Rusia atacă cu drone capitala Kiev. Locuitorii sunt îndemnați să se îndrepte spre adăposturile antiaeriene
Locuitorii capitalei Kiev au fost sfătuiţi să se îndrepte spre adăposturile anti-aeriene vineri dimineaţă, în timp ce sirenele răsună în tot oraşul, la o zi după ce Rusia a desfăşurat cel mai mare atac aerian de când a început războiul, în februarie.
La puţin timp după ora 2.00, autorităţile oraşului Kiev au emis o alertă pe canalul de Telegram privind sirenele de alarmă aeriană şi au cerut locuitorilor să se îndrepte spre adăposturi.
Oleksei Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a afirmat pe Telegram că este în desfăşurare un ”atac cu drone”.
Un martor aflat la 20 de kilometri sud de Kiev a declarat pentru Reuters că a auzit mai multe explozii şi sunetul tirului anti-aerian.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, în mesajul video de joi seară, că în cursul zilei comandamentele aeriene din centrul, sudul, estul şi vestul Ucrainei au respins 54 de rachete ruseşti şi 11 drone.
Zelenski a recunoscut că majoritatea regiunilor se confruntă cu pene de electricitate. Zonele unde lipsa electricităţii era ”deosebit de dificilă” includeau capitala Kiev, Odesa şi Herson în sud şi regiunile înconjurătoare, dar şi regiunea din jurul Liovului, în apropiere de graniţa vestică spre Polonia, a spus Zelenski.
”Dar aceasta nu este nimic faţă de ce ar fi putut să se întâmple dacă nu erau trupele noastre anti-aeriene eroice şi apărarea anti-aeriană”, a afirmat el.
Rușii au lăsat milioane de ucraineni fără electricitate
Imagini filmate joi de Reuters arată cum angajaţii serviciilor de urgenţă caută printre rămăşiţele care ard înăbuşit ale unor clădiri rezidenţiale din Kiev distruse de o explozie şi dâre de fum ale rachetelor pe cer. Oficialii au declarat anterior că peste 120 de rachete au fost trase în atacul de joi.
Peste 18 clădiri rezidenţiale şi 10 instalaţii de infrastructură critică au fost distruse în cele mai recente atacuri, a declarat Ministerul Apărării.
Atacurile aeriene în valuri ale ruşilor din ultimele luni, care au ţintit infrastructura energetică, au lăsat milioane de oameni fără electricitate în temperaturi care deseori coboară sub limita îngheţului.