Rusia anexează şi gheţarii. Putin a trimis 3 submarine nucleare la Polul Nord
Rusia caută să-și extindă prezența în regiunea polară. Vladimir Putin a salutat manevrele militare de amploare în regiunea arctică, prin care a arătat lumii abilitatea forțelor ruse de a opera în condiții extreme.
Trei submarine cu propulsie nucleară au ieșit la suprafață, simultan, spărgând calota de gheață, în timp ce avioane de luptă survolau Polul Nord.
Submarinele în formație au străpuns stratul de gheață, gros de un metru și jumătate. Iar căpitanii l-au salutat pe comandantul flotei, amiralul Nikolai Yevmenov, care, l-a rândul lui, i-a dat raportul comandantului suprem.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Această expediție arctică pe care ați prezentat-o nu are precedent în istorie, nici în perioada sovietică, nici în istoria modernă a Rusiei".
Manevrele militare din această săptămână s-au desfășurat în jurul unei insule din arhipelagul Franz Josef, unde armata rusă a amenajat recent o nouă bază.
Rusia își extinde și își întărește continuu prezența militară în regiunea arctică, unde s-ar afla, conform experților, un sfert din rezervele globale, ne-exploatate, de petrol și gaze naturale. Dar și zăcăminte din alte reurse naturale prețioase, care ar valora, după cum a spus Putin, în trecut, 30.000 de miliarde de dolari.
Și încă o miză strategică: pe măsură ce ghețurile se topesc, din cauza schimbărilor climaterice, apar oportunități pentru noi rute de navigație, prin Nordul Extrem.
Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca și Norvegia încearcă să-și asigure fiecare jurisdicția asupra unor părți ale Arcticii.
Ca parte a eforturilor sale de a-și extinde puterea, armata rusă a reconstruit și întărit multe baze în regiunea polară, cu piste de aterizare, echipamente de supraveghere și sisteme de apărare anti-aeriană.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Ordon continuarea expedițiilor arctice și cercetărilor în Extremul Nord pentru a contribui la asigurarea securității militare a Rusiei".
În cadrul manevrelor din această săptămână, două MIG-uri 31 au zburat în tandem pe deasupra Polului Nord, a anunțat amiralul Yevmenov. În filmul difuzat de ministerul apărării se vede cum avioanele de luptă sunt re-alimentate în zbor dintr-un avion-cisternă.