Putin, manat de nostalgia dupa gloria URSS. Miscarile liderului de la Mosova, analizate de specialistii in geopolitica
Ce vede Rusia, prin liderul ei, atunci cand se uita spre Apus? In opinia analistilor, recentele actiuni ale lui Vladimir Putin tradeaza nostalgia sa dupa gloria URSS.
Mutarile lui Putin sunt si o reactie la ceea ce liderul rus percepe a fi o apropiere amenintatoare a NATO de granitele sale. In lumina ultimelor evenimente, aparitiile macho ale lui Putin de-a lungul timpului capata o alta greutate. Spectacolul e, fara indoiala, reusit, dar ce a dorit autorul sa transmita prin aceste ipostaze de individ viril?
"Eu pot sa trag cu arma, pot chiar sa umblu prin ploaie fara sa ma ud, chipurile... Eu nu sunt ca predecesorii mei, nu sunt Boris Eltin, nu sunt slab si nehotarat cum a fost Obama in privinta Siriei", a declarat Lucy Beresford, psihoterapeut.
De cateva luni, cel care declara public ca destramarea URSS este "cea mai mare catastrofa geopolitica din istorie", a pus pe jar nu doar Ucraina, ci si intreg Occidentul.
"Incearca sa recladeasca prestigiul sovietic, sa le aminteasca oamenilor din fostul spatiu sovietic ca Rusia ramane seful in regiune. Se simte incoltit de NATO, care se apropie tot mai mult de Rusia, simte ca nu este respectat cum si-ar dori de catre partenerii lui occidentali. Iar ceea ce vedem acum este un raspuns agresiv la toate astea", a explicat Nick Paton Walsh, corespondent CNN.
Intrebarea este: "Unde se va opri Putin?". Controlul preluat in Donetsk inseamna ca a demonstrat ce voia sa demonstreze, ori are ambitii mai mari?
"Problema e ca nimeni nu stie ce e in mintea lui si ce fel de sfaturi primeste. De aceea, situatia este atat de precara si de periculoasa. Nu avem de-a face cu un guvern ce actioneaza transparent, ci cu viziunea unui singur om despre cum ar trebui sa arate statutul Rusiei in lume", a adaugat coresponentul CNN Nick Paton Walsh.
Putin declara recent ca unul dintre motivele pentru care a anexat Crimeea a fost sa impiedice ca Sevastopulul, caminul flotei rusesti din Marea Neagra de peste doua secole, sa cada in mainile NATO.
"Pentru Putin, intrarea Ucrainei in orbita Occidentului este ceva ce nu poate concepe si nici nu-si poate permite", a declarat Masha Lipman, analist Carnegie Moscow Centre
Nu doar rusii formati in epoca sovietica sunt sceptici, de nu chiar paranoici, fata de intentiile NATO. Noile generatii sunt deprinse, inca din frageda pruncie, ca forta militara este temei de mare mandrie. Scoala de cadeti de la Moscova inseamna educatie patriotica intensiva. Dar micutii invatacei de azi sunt ofiterii de maine.
"Este o profesie buna pentru un barbat. Cred ca un barbat trebuie sa fie capabil sa foloseasca o arma ca sa-si apere tara in situatii critice", a marturisit Vlad Voinakov, cadet.
Invadarea Crimeei a fost demna de practicile veacului al XIX-lea, reprosa seful diplomatiei americane, John Kerry. Ei bine, aceasta comparatie suna chiar adecvat la scoala de cadeti din Moscova, ai carei elevi sunt deprinsi cu coduri de conduita din alte epoci. In toate privintele.