Søren Kierkegaard, sarbatorit de Google printr-un Doodle. Søren Kierkegaard si Dumnezeul neinteles
Søren Kierkegaard este sarbatorit de Google printr-un Doodle la 200 de la nasterea sa. Afla ce a insemnat Søren Kierkegaard pentru omenire.
Søren Kierkegaard, nascut in urma cu 200 de ani, este considerat unul dintre primii filosofi existentialisti ai lumii. La implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Søren Kierkegaard, Google il sarbatoreste printr-un logo special, Doodle, pe prima pagina.
Soren Kierkegaard a fost un filosof, scriitor si teolog danez, nascut in data de 5 mai 1813 la Copenhaga, ideile sale reusind sa influenteze in decursul timpului autori uriasi ai literaturii, precum Alber Camus, Gabriel Marcelo, Martin Heidegger, Karl Jaspers si Franz Kafka, Jean-Paul Sartre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Dumnezeul neinteles"
Gandirea si stilul de viata a lui Søren Kierkegaard reflecta drama vietii filosofului, chinuit de paradoxul sfasierii intre un Dumnezeu neinteles, caruia i se supune, si disperarea individului parasit intr-o lume in care trebuie sa existe, dar care i se refuza.
Disperarea la Søren Kierkegaard nu este agonie, ci pierderea individului. Omul trebuie sa-si aleaga, respectiv sa-si determine destinul, lasat singur, fara speranta, in haosul existentei. In fata dilemei "Ori, ori" (Enten - Eller, 1843), pentru a iesi din plictiseala existentei, penduleaza intre un hedonism rafinat si o disperare fara mijloace de consolare.
Influenta gandirii lui Søren Kierkegaard
In cursul secolului al XIX-lea, influenta gandirii lui Kierkegaard s-a exercitat numai asupra unor scriitori scandinavi, ca Henrik Ibsen si August Strindberg. Abia un secol mai tarziu, conceptiile sale filosofice se reflecta, in forme modificate, in scrierile reprezentantilor filosofiei existentiale, ca Albert Camus, Gabriel Marcel, Martin Heidegger, Jean-Paul Sartre, Karl Jaspers, precum si ai "dialecticei negative" (Theodor Adorno). Si scriitorul ceh Franz Kafka a fost profund influentat de operele lui Søren Kierkegaard.
In literatura romana influenta operei lui Søren Kierkegaard a fost una tarzie, operele sale au inceput sa circule abia in perioada interbelica, im limbile franceza, italiana sau engleza si i-au influentat pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt, Jeni Acterian, Max Blecher etc. Dupa 1947, romanele lui Nicolae Breban Don Juan si Panda si seductie au repus in circulatie multe dintre ideile din Jurnalul seducatorului, emise de Søren Kierkegaard.
Operele lui Søren Kierkegaard au inceput sa fie traduse in limba romana incepind cu anii 90.