Uniunea Europeană şi-a „distrus” relaţiile cu Rusia, consideră Serghei Lavrov

Dată publicare: 23-03-2021 22:21
Dată actualizare: 23-03-2021 22:22


Lavrov

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, apreciază că Uniunea Europeană şi-a "distrus" relaţiile cu Rusia, transmite dpa.

La scurt timp după ce UE a impus noi sancţiuni Moscovei, şeful diplomaţiei ruse a declarat marţi, în timpul unei vizite oficiale în China, că "nu există relaţii cu Uniunea Europeană ca organizaţie. Întreaga infrastructură a acestor relaţii a fost distrusă de decizii unilaterale luate la Bruxelles".

Lavrov a afirmat că abordarea politicii externe la nivelul întregii UE este de domeniul trecutului şi au rămas doar ţări europene individuale, ghidate în relaţiile cu Rusia de interesele naţionale.

Nu este prima oară când ministrul critică această situaţie, dar comentariile făcute în China au fost deosebit de dure, apreciază dpa. El nu a exclus însă posibilitatea reluării unor legături mai amicale cu UE, afirmând că dacă Bruxellesul face primul pas, Moscova va reacţiona similar.

La o conferinţă de presă comună cu omologul său chinez, Wang Yi, Lavrov a arătat că una din consecinţele acţiunilor agresive ale UE este întărirea relaţiilor dintre Rusia şi China.

UE a impus recent mai multe sancţiuni Rusiei în legătură cu otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, precum şi cu un atac informatic masiv împotriva parlamentului german, în 2015.

Uniunea a sancţionat luni şi China pentru abuzurile împotriva minorităţii uigure din provincia chineză Xinjiang.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO