Rusia anunță cât a cucerit din teritoriul Ucrainei în 2024. Unde au reușit soldații lui Putin să „împingă” trupele Kievului
Ministerul rus al Apărării revendică marţi cucerirea a peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei de la începutul lui 2024, în contextul în care armata rusă deţine iniţiativa împotriva armatei ucrainene, care duce lipsă de muniţie.
”În total, de la începutul anului, 403 km2 din teritoriul noilor regiuni ale Federaţiei ruse au trecut sub controlul nostru”, a anunţat, la o reuniune militară, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, potrivit ministerului, citat de AFP.
El se referă la regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, şi Herson şi Zaporojie, în sud, a căror anexare a fost revendicată de către Kremlin în septembrie 2022, dar pe care le controlează în parte.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Serghei Şoigu a dat asigurări că militarii săi continuă „să împingă unităţile ucrainene către vest”.
Armata rusă a revendicat în ultimele luni cucerirea mai multor sate şi a Avdiivkăi, un oraş-fortăreaţă, în estul Ucrainei, de care armata ucraineană se agăţa de ani ani de zile.
Militarii ruşi nu au putut însă nicio străpungere majoră, iar porţiuni largi ale frontului rămân nemişcate.
Ei par să profite de dificultările cu care se confruntă militarii ucraineni - o penurie de muniţie, dificultăţi de recrutare şi o oprire a ajutorului din Occident.
„Vulnerabilitățile ucrainene”
Institutul american al Studiului Războiului (ISW) estima săptămâna trecută că Rusia a cucerit 505 kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei - începând din octombrie.
„Constrângeri materiale” limitează capacităţile militarilor ucraineni de a ”desfăşura operaţiuni defensive eficiente”, sublinia ISW.
„Oportunitatea de a exploata vulnerabilităţi ucrainene” va continuă să se lărgească atât timp cât Ucraina suferă din cauza unor penurii de armament şi întâmpină dificultăţi să înroleze militari, avertiza institutul, potrivit News.ro.
Disensiuni politice - atât la bruxelles, cât şi la Washington - întârzie ajutorul cerut de Kiev.
În Congresul american, o anvelopă în valoare de 60 de miliarde de dolari este blocată de luni de zile de către opoziţia republicană.