Rusia încearcă cu disperare să epuizeze apărarea antiaeriană a Ucrainei înainte de startul contraofensivei. Ce spun experții
Sirenele de alarmă au sunat de trei ori, la Kiev, luni. Rusia a lansat rachete pe timp de zi, dar apărarea antiaeriană a reușit să le doboare.
Însă, resturile căzute în oraș au făcut destul stricăciuni, în timp ce localnicii s-au adăpostit mai ales în stațiile de metrou. Acest raid de zi a venit după unul de noapte, cu zeci de rachete și drone care au țintit Kievul, dar și alte regiuni ale Ucrainei.
Doi miri din Kiev s-au refugiat la metrou, imediat ce s-au casatorit.
Raidul de zi a venit după un nou atac masiv, de noapte, iar ucrainenii au anunțat că au doborât cele mai multe dintre zecile de rachete și drone lansate. Au fost raportate și explozii în regiunile Liov, Odesa, Vinniția și Hmelnițki, unde a fost bombardat un aerodrom militar ucrainen, situat la vest, la sute de kilometri depărtare de linia frontului.
Potrivit experților, Moscova a sporit loviturile asupra unor obiective militare, încercând în același timp să epuizeze apărarea antiaeriană ucraineană înaintea anunțatei ofensive a forțelor Kievului.
Andrei Kelin, ambasadorul rus în Marea Britanie: Este lipsit de simțul realității și o mare eroare să crezi că Ucraina poate câștiga. Rusia este de 16 ori mai mare decât Ucraina, avem resurse enorme... Și nici n-am început încă să acționăm foarte serios...
Reporter: Cât va mai dura, cinci ani, 10 ani...
Andrei Kelin: Depinde de eforturile în escaldarea războiului, pe care le fac țările NATO, mai ales Marea Britanie.
Lavrov avertizează Occidentul
Serghei Lavrov a ținut să le trimită un mesaj țărilor care au anunțat că vor antrena piloți ucraineni pentru avioanele F-16. „Pentru Danemarca și Țările de jos și intenția lor de a fi în fruntea celor care antrenează piloți ucraineni pentru a opera avioane occidentale - cred că, în primul rând, este vorba de dorința lor de a face pe plac stăpânirii. Nu mă îndoiesc că forțele noastre armate au capacitatea de a reacționa”, a reacționat Lavrov, ministrul rus de Externe.
Pe de altă parte, mai multe așezări de frontieră din regiunea Belgorod, din Rusia, sunt bombardate simultan de forțele ucrainene, susține guvernatorul regiunii.
Reporter: Ce altceva poate fi făcut pentru a asigura securitatea regiunii, mai ales în districtele de la graniță?
Viaceslav Gladkov, guvernator al regiunii Belgorod: Anexarea regiunii (ucrainene) Harkov, și încorporarea în regiunea (rusă) Belgorod! Este cea mai bună cale să rezolvăm chestiunea bombardamentelor asupra regiunii Belgorod.
Acum o săptămână, câteva zeci de auto-proclamați partizani ruși anti-Kremlin au pătruns înarmați pe teritoriul Rusiei, în zona Belgorod. Într-un interviu pentru o televiziune ucraineană, liderul Legiunii pentru Libertatea Rusiei sustine că rușii localnici s-au bucurat să-i vadă.
Derapaj la o televiziune din Rusia
Cezar legionarul: „Știam că ne așteaptă la Belgorod, la Kursk, în alte orașe din Rusia, dar ne scriau și oameni din sate. Am primit mesaje și din Andreevka: 'Vă așteptăm. Băieți, veniți și dați-ne arme, ne-am săturat de război, ne-am săturat de Putin! Vrem să mergem cu voi!'”.
Tototdată, un fost deputat liberal rus a avut o intervenție neașteptată la televiziunea NTV, asociată companiei Gazprom.
Boris Nadejdin, fost deputat rus: „Trebuie să vă spun, cu acest regim politic nu avem nicio șansă să ne realăturăm Europei. Trebuie pur și simplu să alegem un guvern diferit care încheie această poveste cu Ucraina și să să construiască o relație normală cu țările europene. Și totul să revină la normal. Anul viitor sunt alegerile prezidențiale. Trebuie să alegem pe altcineva în afară de Putin și totul va fi bine”.
Prezentatorul a intervenit imediat și l-a întrerupt pe politician, catalogând părerile lui drept plictisitoare.