Rusia, avertizata inaintea summitului NATO de un stat membru. "Zilnic, soldatii rusi omoara civili, oameni nevinovati"
Ministrul polonez al apararii, Antoni Macierewicz, a afirmat marti ca Rusia este un "ocupant" in Ucraina cu care NATO poate sa discute numai despre data si termenii "retragerii sale", transmite AFP.
Ministrul a reactionat astfel la anuntul viitoarei reuniuni dintre NATO si Rusia care urmeaza sa aiba loc dupa summitul Aliantei Nord-Atlantice prevazut vineri si sambata la Varsovia.
"Rusia este un ocupant, in fiecare zi oameni nevinovati, civili, sunt ucisi de soldatii rusi care sunt agresori", a declarat Antoni Macierewicz la postul national de televiziune din Polonia.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Nu vom discuta cu Rusia cum va arata apararea noastra. Cu Rusia putem discuta numai ca sa stim cand si cum (rusii) se vor retrage din teritoriile ocupate", a insistat ministrul.
"Comunitatea internationala nu poate tolera, iar Polonia nu poate inceta sa vorbeasca despre asta, pentru ca Ucraina este vecinul nostru cel mai apropiat care ne separa de acest imperiu agresiv ce nu inceteaza sa fie o amenintare pentru noi", a adaugat demnitarul polonez.
NATO si Rusia urmeaza sa tina o noua reuniune cu scopul ameliorarii dialogului si evitarii incidentelor militare, "la scurt timp dupa" summitul de la Varsovia, a afirmat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
In timpul viitorului summit care va avea loc in 8-9 iulie la Varsovia, sefii de stat si de guverne ai tarilor din NATO urmeaza sa parafeze consolidarea flancului estic al Aliantei. Aceasta intarire, demarata de NATO incepand din 2014 in fata unei Rusii considerate "mai agresive", este fara precedent de la sfarsitul "Razboiului Rece".