Cu un pas mai aproape de "incapacitate de plată". Rusia își plătește datoriile externe în ruble, în loc de dolari
Federația Rusă a anunțat, miercuri, că a trimis o plată de obligațiuni în valoare de 650 de milioane de dolari în ruble, ceea ce a generat speculaţii privind o posibilă incapacitate tehnică de plată a țării conduse de Vladimir Putin, informează Insider.
Mișcarea a venit după ce SUA au interzis, luni, Rusiei să plătească datorii cu dolarii deţinuţi în băncile americane.
Ministerul de Finanțe al Rusiei a confirmat, miercuri, că anumite bănci străine au refuzat să proceseze ordinul de plată de 649,2 milioane de dolari, care urma să fie scadent luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministerul a precizat că a trimis banii către Depozitarul Național de Decontări în ruble.
În acest context, Ministerul de Finanțe al Rusiei consideră că obligațiile sale „au fost îndeplinite în totalitate”.
Cu toate acestea, agențiile de rating susțin că ar putea considera că Rusia a intrat incapacitate tehnică de plată, dacă plătește în ruble datoriile pe care le are în dolari. Conform contractelor, Federația mai are însă la dispoziție 30 de zile de la scadență pentru a-și onora plățile.
Economiștii citați de presa internațională susțin că neplata unei obligațiuni în moneda de plată acceptată inițial poate fi considerată neplată efectivă, cu atât mai mult cu cât Federația Rusă pare a "ținti" (controla) cursul rublei față de valutele forte ale lumii, caz în care, practic, manipulează valoarea reală a plăților externe pe care le face.