Putin mizează totul pe armată. Rusia își majorează bugetul apărării cu aproape 70% în 2024
Cheltuielile militare ale Rusiei vor creşte cu aproape 70% în 2024, potrivit unui document al Ministerului de Finanţe publicat joi, o decizie care ilustrează hotărârea Moscovei de a-şi continua intervenţia militară în Ucraina.
Cheltuielile apărării vor creşte cu 68% în 2024 în raport cu anul precedent şi vor atinge 10.800 miliarde de ruble (106 miliarde de euro la cursul actual), potrivit acestui document consultat de AFP, citează Agerpres.
Astfel, suma alocată pentru apărare va reprezenta circa 30% din cheltuielile federale totale în 2024 şi 6% din PIB, o premieră în istoria modernă a Rusiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bugetul alocat securităţii interne va creşte la 3.400 miliarde de ruble (33 miliarde de euro), reprezentând aproape 10% din cheltuielile federale anuale.
Priorităţile acestui buget sunt clare: „întărirea capacităţii de apărare a ţării" şi „integrarea noilor regiuni" ucrainene anexate de Moscova, dar şi „ajutor social pentru categoriile de cetăţeni cele mai vulnerabile", cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale prevăzute în primăvara lui 2024.
Pe de altă parte, cheltuielile combinate în materie de educaţie, de sănătate şi de protecţie a mediului vor reprezenta abia o treime din bugetul apărării, potrivit cifrelor Ministerului de Finanţe.
În total, cheltuielile federale vor creşte la 36.661 miliarde de ruble (359 miliarde de euro), un salt spectaculos de peste 20% în raport cu 2023.
Guvernul nu a explicat totuşi decât foarte puţin cum va finanţa această creştere, într-un moment în care, potrivit premierului Mihail Mişustin, veniturile provenite din vânzarea hidrocarburilor vor fi în scădere pronunţată şi vor reprezenta în 2024 „o treime din bugetul pentru anul viitor", faţă de aproape jumătate înainte de declanşarea războiului din Ucraina.
De asemenea, semn că guvernul se aşteaptă în urmă la luni delicate pentru economia naţională, acesta a anunţat că îşi face previziunile pentru buget plecând de la ipoteza unui curs de schimb de un dolar pentru 90 de ruble, estimând astfel o slăbire a monedei naţionale pe termen mediu.
Proiectul pentru legea bugetului din anii 2024-2026 urmează să ajungă vineri în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.