S-a descoperit elixirul vietii! Te-ar putea intineri cu 30 de ani
Cercetatorii americani de la Universitatea Harvard au gasit o cale sa activeze o enzima “responsabila” cu intinerirea. Am putea trai mai mult si mai sanatos, iar boli ca Alzheimer sau problemele cardiace ar putea deveni istorie.
Am putea avea copii pe cale naturala pana la varste foarte inaintate. In plus, inmultind numarul de ani cat organismul este tanar, deci, teoretic, sanatos, costurile cu serviciile sociale ar scadea.
Experimentele initiale au fost facute pe soareci. Seful echipei de cercetare este doctorul specialist in cancer Ronald DePinho, de la Universitatea Harvard. Studiul acestuia a fost publicat in prestigioasa revista de stiinta Nature.
Inainte de a fi tratati, pielea, creierul, intestinele si alte organe ale soarecilor supusi experimentului se asemanau cu cele ale unei persoane de 80 de ani.
In numai doua luni de la administrarea medicamentului miraculos, care activeaza o enzima cheie din organism, sistemul biologic al rozatoarelor a produs atat de multe celule noi incat, practic, corpul acestora s-a regenerat complet. In plus, sorecii au redevenit fertili.
Cheia in obtinerea tineretii vesnice sunt telomerii, un fel de ceasuri biologice minuscule care acopera capetele cromozomilor, protejandu-i.
Cu timpul, telomerii se micsoreaza treptat, pana mor. O enzima numita telomeraza, care este in mod natural inactiva, ar putea invia telomerii.
Doctorul Ronald DePinho a reusit sa activeze aceasta enzima in organismul soarecilor. Acesta s-a asteptat ca tehnica folosita sa intrerupa sau sa incetineasca procesul de imbatranire, dar a fost uimit sa vada cum, de fapt, l-a inversat.
Medicul crede ca ar putea crea un medicament care sa aiba acelasi efect si in cazul oamenilor. Studiile ar putea dura 10 ani.
Sunt ridicate si numeroase semne de intrebare, insa. Nivelurile ridicate de telomeraza ar putea cauza diferite forme de cancer. In plus, un singur medicament nu ar putea elimina toate problemele imbatranirii, spun criticii.
Sursa: Daily Mail
Etichete: studii, biologie, sanatate, genetică, anatomie,
Dată publicare:
29-11-2010 00:00