Tensiuni uriaşe în Mediterana. Erdogan îl atacă dur pe Macron, în timp ce americanii se arată ”profund îngrijorați

Ultima actualizare: 13-09-2020 09:24
Vuiet de război Mediterana. Erdogan îl atacă pe Macron, în timp ce americanii se arată ”profund îngrijorați”
Getty

Tensiunile din estul Mediteranei au ajuns la un nivel fără precedent, după ce Erdogan l-a atacat direct pe Macron și i-a transmis ”să nu caute ceartă cu Turcia”. În paralel, SUA s-au arătat ”profund îngrijorate” de acțiunile Turciei.

Statele Unite sunt ”profund îngrijorate” de acţiunile Turciei în estul Mediteranei, a declarat sâmbătă secretarul de Stat Mike Pompeo, care a cerut o soluţie diplomatică pentru această criză.

Tensiunile din estul Mediteranei s-au amplificat din cauza pretenţiilor pentru apele teritoriale dintre Turcia, Grecia şi Cipru, în zone considerate că ar fi bogate în resurse naturale.

”Ţările din regiune trebuie să îşi rezolve dezacordurile, inclusiv cele referitoare la securitate şi resursele energetice şi problemele maritime, pe cale diplomatică şi paşnic”, afirmat Pompeo sâmbătă seara, în drum spre Cipru, unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicos Anastasiades, conform News.

Pompeo a mai spus că ”tensiunile militare crescute nu ajută pe nimeni, doar pe adversaţii care vor să vadă diviziuni în unitatea transatlantică”.

Declarația lui Pompeo a venit după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat sâmbătă pe omologul său francez Emmanuel Macron "să nu caute ceartă cu Turcia", în timp ce tensiunea creşte între cele două ţări în legătură cu situaţia din Mediterana orientală.

"Nu căutaţi ceartă cu poporul turc, nu căutaţi ceartă cu Turcia", a lansat Erdogan într-un discurs televizat la Istanbul, referindu-se la critici severe formulate de Macron la adresa Ankarei în cadrul conflictului între Turcia şi Grecia cu privire la prospectarea petrolului în Mediterana, transmite Agerpres.

Emmanuel Macron şi şase omologi ai săi din sudul UE au cerut joi Turciei să înceteze politica sa de "confruntare" în Mediterana orientală şi au ameninţat cu sancţiuni europene dacă Ankara continuă să conteste drepturile Greciei şi Ciprului de explorare a gazelor în zonă.

Macron a apreciat de asemenea că guvernul turc "are astăzi un comportament inacceptabil" şi trebuie "să-şi clarifice intenţiile".

 

Erdogan: ”Dle Macron, nu ați terminat să aveți probleme cu mine!”

 

Erdogan a cerut sâmbătă Greciei "să stea departe" de acţiunile "greşite" susţinute de ţări precum Franţa în estul Mediteranei. Franţa şi-a intensificat prezenţa militară în această zonă luna trecută.

"Dle Macron, nu aţi terminat să aveţi probleme cu mine!", i-a transmis preşedintele turc, atacându-l pentru prima dată direct şi spunându-i după nume omologului său francez.

Erdogan l-a acuzat de "lipsă de cunoştinţe istorice" şi a apreciat că Franţa "nu poate să dea lecţii de umanitate" Turciei din cauza trecutului său colonial în Algeria şi a rolului său în genocidul din 1994 în Rwanda.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă pe care Atena o consideră ca fiind sub suveranitatea sa. În ultimele săptămâni, cele două ţări şi-au arătat muşchii prin declaraţii belicoase, manevre militare şi trimiterea de nave în zonă.

Franţa şi-a arătat clar sprijinul pentru Grecia prin desfăşurarea de nave de război şi a unor avioane de luptă în regiune, o iniţiativă denunţată virulent de către preşedintele turc.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO