Sacoșele cu bani ale mercenarilor Wagner inundă economia rusă. Cât primesc familiile celor uciși pe frontul din Ucraina

sacosa ruble
Shutterstock

Mercenarii ruşi ucişi în Ucraina contribuie în mod involuntar la alimentarea unui boom al numerarului acasă, un efect secundar neobişnuit al războiului, transmite Bloomberg.  

Banii plătiţi sub formă de despăgubiri pentru moartea mercenarilor, care pot ajunge până la cinci milioane de ruble (60.000 de dolari) per persoană, la care se adaugă şi soldele necolectate, ajung la rude de obicei în sacoşe, potrivit mai multor femei care au dorit să îşi păstreze anonimatul, dar care au spus că au fost nevoite să călătorească până la punctele de ridicare a banilor de pe teritoriul Rusiei.

Multora din aceste femei li s-a spus să evite să depună numerarul la bancă.

Oksana de la Celeabinsk, regiunea munţilor Urali, a cărei soţ a murit luptând pentru gruparea paramilitară Wagner la Bahmut, nu a avut nevoie de alte instrucţiuni, precizând că nu a vrut să aibă "probleme" cu sistemul fiscal şi că nu are documente care să precizeze de unde au venit banii.

"Wagner a plătit tot ceea ce trebuia să plătească. Am cumpărat deja un apartament", a spus Oksana.

Citește și
Ramzan Kadîrov
Kadîrov a preluat de la Ministerul rus al Apărării contractul refuzat de șeful mercenarilor Wagner
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

Putin a promis cheltuieli nelimitate pentru efortul de război

Finanţarea acordată soldaţilor angajaţi de Wagner, care potrivit analiştilor americani ar avea 50.000 de luptători în Ucraina, a devenit un adevărat robinet de numerar care se scurge prin economia rusească. Acest volum mare de ruble este un exemplu evident al distorsiunilor provocate de războiul care a intrat în cea de a 16-a lună.

"Creşterea utilizării numerarului ar putea indica mai multe schimbări pentru economia rusească, niciuna însă de bun augur. Creşterea cererii de numerar semnalează încredere redusă în băncile locale, anxietate ridicată cu privire la viitor în rândul gospodăriilor, care preferă să păstreze banii gheaţă în pofida inflaţiei, o extindere a economiei gri, precum şi deteriorarea respectării obligaţiilor fiscale", susţine Alexander Isakov, economist specializat pe Rusia la Bloomberg.

Vladimir Putin a promis cheltuieli nelimitate pentru efortul de război, în timp ce Guvernul de la Moscova a secretizat o parte fără precedent a cheltuielilor statului. Responsabil cu supravegherea sistemului de circulaţie a numerarului este viceguvernatorul Băncii Rusiei, Sergey Belov, fost ofiţer în cadrul armatei, care se ocupă şi de instituţiile speciale care direcţionează banii de la bugetul de stat spre trupele de pe front.

Banii alocaţi pentru militari sunt un motiv major pentru care numerarul a devenit mijlocul preferat de plată, potrivit unor oficiali ruşi care sunt de părere că evaziunea fiscală este puţin probabil să joace un rol important.

Spre deosebire de situaţia din anii '90, când angajatorii plăteau salarii în numerar pentru a ocoli taxele, acum mentalitatea este diferită, spune Oleg Vyugin, fost oficial de la banca centrală şi Ministerul rus al Finanţelor.

Numerarul a crescut la un nivel record de 1.400 de miliarde de ruble

"Taxele au rămas la aceaşi nivel care este acceptabil pentru oameni şi companii", a spus Vyugin. Ceeea ce s-a schimbat "este că acum există o nouă sursă de cerere de numerar, care are legătură cu operaţiunea militară specială", a mai spus Vyugin, utilizând expresia preferată a Kremlinului pentru războiul din Ucraina.

Ruşii au scos sume record din bănci în luna februarie 2022, când a demarat invazia din Ucraina. Însă, această frenezie s-a dovedit una de scurtă durată, pe măsură ce Banca Rusiei a atras fonduri înapoi în sistemul financiar prin majorarea în regim de urgenţă a dobânzii de referinţă, care a ajutat la restabilirea încrederii.

De data aceasta, dinamica este complet diferită. Numerarul în circulaţie a crescut timp de 10 luni consecutive, ajungând la 1.400 de miliarde de ruble, peste vârful atins în luna martie 2022, potrivit datelor băncii centrale. Acest calendar coincide cu asaltul condus de Wagner asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei, cea mai lungă şi mai sângeroasă bătălie de până acum.

Înfiinţat de Evgheni Prigojin în luna mai 2014, grupul privat de mercenari Wagner are un statut juridic neclar în Rusia. În condiţiile în care Wagner nu este rezident fiscal în Rusia, grupul şi-a derulat întotdeauna afacerile în numerar chiar dacă a primit finanţare de la bugetul statului rus, potrivit lui Marat Gabidullin, care a lucrat cu Prigojin timp de patru ani, până în 2019. Contractele sunt semnate cu o altă companie deţinută de Prigojin, iar banii gheaţă sunt livraţi de câteva ori pe lună, prin intermediul unui vehicul, la o bază Wagner din sudul Rusiei, a dezvăluit Gabidullin, care acum trăieşte în Franţa.

"Toate plăţile, bonusurile, cheltuieile cu înmormântarea şi altele au fost făcute întotdeauna în bani gheaţă, în plicuri, atât atunci, cât şi acum", a spus Gabidullin.

Această economie pe bază de numerar este emblematică pentru schimbările din Rusia, ale cărei bănci erau, înainte de război, în avangarda Europei în furnizarea de servicii digitale. Acum mari părţi ale economiei trebuie să opereze pe ascuns.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Citește și...
Mercenarii Wagner s-ar putea retrage din Ucraina. Prigojin:
Mercenarii Wagner s-ar putea retrage din Ucraina. Prigojin: "Nu sunt sigur că vom mai activa"

Tensiuni din ce în ce mai mari în Rusia. Aflat în plin conflict cu Ministerul Apărării, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat, marţi, că "nu este sigur" dacă oamenii săi vor continua să lupte în Ucraina.

Kadîrov a preluat de la Ministerul rus al Apărării contractul refuzat de șeful mercenarilor Wagner
Kadîrov a preluat de la Ministerul rus al Apărării contractul refuzat de șeful mercenarilor Wagner

Ministerul rus al Apărării a anunţat, luni, că a semnat un contract cu grupul Ahmat al forţelor speciale cecene, la o zi după ce şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru.

Kremlinul vrea să preia controlul direct asupra Grupului Wagner. Ordinul dat de Moscova tuturor combatanților
Kremlinul vrea să preia controlul direct asupra Grupului Wagner. Ordinul dat de Moscova tuturor combatanților

Moscova vrea să preia controlul direct asupra armatei de mercenari Wagner, după luni de lupte interne între oficialii Ministerului rus de Interne și Evgheni Prigojin, scrie BBC.

Șeful Wagner a prezis ce se va întâmpla cu Rusia după ce va pierde războiul din Ucraina
Șeful Wagner a prezis ce se va întâmpla cu Rusia după ce va pierde războiul din Ucraina

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, spune că este sigur că Rusia se va confrunta în curând cu pierderi masive pe câmpul de luptă în războiul împotriva Ucrainei.

Prigojin dezvăluie ce se va întâmpla în Rusia dacă armata va pierde războiul.
Prigojin dezvăluie ce se va întâmpla în Rusia dacă armata va pierde războiul. "Suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție"

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, crede că, în curând, armata rusă va suferi pierderi uriașe pe frontul din Ucraina.

Recomandări
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă

Bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare a premierului slovac a apărut, sâmbătă, pentru prima oară în fața judecătorului.

Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”
Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”

O femeie de 69 de ani, angajată bonă de o familie din București, a fost reținută de poliție și acuzată că a lovit copilașul de 1 an și două luni, pe care trebuia să-l îngrijească. Acum este cercetată sub control judiciar.

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.