut loc la Istanbul pe măsură ce lovitura de stat a fost înăbușită.

Aceste suspiciuni au rezultat parțial din faptul că, la scurt timp după lovitura de stat, Erdogan l-a făcut pe Tanriverdi consilierul său șef militar.

El a demisionat la începutul acestui an, după un discurs controversat în care a spus că Sadat pregătește calea întoarcerii lui Mahdi, o figură mesianică în Islam.

În urmă cu doi ani, Meral Akșener, fost ministru turc de Interne și politician laic de opoziție, a susținut că Sadat a condus, de asemenea, tabere de instruire pentru miliții pro-guvernamentale lângă coasta Mării Negre a Turciei.

Misiunea lor, susținea ea, era să provoace probleme dacă alegerile nu favorizau partidul AKP de la președintele Erdogan.

Tanriverdi a negat astfel de afirmații, insistând pentru Telegraph că firma sa are mai puțin de o duzină de consilieri, dintre care niciunul nu a fost vreodată implicat în luptă directă.

"Credeți că o firmă care are aproximativ zece angajați poate avea un rol în suprimarea unui complot de lovitură de stat?", a declarat fostul general.

De asemenea, Tanriverdi a devenit iritat când a fost întrebat dacă Sadat formează armata privată a președintelui Erdogan, sugerând că aceasta este o poveste pe care doar un ziar britanic ar putea să o creadă.

"Turcia este o republică democratică, șeful statului său este ales prin vot popular", a spus el. „Din moment ce nu avem regi sau regine, dominația unei familii sau conducerea ereditară, s-ar putea să aveți problem în a înțelege acest lucru”.

 

Un expert american nu crede că sunt atât de importanți precum se prezintă

 

Profesorul Howard Eissenstat, expert în Turcia la Universitatea St Lawrence din New York, a declarat că opoziția Turciei a exagerat probabil importanța lui Sadat, luând în considerare viziunea grandioasă expusă pe site-ul său.

Dar el a adăugat: "Nu cred că există vreo îndoială că Sadat a lucrat îndeaproape cu guvernul turc în Siria și Libia și sunt foarte expliciți cu privire la această idee de a proiecta puterea turcească către lumea musulmană. Trebuie doar să fim precauți cu privire la presupunerea că sunt la fel de importante pe cât se prezintă".

Aceasta pare să fie o părere împărtășită de Tanriverdi, care susține că singura sa misiune în Libia a fost în 2013, când Sadat a negociat o ofertă pentru construirea unei instalații militare pentru armata libiană.

„Din cauza tulburărilor din Libia, negocierile s-au oprit”, a spus el.

El a insistat, totuși, că vor exista în curând multe alte firme turcești, precum a sa, pentru afaceri militare.

"Turcia are nevoie de zeci, poate sute de firme precum Sadat", a adăugat el. „Aceasta este pentru securitatea, prosperitatea și supraviețuirea națiunilor islamice”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO