Rusia anunta crearea unei noi divizii blindate la granita sa de vest. Cat de aproape va fi de cele mai expuse tari NATO


Ultimul update: Vineri 08 Iulie 2016 07:12
Data publicarii: Marti 05 Iulie 2016 16:26
Categorie: Stiri externe
divizia de tancuri Kantemirovska a armatei ruse

Rusia anunta intarirea fortelor sale de la granitele vestice cu doar 3 zile inainte de summit-ul NATO de la Varsovia.

O noua divizie de infanterie motorizata, parte din Prima Armata de Tancuri de Garda va fi creata la granita de vest a Federatiei Ruse, in regiunea Smolensk, anunta marti agentia oficiala de stiri TASS. Divizia va numara in jur de 10.000 de militari si va avea cartierul general in Yelnya, oras aflat la circa 400 de kilometri de granita Rusiei cu Ucraina si 450 de kilometri de tarile baltice.

Informatiile provin de la Statul Major al Armatei Ruse, inca din primavara ministerul Apararii anuntat formarea acestei unitati, insa fara a preciza unde va fi pozitionata. Aceeasi sursa precizeaza si ca divizia ar urma sa cuprinda trei regimente de infanterie motorizata, unul de blindate, un regiment de artileri autopropulsata si unul de rachete anti-aeriene, plus unitati auxiliare.

Prima Armata de Tancuri de Garda, una dintre unitatile de elita ale Uniunii Sovietice, a fost refacuta la sfarsitul lui 2014, in contextul crizei din Ucraina si anexarii Crimeei. Pana acum, ea era formata dintr-o divizie de tancuri si una de infanterie motorizata, numarand fiecare circa 12.000 de oameni, plus o brigada de tancuri si una de infanterie motorizata. Armata are cartierul general la Voronej, in apropierea granitei cu Ucraina.

La randul sau, NATO ar urma sa anunte la summit-ul de la Varsovia care incepe pe 8 iulie consolidarea fortelor sale de pe flancul estic, in conditiile in care simularile au aratat ca la actualul nivel de mobilizare, rusii ar putea cuceri cu usurinta tarile baltice. NATO a anuntat trimiterea a cel mult 3.500 de militari in aceste state si in Polonia, care s-ar adauga la cei circa 24.000 de soldati de care dispun Lituania, Letonia si Estonia potrivit statisticilor NATO (militari in serviciu + rezervisti activi).

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO