Ucraina a început marea contraofensivă. „Are loc deja de câteva zile”

Ucraina
Profimedia

Mult aşteptata contraofensivă ucraineană împotriva trupelor ruse este în curs de desfăşurare, a declarat joi consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, citat de dpa.

"Contraofensiva are loc deja de câteva zile", a declarat el într-un interviu acordat miercuri seara televiziunii italiene Rai, care l-a difuzat joi dimineaţa.

"Acesta este un război intens de-a lungul unei frontiere de 1.500 kilometri. Acţiunile noastre au început deja", a adăugat Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit traducerii italiene, potrivit Agerpres.

Podoliak a explicat într-o postare pe Twitter că anticipata ofensivă de primăvară a Ucrainei nu este "un eveniment unic".

"Nu este vorba de un eveniment unic, care va începe la o anumită oră a unei anumite zile, cu o tăiere solemnă a panglicii roşii", a scris Podoliak.

"Este vorba de zeci de acţiuni diferite de distrugere a forţelor de ocupaţie ruseşti în diferite direcţii, care au avut loc deja ieri, au loc astăzi şi vor continua şi mâine", a adăugat el. "Distrugerea intensivă a logisticii inamicului este, de asemenea, o contraofensivă", a completat el.

În acelaşi timp, Mihailo Podoliak a negat că Kievul ar fi implicat în recentele atacuri din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.

Combatanţi ruşi, opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin care îşi au baza în Ucraina - Corpului Voluntarilor Ruşi (Russki Dobrovolceski Korpus, RDK) şi Legiunea "Libertate pentru Rusia" - au revendicat incursiunea armată dinspre teritoriul Ucrainei în regiunea rusă Belgorod de zilele trecute, avertizând că au de gând să repete raiduri de acest gen, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Rusia şi preşedintele rus Vladimir Putin nu sunt capabili nici măcar să-şi apere propriul teritoriu, a spus Podoliak, referindu-se la luptele date în acea zonă. "Ceea ce se întâmplă în regiunea de frontieră este un şoc pentru Putin şi va duce la sfârşitul său", a apreciat oficialul ucrainean.

Ucraina nu doreşte să atace teritoriul rus, a insistat Podoliak. Adresându-se jurnalistului italian, consilierul preşedinţiei de la Kiev a afirmat: "Noi folosim armele pe care ni le-aţi dat pentru a distruge poziţiile ruse din teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv Donbas şi Crimeea".

Dacă s-ar livra şi avioane F-16, spaţiul aerian al Ucrainei ar putea fi "în sfârşit" acoperit, a spus el.

Remarcând că, în prezent, Ucraina dispune de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune, tancuri Leopard şi alte echipamente occidentale, Podoliak a menţionat că "dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat până astăzi", potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

Forţele ruse, care ocupă o parte din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, au inundat câmpurile în două zone din apropierea liniei frontului în scopul de a preveni un eventual avans ucrainean, a declarat joi primarul legitim al oraşului Melitopol pe contul sau de Telegram, potrivit EFE.

"Pentru a-şi întări apărarea în jurul oraşului Melitopol, ei folosesc tot ce au la îndemână, de la liniile de apărare din al Doilea Război Mondial până la apă", susţine Ivan Fedorov, primarul ucrainean al acestui oraş transformat de forţele ruse în capitala teritoriului ocupat din regiunea Zaporojie.

"Ei inundă câmpurile atât lângă linia frontului, cât şi în direcţia Crimeii, în apropiere de Iakimovka", a spus primarul Fedorov, care încearcă să-şi îndeplinească în continuare atribuţiile de pe teritoriul controlat de Kiev în Zaporojie.

El a avertizat şi în alte ocazii că trupele ruse inundă câmpurile din regiune pentru a opri un posibil avans ucrainean. Forţele ruse inundă aceste terenuri folosind canale de irigaţii, potrivit lui.

Primarul legitim al oraşului Melitopol a afirmat, de asemenea, că forţele ruse îşi mută bazele pe care le instalaseră în oraş în pădurile şi terenurile din jur, unde se presupune că sapă tranşee.

La rândul său, Statului Major General ucrainean declară că forţele ruse din Zaporojie se pregătesc de săptămâni întregi pentru a se apăra împotriva mult aşteptatei contraofensive ucrainene.

Având în vedere poziţia sa geografică, regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrala nucleară din Ucraina şi din Europa, este esenţială pentru ambiţiile Kievului de a recuceri peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, notează EFE.

Citește și...
Explozie și incendiu uriaș, într-o clădire din Roma. Sunt aproape 20 de victime FOTO&VIDEO
Explozie și incendiu uriaș, într-o clădire din Roma. Sunt aproape 20 de victime FOTO&VIDEO

O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte 15 au fost rănite, între care două sunt în stare gravă, într-un incendiu produs vineri într-o clădire din estul Romei, a anunţat primarul arondismentului, relatează AFP.

 

O tânără de 23 de ani a omorât o persoană „din curiozitate”. Pașii urmați în încercarea de a comite o „crimă perfectă”
O tânără de 23 de ani a omorât o persoană „din curiozitate”. Pașii urmați în încercarea de a comite o „crimă perfectă”

O tânără de 23 de ani, pasionată de filme și de cărți bazate pe crime reale, a fost arestată, miercuri, în orașul sud-coreean Busan, după ce a ucis și dezmembrat o femeie, au anunțat autoritățile locale.

Cel puţin 50 de morţi şi 300 de răniţi în urma coliziunii între două trenuri în India | FOTO-VIDEO
Cel puţin 50 de morţi şi 300 de răniţi în urma coliziunii între două trenuri în India | FOTO-VIDEO

Cel puţin 50 de persoane au murit şi 300 au fost rănite, după ce un tren de pasageri a deraiat şi s-a ciocnit cu un tren de marfă, vineri, în statul Odisha, din estul Indiei, relatează Reuters, care citează un bilanţ vehiculat de presa locală.

Recomandări
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, care și-a exprimat dorința de a deveni următorul secretar general al NATO, nu vede Ucraina aderând în scurt timp la Alianță.

Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet
Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet

Suntem martorii unui moment istoric. Regele Charles al III-lea, cel mai iubit dintre ambasadorii noștri și, în același timp, primul monarh britanic care ne vizitează țara, s-a întors în locurile sale dragi.  

Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC.
Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC. "Nu tu ești șefa aici! Nu suntem egali!". Ce l-a deranjat

În primul interviu acordat unui post de televiziune de când se află în arest la domiciliu, controversatul Andrew Tate a avut ocazia să își apăre reputația și chiar a negat, pe un ton agresiv, că ar fi întreținut o cultură a misoginismului.