Soren Kierkegaard, portretul filozofului care i-a influentat pe Mircea Eliade si Emil Cioran

Ultimul update: Marti 07 Mai 2013 06:58
Data publicarii: Sambata 04 Mai 2013 22:41
Categorie: Internaţional
Kierkegaard

Pe 5 mai se implinesc 200 de ani de la nasterea filozofului, scriitorului si teologului danez SOREN AABYE KIERKEGAARD.

Considerat primul filozof existentialist, Google sarbatoreste cele doua secole de la nasterea lui SOREN AABYE KIERKEGAARD.

Cu aproape 40 de titluri publicate in timpul vietii, KIERKEGAARD a avut o influenta hotaratoare asupra teologiei si filozofiei moderne, in special asupra filozofiei existentiale, insa opera sa s-a bucurat de o recunoastere tarzie. Filozoful danez este cel ce a folosit prima oara termenul "existential". Viata si filozofia lui Kierkegaard a orbitat in jurul experientelor pe care le-a avut cu crestinismul.

Søren Aabye Kierkegaard s-a nascut pe 5 mai, 1813 in Copenhaga. A fost cel mai tanar dintre cei 7 copii ai familiei. Tatal sau Michael Pedersen Kierkegaard, un om profund religios avea sa-i marcheze prin ideile sale gandirea filozofica. A studiat timp de 10 ani teologie si filozofie la Universitatile din Copenhaga si Berlin, absolvind-o pe cea dintai in 1841 cu o teza despre ironia socratica si cea romantica. Desi intentiona sa ajunga un pastor evanghelic, renunta si se dedica filozofiei.

Primele sale lucrari au fost influentate de invataturile religioase ale tatalui sau si se concentrau pe suferintele lui Hristos. Prima sa carte importanta a fost publicata in 1941 sub titlul de "Despre conceptul de ironie". Doi ani mai tarziu publica "Ori - ori", o carte despre caile estetice si etice ale vietii. In acelasi an, publica "Frica si cutremur", un studiu despre povestea biblica a lui Avraam si Isaac.

Ideile crestine si terminologia biblica se intalnesc des in multe din scrierile sale. Multe din ideile sale au inceput sub forma unei reactii legitime impotriva formalismului invechit al Bisericii Luterane de stat din Danemarca.

Intre 1843 si 1845 a publicat optsprezece "Discursuri edificatoare". Reunind profunzimea teologica, rigoarea filozofica, finetea psihologica si frumusetea stilistica, discursurile trateaza despre alcatuirea si raportarea sinelui la Dumnezeu, la timp si eternitate, despre bine si rau ca daruri de sus, despre rugaciune, iubire, rabdare si despre gandul mortii, care il face pe om sa isi ia viata in serios. Kierkegaard infatiseaza, totodata, rolul modelator al unor personaje biblice precum Iov, apostolul Pavel sau Ioan Botezatorul.

Gandirile sale au fost reflectate un secol mai tarziu de operele unor scriitori ca Albert Camus, Gabriel Marcel, Martin Heidegger, Jean-Paul Sartre, Karl Jaspers. Scriitorul danez  a avut o influenta tarzie si in literatura romaneasca in operele lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt, Jeni Acterian, Max Blecher. Kierkegaard s-a stins din viata pe 11 noiembrie 1885 in urma unei apoplexii intr-un spital din Copenhaga. 

Kierkegaard Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa:

VIDEO PROTVPLUS.RO
Santos Lopez
Povestea bărbatului crescut de ucigașul familiei sale. Tatăl adoptiv, condamnat la 5.000 de ani de închisoare
Anunțul lui Donald Tusk privind un nou summit Brexit la Bruxelles
Macron a decretat ”stare de urgență economică și socială”, după protestele Vestelor Galbene
Laureaţii premiilor Nobel 2018 și-au primit primit distincţiile la Stockholm. FOTO
Igor Dodon a fost suspendat, după ce a refuzat să promulge 5 legi
Pactul global despre migraţii a fost aprobat: ”Nu trebuie să cedăm în faţa fricii ”
jaf Florida
Situația riscantă în care s-a aflat o femeie după ce a descoperit că a fost jefuită
Macron, avertizat de Vestele Galbene înainte de discurs. ”În curând, vom vorbi de insurecţie"
Imagini cu cel mai mare ucigaș în serie din Rusia. Capcana prin care a ucis 78 de persoane
Rusia a urcat pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor producătoare de arme
Fostul preşedinte Renault-Nissan rămâne în închisoare în Japonia şi a fost pus sub acuzare
Un om al străzii a găsit pe stradă o pungă cu 17.000 de dolari. Ce a făcut cu banii