Omul modern a mostenit o parte din ADN-ul Omului de Neanderthal
Omul modern prezinta trasaturi genetice comune cu omul de Neanderthal, arata un studiu publict in revista Science, care sugereaza ca cele doua specii s-au incrucisat in trecut.
O echipa internationala formata din 55 de oameni de stiinta a reusit sa secventieze genomul omului de Neanderthal, descoperindu-se astfel ca acesta si omul modern au trasaturi genetice comune, fapt pe care oamenii de stiinta il banuiau de multa vreme.
Circa 1 - 4% din genomul omului modern, 2% din genele sale, provin de la omul de Neanderthal, cel mai apropiat "var" al acestuia, aparut in urma cu circa 400.000 de ani si disparut in urma cu circa 30.000 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii de stiinta au reusit sa decripteze aproximativ 60% din genomul omului de Neanderthal, pornind de la niste fragmente de os datand de acum 40.000 de ani si descoperite, in urma cu doua decenii, intr-o pestera din Croatia.
Astfel, cercetatorii au descoperit ca cele doua specii nu au trait complet separat, ci s-au incrucisat, chiar daca intr-o mica proportie, cel mai probabil atunci cand primii oameni au inceput sa emigreze din Africa. Oamenii moderni din Europa, Asia si Australia prezinta o mostenire genetica a omului de Neanderthal, dar cei din Africa nu, se arata in studiu.
Potrivit cercetatorilor, acest transfer genetic s-a produs in urma cu 50.000 - 80.000 de ani, probabil cand primii homo sapiens au parasit Africa si i-au intalnit pe oamenii de Neanderthal, in Orientul Apropiat, inainte de a se raspandi in Eurasia.
Din punct de vedere evolutiv, neanderthalienii sunt cea mai apropiata ruda a omului. Aparuti in urma cu 450.000 de ani, au populat Eurasia, dar au disparut acum 25.000 - 30.000 de ani, in momentul in care omul modern, cel pe care il denumim Cro-Magnon, si-a inceput expansiunea mondiala din Africa.
Studiul ar putea ajuta la rezolvarea dezbaterii legate de modul in care au trait cele doua specii de-a lungul timpului in Europa si in Orientul Mijlociu, in conditiile in care pana in prezent opinia generala era ca omul de Neanderthal si Homo Sapiens nu s-au imperecheat.