Ce obtine Romania la summitul NATO de la Varsovia: "Inseamna ca stii cine vine sa te apere cand esti atacat"
Romania va obtine la Summitul NATO, care se va desfasura vineri si sambata la Varsovia, dezvoltarea planului de contingenta, au precizat, marti, surse aliate.
"Dezvoltarea planului de contingenta inseamna ca stii cine, cand, unde vine sa te apere cand esti atacat. Am obtinut o echilibrare a intaririi Flancului Estic. Este vorba despre un plan cu termene precise, cu responsabili, cu unitati alocate", au explicat sursele citate.
De asemenea, la Summitul NATO se va omologa prezenta inaintata pe Flancul Nord-Estic prin patru batalioane care vor fi desfasurate in statele baltice si Polonia. "Astfel, in Flancul Nordic accentul va fi terestru, in timp ce in sudul Flancului accentul va fi terestru, maritim si aerian", au mentionat sursele aliate.
In plus, dupa reuniune se va obtine o prezenta terestra a NATO prin intermediul brigazii multinationale de pe teritoriul Romaniei, care va fi alcatuita din 3.000 - 5.000 de militari, in jur de 1.000 fiind, prin rotatie, din statele membre, iar restul contributie romaneasca.
"Exista asigurari din partea Bulgariei pentru 400 de militari, iar Polonia va angaja o companie", au sustinut sursele citate.
Conform acestora, la summit va fi declarata capabilitatea initiala a scutului antiracheta de la Deveselu si va fi realizata consolidarea profilului Marii Negre pe agenda NATO. Sursele mentionate au mai aratat ca la Sofia a existat o confuzie privind prezenta navala a NATO in Marea Neagra, partea romana propunand infiintarea unui cadru de cooperare pentru instruire si exercitii navale, in timp ce premierul bulgar a facut referire la o flota.
"Crearea unui cadru de cooperare pentru instruire si exercitii navale din Marea Neagra presupune exercitii pentru cresterea inter-operationalitatii. Este o decizie care trebuie respectata. Proiectul va continua pentru ca exista o decizie, din mai 2015, a ministrilor apararii din statele membre NATO. SUA, Franta si Marea Britanie sustin acest proiect. Cu Turcia, cu sau fara Bulgaria, Romania isi va asuma rolul de natiune-cadru la care sa se alature alte state neriverane. Este vorba despre state care au mai facut exercitii in Marea Neagra, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Canada si Polonia", au explicat sursele mentionate.
Summitul NATO de la Varsovia se va incheia cu o Declaratie finala, care in prezent contine 120 de paragrafe ce fac referire la aspecte care tin de continuitate, dar si noutate.