Rusia anunță că este în sfârșit "pregătită" pentru discuții de pace cu Ucraina
Rusia a anunțat, prin vocea ministrului său al Apărării, Serghei Șoigu, că este pregătită pentru discuții privind "soluționarea post-conflict" a războiului din Ucraina.
Aflat la Beijing (China), unde a participat la Forumul Xiangshan, cel mai mare eveniment de diplomație militară din China, Serghei Șoigu (foto articol) a transmis că Rusia este, de asemenea, pregătită pentru discuții privind continuarea "coexistenței" cu Occidentul, dar a spus că țările occidentale trebuie să înceteze să mai caute înfrângerea strategică a țării sale.
Perspectiva unor discuții de pace între Kiev și Moscova a fost abordată de mai multe ori de când președintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În acest caz, Kremlinul a punctat câteva condiții pentru care nu vrea să negocieze, inclusiv faptul că Ucraina trebuie să accepte anexarea în septembrie 2022 a patru dintre regiunile sale - Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie - în urma unor referendumuri convocate de Vladimir Putin, considerate ilegale de comunitatea internațională.
Rusia caută să restabilească relațiile cu Occidentul
De partea cealaltă, Ucraina a declarat că orice acord de pace trebuie să invalideze anexările teritoriului său din septembrie 2022 și că Peninsula Crimeea, pe care Putin a anexat-o în 2014, trebuie să fie considerată din nou parte a Ucrainei.
"În cazul în care sunt create condițiile necesare, rămânem pregătiți pentru discuții politice pe o bază realistă - atât cu privire la soluționarea post-conflict a crizei ucrainene, cât și cu privire la parametrii coexistenței ulterioare cu Occidentul în ansamblul său", a declarat Șoigu, potrivit agenției de presă ruse de stat Tass, citată de publicația Newsweek.
"Este important să se asigure relații egale între toate puterile nucleare-membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, care poartă o responsabilitate specială pentru menținerea păcii și a stabilității globale", a spus Shoigu.
"Pentru a forma o ordine mondială echitabilă și multipolară, este necesară actualizarea arhitecturii internaționale de securitate și conferirea unei mai mari stabilități. Pentru a face acest lucru, este necesar să se unească eforturile tuturor țărilor interesate", a adăugat el.
Șoigu a înțepat Occidentul
SUA și NATO continuă "să încerce să submineze securitatea Rusiei și să ne priveze de voința de a rezista", a declarat ministrul apărării, acuzând Occidentul că încearcă să extindă războiul din Ucraina în Asia-Pacific, invocând o prezență militară tot mai mare a NATO în regiune.
Sprijinul acordat de Occident Ucrainei arată că acesta urmărește o "înfrângere strategică a Rusiei", a spus Șoigu.
"Linia occidentală de escaladare constantă a conflictului cu Rusia comportă amenințarea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare", a spus el, adăugând că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi "plin de consecințe catastrofale".
Planul de pace al Ucrainei, respins de ruși
În noiembrie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat "formula sa de pace" în 10 pași pentru războiul din țara sa, dar Kremlinul a respins documentul Kievului în repetate rânduri.
Cei 10 pași pe care i-a prezentat au fost:
-securitatea radiologică și nucleară;
-securitatea alimentară;
-securitatea energetică;
-eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate;
-punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale;
-retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților;
-restabilirea justiției;
-combaterea ecocidului;
-prevenirea escaladării;
-confirmarea sfârșitului războiului.
Sursa: newsweek.com
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, serghei soigu,
Dată publicare:
31-10-2023 22:11