S-a sfârșit coșmarul migranţilor aflaţi pe un vas umanitar. Ce se va întâmpla cu refugiații

Dată publicare: 21-08-2019 20:10
Dată actualizare: 21-08-2019 20:44


După aproape trei săptămâni, se termină coşmarul migranţilor aflaţi pe un vas umanitar, ancorat în apropierea insulei Lampedusa.

Un procuror italian a ordonat sechestarea vaporului închiriat de organizaţia "Braţe deschise" şi debarcarea ocupanţilor. Italia refuză în continuare să-i primească pe cei aproximativ 100 de refugiaţi. Însă aceştia, vor fi preluaţi de o navă militară spaniolă, care urmează să-i ducă într-un port din sudul Spaniei.

Au izbucnit urale când cei aproximativ 100 de migranţi, salvaţi din apele Mediteranei, au aflat că, în sfârşit, vor fi debarcaţi în insula Lampedusa, după ce au fos siliţi să rămână pe vas, în condiţii precare, timp de 19 zile.

Organizaţia umanitară "Braţe deschise" a lansat apeluri peste apeluri. A insistat ca situaţia de la bord a devenit o urgenţă umanitara extremă; a tot repetat că oamenii sunt la limită şi că izbucnesc dispute violente.

În ultimele zile, cel puţin 10 migranţi au sărit în apă, într-o încercare disperată de a ajunge înot în Lampedusa. Au fost aduşi însă înapoi pe vărs, aproape cu forţa, de membri ai echipajului, sau militari ai pazei de coastă italiene.

Însă - ministrul de interne de extremă dreaptă, Matteo Salvini - care a ordonat închiderea insulei Lampedusa pentru orice vas care transporta migranţi salvaţi din apele Mediteranei - a acceptat să primească doar câteva zeci de copii şi bolnavi de pe vaporul organizaţiei umanitare.

Ieri, un procuror italian a ordonat sechestarea vasului şi debarcarea migranţilor în Lampedusa, "dată fiind situaţia dificilă de la bord". Asta - chiar în ziua când premierul Italiei, Giuseppe Conte, şi-a dat demisia, deschizând calea spre noi alegeri anticipate, după ce chiar ministrul de interne şi partener de guvernare, Matteo Salvini, înaintase o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern.

Giuseppe Conte, premierul Italiei: ”Dacă vă îngrijorează lipsa de curaj, nu aveți de ce să fiți preocupați. Îmi voi asuma responsabilitatea în fața țării. Și am luat notă de ceva... Liderul partidului Liga, Matteo Salvini, care e lângă mine și îi mulțumesc, cel care după 3 iunie cu greu a înțeles ce înseamnă colaborarea loială cu guvernul, dovedind asta prin fapte și comportament... Așa cum spuneam, am luat act de lipsa lui de curaj de a-și asuma responsabilitatea actelor sale”

Refugiaţii debarcaţi de pe vasul "Braţe deschise" vor primi însă doar asistenta medicală şi umanitara în Lampedusa. Urmează să fie preluaţi de o navă militară spaniolă, care îi va duce în Spania.


VIDEO PROTVPLUS.RO