Verdictul rușilor, după ce au discutat cu SUA despre războiul din Ucraina: ”N-a fost rău”, ”constructiv!”. Momente-cheie

×
Codul embed a fost copiat
SUA și Rusia au avut discuții, marți, în Arabia Saudită despre războiul din Ucraina. A fost prima întâlnire ”față în față” a unor lideri ruși și americani de când a început invazia la scară largă a trupelor Moscovei de acum trei ani.

La aceste negocieri au participat, printre alții, secretarul de stat american Marco Rubio şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov,  alături de delegaţii din care fac parte consilieri importanţi din ţările lor.

Rămâne de văzut dacă cele două părți au căzut de acord ca preşedintele SUA, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin, să participe la un summit la Riad în viitorul apropiat.

Întâlnirea a avut loc la Palatul Conferinţei Diriya, în nord-vestul capitalei Arabiei Saudite.

Cronologia evenimentelor de marți, 18 februarie - LIVE UPDATE:

SURSA: AFP

Fotografie de la negocierile dintre SUA și Rusia

VIDEO de la întâlnirea dintre liderii SUA și Rusia, organizată în Arabia Saudită

18-02-2025 19:23

China afirmă că sprijină toate eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina

Luând cuvântul la o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU privind pacea și securitatea internațională, ministrul chinez de Externe Wang Yi a declarat că Beijingul „a susținut soluționarea politică și a promovat negocierile de pace” de la începutul războiului din Ucraina.

„China sprijină toate eforturile care conduc la negocierile de pace”, a declarat Wang.

El a adăugat că Beijingul va continua să colaboreze cu țările, în special cu cele din Sudul Global, „pentru a face auzite mai multe voci obiective, echilibrate și raționale; pentru a construi un consens pentru încetarea conflictului și pentru a deschide calea spre pace”, potrivit Al Jazeera.

18-02-2025 17:38

Reacția lui Zelenski după încheierea discuțiilor ruso-americane de la Riad. „Surpriza” de care a avut parte

Preşedintlee ucrainean Volodimir Zelenski, care se află într-o vizită în Turcia, critică întâlnirea ruso-americană de marţi, din Arabia Saudită, pe care o cataloghează drept negocieri cu privire la invazia rusă a Ucrainei ”fără Ucraina”.

18-02-2025 16:55

Lavrov: ”Am motive să cred că americanii au început să înţeleagă mai bine poziţia noastră”

Statele Unite au început ”să înţeleagă mai bine” poziţia Moscovei, se declară convins ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, după întâlnirea cu secretarul de Stat american Marco Rubio, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Am motive să cred că americanii au început să înţeleagă mai bine poziţia noastră”, a declarat într-o conferinţă de presă Serghei Lavrov.

El consideră drept ”utilă” discuţia sa cu omologul săiu american.

Nu ne-am mulţumit doar să ne ascultăm, ne-am înţeles”, dă asigurări şeful diplomaţiei ruse.

18-02-2025 16:15

”4 principii” asupra cărora SUA și Rusia au căzut de acord în urma discuțiilor privind Ucraina

Statele Unite și Rusia au căzut de acord asupra a patru principii, în urma discuțiilor care au durat mai mult de patru ore în Arabia Saudită, a declarat marți secretarul de stat american Marco Rubio.

18-02-2025 14:56

Întâlnirea Trump-Putin de săptămâna viitoare, "puțin probabilă

O întâlnire între Donald Trump și Vladimir Putin, săptămâna viitoare, este "puțin probabilă", potrivit consilierului pentru politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, citat de BBC. 

"Am convenit că o echipă separată de negociatori va stabili contactul în timp util", a spus el.

18-02-2025 14:38

Verdictul rușilor, după discuții: ”N-a fost rău”, ”constructiv”

După încheierea discuțiilor de la Riad, unii dintre delegații ruși au comentat modul în care acestea au decurs. 

Șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, Kirill Dmitriev, a declarat pentru Canalul 1 al televiziunii ruse de stat, potrivit BBC: 

"A început un dialog foarte pozitiv și constructiv." "Spre deosebire de administrația Biden, care nu a încercat niciodată să audă poziția Rusiei, acesta a fost un efort foarte clar de a începe dialogul, de a înțelege poziția Rusiei și de a discuta lucrurile asupra cărora suntem de acord." 

El a adăugat: 

"Există multe puncte asupra cărora suntem de acord... am ajuns să ne cunoaștem mult mai bine... ne înțelegem mult mai bine acum." 

Iuri Ușakov, consilier al lui Putin, a declarat la televiziunea rusă de stat despre aceste discuții: "Nu este rău, nu este rău... este greu de spus dacă [Rusia și SUA] se apropie, dar asta este ceea ce am discutat... a fost o discuție foarte serioasă cu privire la toate aspectele pe care am dorit să le abordăm... am convenit să ținem cont de interesele celuilalt și să dezvoltăm relațiile bilaterale, deoarece atât Moscova, cât și Washingtonul sunt interesate de acest lucru.

El a mai precizat că au convenit că o "echipă separată de negociatori va stabili contactul în timp util".

SURSA: AFP
18-02-2025 14:28

Discuțiile dintre Rusia și SUA s-au încheiat după aproximativ 4 ore

BBC News: ”Departamentul de Stat al SUA ne-a informat că întâlnirea dintre delegații americani și ruși de la Riad s-a încheiat. Au durat mai mult de patru ore, inclusiv un prânz de lucru”.

SURSA: AFP
18-02-2025 14:25

Rusia recunoaşte ”dreptul suveran” al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, dar nu şi la NATO

Rusia a recunoscut marţi "dreptul suveran" al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, dar nu şi la NATO, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

 

MAE rus: NATO trebuie să dezavueze promisiunile făcute la Bucureşti în 2008

Rusia vrea ca NATO să dezavueze promisiunea din 2008 de a acorda Ucrainei într-o zi calitatea de membru al alianţei militare conduse de SUA, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, transmite Reuters.

Aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Rusia, dar nici un simplu refuz de a accepta Ucraina în NATO nu este suficient pentru Rusia, a adăugat ea.

"Este de remarcat faptul că un refuz de a accepta Kievul în NATO nu este suficient. Alianţa trebuie să dezavueze promisiunile de la Bucureşti din 2008", a insistat Zaharova.

La summitul NATO de la Bucureşti, din 2-4 aprilie 2008, aliaţii a salutat aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei de apartenenţă la NATO, au subliniat faptul că cele două state vor deveni membre ale NATO, însă fără a formula o invitaţie clară şi fără să stabilească un calendar.

Preşedintele rus Vladimir Putin este "gata să negocieze" cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski "dacă este necesar", a dat asigurări marţi Kremlinul.

 

18-02-2025 12:11

Kremlinul recunoaşte ”dreptul suveran” al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, dar nu la NATO

Rusia recunoaşte ”dreptul suveran” al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană (UE), dar nu la NATO.

”În ceea ce priveşte aderarea Ucrainei la UE, este vorba despre dreptul suveran al oricărei ţări”, declară purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”Nimeni nu are dreptul să dicteze comportamentul altei ţări”, declară el.

Însă ”este complet altceva atunci când este vorba despre securitate şi alianţe militare. Abordarea noatră aici este alta şi este binecunoscută”, subliniză Peskov.

18-02-2025 11:55

Franţa anunţă al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Franţa nu vrea o ”pace de mântuială”, avertizează marţi ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot, în timp ce ruşii şi americanii purtau negocieri în Arabia Saudită fără Ucraina şi fără europeni, relatează AFP, potrivit News.ro.

18-02-2025 11:25

China cere ca ”toate părţile” să ia parte la negocieri de pace în timp ce SUA şi Rusia discută la Riad

China cere ca ”toate părţile implicate” în Războiul din Ucraina să participe la negocieri de pace, în timp ce şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană Marco Rubio au început deja negocierile, relatează AFP, potrivit News.ro.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Guo Jiakun, întrebat despre aceste negocieri la care Ucraina nu a fost invitată, a spus că salută ”eforturile în favoarea păcii”.

”În acelaşi timp, noi sperăm ca toate părţile implicate şi ca toate părţile interesate să participe la negocieri de pace la termen”, a declarat el presei.

18-02-2025 11:20

Moscova se aşteaptă la ”progrese” rapide în partea economică a negocierilor de la Riad

Rusia - vizată de sancţiuni care i-au fost impuse de Occident din cauza invaziei Ucrainei - anunţă marţi că se aşteaptă la ”progrese” rapide în partea economică a negocierilor cu Statelor Unite care au început marţi la Riad, în Arabia Saudită, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Avem un anumit nunăr de propuneri la care să reflecteze colegii noştri. Cred că va fi posibil să înregistrăm progrese nu în viitorul îndepărtat, ci în următoarele două-trei luni”, a spus directorul Fondului rus de Investiţii Directe Kirill Dmitriev, unul dintre negociatorii ruşi în negocierilor ruso-americane de la Riad.

18-02-2025 10:45

Zelenski: Nu cred că cineva este interesat de un scenariu Afganistan 2.0 în #Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că sfârşitul războiului din Ucraina ar putea duce la o situaţie similară cu cea din Afganistan în 2021, când trupele occidentale s-au retras într-o manieră haotică, şi şi-a exprimat opoziţia faţă de o strategie de negociere care exclude aderarea ţării sale la NATO, informează EFE, potrivit Agerpres.

"Nu poţi exclude (Ucraina) de la masa negocierilor. Nu merge aşa. Nu cred că cineva este interesat de un Afganistan 2.0", a declarat luni Zelenski la televiziunea publică germană ARD.

Potrivit lui Zelenski, "lipsa de respect pentru viaţa umană" a dus la "tragedia" care s-a încheiat cu revenirea talibanilor la putere în Afganistan.

"Prin urmare, avem experienţă despre ceea ce se întâmplă atunci când cineva pune capăt la ceva fără să se gândească foarte bine şi pleacă în grabă", a avertizat el.

Zelenski a subliniat că, deşi Ucraina a câştigat o experienţă enormă în ceea ce priveşte propria sa industrie de apărare de-a lungul a trei ani de război cu Rusia, "o victorie a Ucrainei fără sprijinul SUA nu va fi posibilă".

Discuţiile de încetare a focului ar trebui să includă şi garanţii de securitate, a subliniat el.

Într-un moment în care preşedintele american Donald Trump sugerează ca un contingent european să ajute Ucraina, Zelenski a răspuns că "americanii trebuie să fie acolo".

Preşedintele ucrainean a respins încă o dată orice acord fără Ucraina.

Acest lucru este "inutil pentru că, din păcate, războiul are loc pe pământul nostru", a subliniat Zelenski, explicând că tot ceea ce Rusia şi Statele Unite pot conveni - dacă vor să se pună de acord cu ceva - se referă la relaţiile lor bilaterale.

"Este evident din capul locului că ei nu pot negocia cu privire la poporul şi la vieţile noastre. (Nu pot negocia cu privire) la sfârşitul războiului, fără noi. Suntem un stat independent", a insistat preşedintele ucrainean.

Zelenski a reiterat că Ucraina nu este dispusă să renunţe cu titlu permanent la părţi din teritoriul său ocupat.

"Din punct de vedere legal, nu vom renunţa la teritoriile noastre", a subliniat el, exprimându-şi încrederea că regiuni din ţara sa care au fost cucerite şi anexate de Rusia cu încălcarea dreptului internaţional vor face, într-o zi, din nou parte din Ucraina.

"Bineînţeles că le vom recupera pe toate. Respectul pentru dreptul internaţional va reveni. Dacă nu azi, atunci mâine", a subliniat el. 

La summit-ul de la Paris, liderii europeni au acceptat să crească investițiile militare

La finalul reuniunii de la Paris, confruntat cu întrebările jurnaliștilor, cancelarul Germaniei a dat frâu liber frustrărilor.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei:E complet prematur și nu e deloc momentul oportun să discutăm despre asta acum. Sunt chiar puțin deranjat de aceste dezbateri, trebuie să spun. Oamenii discută despre variante de acord fără implicarea Ucrainei, despre rezultatul unor negocieri de pace care nu au avut încă loc, pe care Ucraina nu le-a acceptat și la care Ucraina nu participă. E complet deplasat, ca să vorbesc sincer, nu știm încă cum vor decurge lucrurile”.

Olaf Scholz a lansat un apel ca Statele Unite și Europa să facă front comun și în viitor privind chestiunea războiului din Ucraina.

Totul în condițiile în care Washingtonul s-a arătat gata să lase Europa în afara negocierilor, le-a cerut europenilor să investească serios în apărare și le-a transmis că vor fi nevoiti să-și asume singuri garantarea unui eventual acord de pace.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Nu trebuie să existe o diviziune între Europa și Statele Unite cu privire la securitate și responsabilități, întrucât alianța NATO se bazează pe ideea de acțiuni comune și riscuri împărțite, iar acest lucru garantează securitatea noastră comună. Acest lucru nu trebuie pus sub semnul întrebării”.

SURSA: AFP

”O creștere semnificativă a cheltuielilor militare este absolut necesară”

La Palatul Elysee s-au reunit pentru aproape trei ore de discuții șefii guvernelor din Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și Danemarca. Li s-au alăturat președintele Consiliului European, șefa Comisiei Europene și secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a scris într-o postare pe rețeaua X că securitatea Europei se află la un moment de cotitură. Da, este vorba despre Ucraina, dar ne privește și pe noi, avem nevoie de o stare de spirit de urgență, avem nevoie de un salt în apărarea noastră și avem nevoie de ambele acum. De altfel, Ursula von der Leyen a cerut activarea clauzei de urgență, un mecanism care le-ar permite statelor să crească rapid cheltuielile pentru a apărare fără să riște sancțiuni pentru depășirea deficitului bugetar.

Donald Tusk, premierul Poloniei: „Am primit o confirmare importantă că investițiile în apărare nu vor mai fi socotite cheltuieli excesive și prin urmare nu vor antrena declanșarea procedurilor privind deficitul excesiv. Am fost de acord în unanimitate că o creștere semnificativă a cheltuielilor militare este absolut necesară și că nu trebuie să fim deranjați dacă americanii ne cer să cheltuim mai mult”.

”Cea mai mare provocare de securitate a acestei generații”

Înaintea întâlnirii, președintele Emmanuel Macron a discutat timp de 20 de minute cu Donald Trump. Palatul Elysee nu a dezvăluit conținutul conversației.

Se știe însă că Washingtonul a trimis capitalelor europene câteva întrebări pregătitoare cu privire la armele, banii și trupele de menținere a păcii pe care le-ar putea furniza Ucrainei.

Premierul britanic a anunțat deja că este gata să trimită soldați în Ucraina, dacă va fi nevoie. În plus, Keir Starmer a spus că Europa se confruntă cu, cităm, „cea mai mare provocare de securitate a acestei generații”.

Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „E clar că Statele Unite nu vor abandona NATO, dar noi, europenii, trebuie să facem mai mult, atât în materie de cheltuieli, cât și în materie de capacități. Cât privește Ucraina, Europa trebuie să-și îndeplinească propriul rol. Iar eu sunt pregătit să iau în calcul trimiterea de forțe britanice pe teren, alături de alții, dacă este semnat un acord care să aducă pacea pe termen lung. Însă vom avea nevoie de sprijinul Statelor Unite, fiindcă doar garanțiile de securitate americane vor opri eficient Rusia să atace Ucraina pe viitor”.

”Viitorul Ucrainei este cel al unui stat demilitarizat și neutru”

Reporter: Credeți că există șansa ca tensiunile dintre Statele Unite și Rusia să se reducă după întâlnirea de mâine (marți, n. red.)?

Iuri Ușakov, cosilierul lui Vladimir Putin: ”Vom vedea. Americanii sunt oameni serioși. Noi avem, la rândul nostru, o abordare serioasă”.

Reporter: Vorbim de negocieri bilaterale?

Iuri Ușakov, consilierul lui Vladimir Putin: ”Doar bilaterale, nu va exista alt tip de discuții la Riad”.

Potrivit oficialilor ruși, cele două părți vor discuta despre normalizarea relațiilor dintre Moscova și Washington, despre modalități de începere a unor posibile negocieri privind Ucraina și despre perspectivele unor contacte la cel mai înalt nivel. Prin urmare, insistă americanii, Kievul nu ar fi avut de ce să fie implicat în aceste discuții.

Însă partea rusă a transmis de la tribuna ONU și care sunt principalii termeni ai negocierilor.

Vasily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite: „Viitorul Ucrainei este cel al unui stat demilitarizat și neutru, nu parte a unui bloc militar sau a unei alianțe, după cum a recunoscut și președintele Trump. Cred că acest aspect a devenit acum clar tuturor”.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va considera nul orice eventual acord pe care l-ar putea încheia Statele Unite și Rusia la întâlnirea din Arabia Saudită. 

Articol recomandat de sport.ro
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Citește și...
Volodimir Zelenski: SUA vor să-i facă pe plac lui Putin, iar capacitatea de apărare a europenilor este „slabă”
Volodimir Zelenski: SUA vor să-i facă pe plac lui Putin, iar capacitatea de apărare a europenilor este „slabă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns faptul că Statele Unite, care doresc să deschidă discuţii cu Rusia, vor să îi facă „pe plac lui Putin”.

Emisarul lui Trump dă asigurări că Washingtonul nu va impune un acord de pace Ucrainei
Emisarul lui Trump dă asigurări că Washingtonul nu va impune un acord de pace Ucrainei

Emisarul special al preşedintelui Trump pentru Rusia şi Ucraina, Keith Kellogg, a dat asigurări, luni, la Bruxelles, că Statele Unite nu vor impune un acord Kiev-ului pentru a pune capăt războiului, relatează AFP.

SUA şi Rusia nu au ajuns încă la un acord cu privire la modul de începere a discuţiilor referitoare la Ucraina
SUA şi Rusia nu au ajuns încă la un acord cu privire la modul de începere a discuţiilor referitoare la Ucraina

Moscova și Washingtonul nu au ajuns la un acord privind discuțiile de pace pentru Ucraina, deoarece SUA nu au desemnat încă un negociator-șef, a declarat consilierul lui Putin, Iuri Ușakov.

Volodimir Zelenski: SUA vor să-i facă pe plac lui Putin, iar capacitatea de apărare a europenilor este „slabă”
Volodimir Zelenski: SUA vor să-i facă pe plac lui Putin, iar capacitatea de apărare a europenilor este „slabă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns faptul că Statele Unite, care doresc să deschidă discuţii cu Rusia, vor să îi facă „pe plac lui Putin”.

Emisarul lui Trump dă asigurări că Washingtonul nu va impune un acord de pace Ucrainei
Emisarul lui Trump dă asigurări că Washingtonul nu va impune un acord de pace Ucrainei

Emisarul special al preşedintelui Trump pentru Rusia şi Ucraina, Keith Kellogg, a dat asigurări, luni, la Bruxelles, că Statele Unite nu vor impune un acord Kiev-ului pentru a pune capăt războiului, relatează AFP.

SUA şi Rusia nu au ajuns încă la un acord cu privire la modul de începere a discuţiilor referitoare la Ucraina
SUA şi Rusia nu au ajuns încă la un acord cu privire la modul de începere a discuţiilor referitoare la Ucraina

Moscova și Washingtonul nu au ajuns la un acord privind discuțiile de pace pentru Ucraina, deoarece SUA nu au desemnat încă un negociator-șef, a declarat consilierul lui Putin, Iuri Ușakov.

Recomandări
Imagini din satelit cu dezastrul provocat de cutremurul din Myanmar. Seismul de 7,7 lasă o țară în ruine. FOTO & VIDEO
Imagini din satelit cu dezastrul provocat de cutremurul din Myanmar. Seismul de 7,7 lasă o țară în ruine. FOTO & VIDEO

Imaginile din satelit surprinse după cutremurul din Myanmar dezvăluie amploarea distrugerilor lăsate în urmă. După seismul cu magnitudinea 7,7, echipele de salvatori continuă căutările pentru a găsi supraviețuitori.  

Volodimir Zelenski cere un răspuns internaţional la atacurile ruse asupra populaţiei ucrainene
Volodimir Zelenski cere un răspuns internaţional la atacurile ruse asupra populaţiei ucrainene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns internaţional la atacurile ruse împotriva populaţiei ucrainene, referindu-se la cele 1.310 de bombe aeriene ghidate și la peste 1.000 de drone de atac lansate în ultima săptămână.

Panică la Moscova. O limuzină din flota lui Vladimir Putin a explodat în apropierea sediului FSB | VIDEO
Panică la Moscova. O limuzină din flota lui Vladimir Putin a explodat în apropierea sediului FSB | VIDEO

O limuzină despre care se crede că face parte din flota liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a explodat la Moscova, în apropierea sediului central al FSB, principalul serviciu secret al Rusiei.