Rușii susțin că au depistat urme de explozibili pe o navă care s-a aflat în portul Reni
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat, joi, că a găsit urme de explozibili la bordul unei nave străine care se îndrepta din Turcia spre Rusia şi care intrase anterior în portul ucrainean Reni de pe Dunăre, situat în apropiere de Galaţi.
Într-un comunicat publicat pe site-ul său, FSB a precizat că navei BMO River, care făcea o cursă între portul turcesc Sinop şi Rostov pe Don din Rusia, i s-a ordonat să părăsească apele ruseşti, notează Reuters, citată de News.ro.
FSB a precizat că nava a intrat de două ori, în iunie şi iulie, în portul ucrainean Reni de la Dunăre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta a fost al doilea anunţ de acest fel al Moscovei din această săptămână în legătură cu o navă străină care se îndrepta spre Rusia pentru a lua cereale.
FSB declarase luni că a găsit urme de explozibili pe o altă navă care plecase din Turcia şi se îndrepta spre Rostov pe Don.
Săptămâna trecută, Rusia s-a retras din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, care a permis Ucrainei să transporte grâne în siguranţă din porturile sale sudice. După ce s-a retras din acord, Moscova a declarat că va considera că toate navele care călătoresc spre Ucraina ar putea transporta încărcături militare.
Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii de duminică spre luni, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi, ţintind depozite cu cereale. A fost pentru prima oară când Rusia a atacat infrastructurile ucrainene de la Dunăre, după ce Moscova s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Dunărea devine în aceste condiţii o rută de export a cărei importanţă creşte, la fel şi calea terestră.
O navă românescă a fost avariată în urma atacului rusesc care a vizat portul ucrainean Reni, a anunţat marţi MAE precizând că nava a suferit avarii minore şi şi-a continuat deplasarea şi că nu există cetăţeni români răniţi în atacurile atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.