Rusia nu va spune câte focoase nucleare duce în Belarus. Printre ele, arma Poseidon, care creează valuri radioactive
Rusia nu va informa SUA despre numărul de focoase nucleare ruseşti care staţionează pe teritoriul Belarus şi nici despre testele cu noua sa torpilă Poseidon, cu capacitate nucleară, a declarat vineri ministrul adjunct de exerne rus Serghei Riabkov.
Moscova şi Minskul afirmă că Belarus a început deja să primească arme nucleare tactice ruse, cu rază scurtă de acţiune, pe care preşedintele Vladimir Putin a promis public să le amplaseze în timp ce tensiunile cu Occidentul cresc vertiginos în urma invaziei ruse în Ucraina.
"Mă îndoiesc profund ca acest subiect să facă obiectul unei discuţii publice sau al unei divulgări din partea noastră", a declarat Riabkov jurnaliştilor într-o conferinţă de presă la Soci, staţiune pe coasta rusă a Mării Negre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Timp de decenii, SUA şi-au păstrat armele nucleare tactice pe teritoriul unor ţări europene şi nu au dat niciodată cifre exacte cu privire la acestea", a spus el.
Armele cu rază scurtă de acţiune nu intră sub incidenţa Tratatului New START, ultimul pact de control al armamentelor între SUA şi Rusia, care plafonează arsenalele nucleare strategice ale celor două ţări. Putin a suspendat participarea Rusiei, deşi cele două părţi s-au angajat să continue să respecte limitele impuse de tratat.
Poseidon, armă de represalii care face nelocuibile orașe de pe coastă, prin valuri oceanice radioactive
Nu mai există tratat sau mecanism de verificare care să acopere torpilele autonome cu capacitate nucleară şi propulsie nucleară precum Poseidon, iar Riabkov a declarat că Rusia nu are deci intenţia de a informa SUA despre testările sistemului.
Responsabili americani şi ruşi califică Poseidon drept o nouă categorie de arme de represalii, o încrucişare între o torpilă şi o dronă submarină capabilă să declanşeze valuri oceanice radioactive pentru a ataca grupuri tactice navale sau a face nelocuibile oraşe de pe coastă.
Agenţia oficială de presă TASS a informat în ianuarie, citând o sursă neindentificată din domeniul apărării, că Rusia a produs primul ansamblu de torpile Poseidon pentru a intra în dotarea submarinului cu propulsie nucleară Belgorod.
În aprilie, TASS comunicase că Rusia prevede să formeze o divizie de submarine speciale care vor transporta torpile Poseidon în cadrul Flotei sale din Pacific până la sfârşitul anului 2024 sau prima jumătate a anului 2025.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, belarus, arme nucleare, refuz, numar,
Dată publicare:
23-06-2023 17:16