Rusia vrea să taie internetul părinților fără copii. „Amenințare la adresa securității demografice a țării"

Cuplurile fără copii din Rusia ar trebui să nu mai aibă acces la internet pe timpul nopții pentru a crește rata de natalitate în declin din țară, potrivit lui Mihail Ivanov, deputat în parlamentul regional Bryansk.
Politicianul susține că tinerii înlocuiesc din ce în ce mai mult comunicarea în viața reală cu navigarea pe internet până târziu în noapte. Rata natalității în Rusia a devenit o problemă presantă pentru legislatori, determinând autoritățile să analizeze o serie de măsuri - de la scutiri fiscale la restricționarea avorturilor, transmite RT.com.
„Internetul a devenit o nouă formă de dependență care erodează fundamentele familiei", a declarat Ivanov, luni pentru publicația Abzats. Această tendință reprezintă „o amenințare la adresa securității demografice a țării", potrivit lui Ivanov.
Ivanov, care prezidează, de asemenea, mișcarea Rusia Ortodoxă, a declarat că tinerii „petrec ore în șir navigând pe feed-uri, jucând jocuri sau urmărind emisiuni TV, în loc să comunice între ei, să construiască relații și să se gândească să aibă copii".
El a îndemnat la crearea unor condiții care ar putea „încuraja cuplurile să revină la comunicarea din viața reală și la paternitatea intenționată". Ivanov a propus să se înceapă cu un „experiment voluntar" care să implice furnizorii de internet, serviciile sociale și psihologii familiali pentru a sensibiliza cuplurile tinere cu privire la importanța comunicării față în față și a planificării familiale.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Natalitatea se prăbușește în Rusia. Fusta mini, o propunere de îmbunătățire
Potrivit agenției federale ruse de statistică Rosstat, în 2024 au avut loc 1,22 milioane de nașteri în țară - o scădere de 3,4% față de 2023 - fiind cel mai slab an înregistrat din 1999. Rosstat prognozează că rata natalității în țară va începe să crească începând din 2028.
Alte propuneri recente de abordare a declinului demografic includ revigorarea „impozitului pentru cei care nu au copii" din era sovietică, interzicerea avorturilor, obligarea angajatorilor să monitorizeze natalitatea angajaților, oferirea eliberării anticipate a deținutelor în schimbul nașterii și chiar încurajarea femeilor să poarte fuste mini vara. Aceste inițiative au întâmpinat reacții publice mixte. Nina Ostanina, șefa Comisiei pentru familie, femei și copii din Duma de Stat, a avertizat împotriva ideilor care pot fi percepute ca „ofensatoare".
Studiile recente ale cercetătorilor occidentali sugerează că există o legătură plauzibilă între scăderea ratei natalității și rolul tot mai important al internetului și al tehnologiei în viața de zi cu zi.
La începutul acestui an, Institutul pentru Studiul Familiei din SUA a raportat o scădere semnificativă a activității sexuale în rândul tinerilor adulți, atribuind-o schimbărilor din societate mai ample în ceea ce privește modelele de relaționare și căsătoria întârziată. Studiile anterioare au indicat, de asemenea, că tinerii au mai puține relații intime și mai puțini parteneri sexuali decât generațiile anterioare, invocând motive precum tehnologia, programele academice solicitante și o tranziție generală mai lentă către vârsta adultă.