"Este o veste proasta pentru toata lumea". Cum va afecta BREXITUL relatia stransa care exista intre UE si NATO
Perspectiva Brexitului, care va fi pe buzele tuturor la summitul NATO de vineri si sambata de la Varsovia, este de rau augur pentru apararea europeana si Alianta Nord-Atlantica, estimeaza experti, citati marti de AFP.
“Este o veste proasta pentru toata lumea”, a afirmat Camille Grand, director al Fundatiei pentru Cercetare Strategica (FRS) din Paris. “In NATO, britanicii vor cantari mai putin deoarece SUA nu se vor mai baza obligatoriu pe ei”, a spus Grand. In ochii Washingtonului, Londra a fost mai ales o parghie valoroasa de influenta americana pe langa Uniunea Europeana pe teme prioritare pentru Alianta, a adaugat expertul francez.
Cu toate acestea, secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, s-a declarat “sigur” ca Londra va ramane “motorul” Aliantei. Insa unul dintre predecesorii sai, olandezul Jaap de Hoop Scheffer, considera ca Brexitul “va afecta relatia stransa care exista intre UE si NATO si in care Londra a fost un element-cheie”.
De asemenea, Brexitul risca sa arunce in recesiune Marea Britanie, care ar putea apoi reduce bugetul sau destinat apararii. Acesta s-a ridicat la 60 de miliarde de dolari in 2015, ceea ce face din Marea Britanie unul dintre contributorii cei mai importanti la bugetul Aliantei Nord-Atlantice, deja puternic afectat de o serie de masuri de austeritate in ultimii ani.
O noua reducere a contributiei militare britanice "ar fi un element negativ pentru NATO”, afirma la randul sau Christopher Chivvis, cercetator in cadrul grupului de reflectie american RAND Corporation. In plus, Brexitul ar fi o "lovitura dura" pentru apararea europeana, a estimat el.
Politica de securitate si aparare comuna a UE va avea de suferit, potrivit acelorasi experti, ca urmare a retragerii din UE a uneia dintre principalele puteri militare ale continentului european. Marea Britanie este, impreuna cu Franta, singura tara europeana dotata cu capacitati militare de anvergura, care poseda arma nucleara si este gata sa intervina in teatre de operatiuni in strainatate.
Londra conduce operatiunea europeana antipiraterie “Atalanta” in Cornul Africii, participa la actiunile de monitorizare in Mediterana a traficului de migranti si contribuie la forta de reactie rapida a UE (“Battlegroup”). “Cel mai grav lucru in ceea ce priveste Brexitul este faptul ca Europa va fi divizata si, prin urmare, incapabila sa se concentreze pe chestiunile strategice", afirma Camille Grand.
"Este probabil ca cei care doresc sa scoata britanicii in afara UE cat mai curand posibil se confrunta cu cei care doresc sa menajeze Marea Britanie”, a afirmat Razoux Pierre, expert la Institutul de Cercetari Strategice al Scolii Militare (IRSEM ) din Paris. Provocarea este cu atat mai mare cu cat Europa se confrunta pe flancul sau estic cu amenintari fara precedent din partea Moscovei de la sfarsitul Razboiului Rece, precum si pe flancul sudic din cauza presiunilor exercitate de migratie si de jihadisti.
Iesirea din blocul comunitar a Marii Britanii, ostila oricarei integrari militare in cadrul UE, ar putea facilita relansarea apararii europene dorita de Franta si Germania. Totusi, crearea unui stat-major european si alocarea unor sume mai mari de bani pentru operatiunile UE reprezinta un castig "marginal" fata de pierderea unei mari puteri militare, a estimat Camille Grand.
In viitorul apropiat, vidul lasat de Brexit risca mai ales sa faca jocul Rusiei, convinsa ca orice slabire a Europei nu poate decat servi intereselor sale strategice. “Acest lucru ar putea incuraja o atitudine mai agresiva a Rusiei fata de NATO”, a estimat la randul sau Christopher Chivvis.