Rusia a decis să trimită trupe în Ucraina, iar Occidentul anunță primele sancțiuni. ”Bine ați venit în noua lume”

×
Codul embed a fost copiat

Cu aprobarea parlamentului, Vladimir Putin poate trimite trupe în cele două regiuni controlate de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut ca state independente.  

Imagini filmate luni noapte au surprins vehicule militare aproape de Doneţk, capitala unei dintre regiunile separatiste. Rusia pretinde că ar fi trupe de menţinere a păcii.

„Este un nonsens”, a venit replica de la Washington, care acuză Rusia că a creat pretextul pentru război. Mai multe țări au răspuns cu primele sancțiuni împotriva Rusiei.

Nord Steam 2, gazoductul care ar aduce gaz rusesc din Rusia în Europa, ocolind Ucraina, nu poate fi deschis, a spus cancelarul german Olaf Scholz.

Iar sancțiunile anunțate de premierul britanic Boris Johnson vizează bănci rusești și oligarhi.

Vladimir Putin: ”Consider că este necesar să luăm o decizie de mult așteptată. Să recunoaștem imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk. Cer Adunării Federale a Federației Ruse să susțină această decizie și să ratifice tratatele de prietenie și asistență reciprocă cu ambele republici”.

Putin: ”Responsabilitatea pentru continuarea vărsării de sânge va cădea pe umerii regimului ucrainean” 

Recunoașterea se referă la independența autoproclamatelor "republici" Donețk și Lugansk - două teritorii controlate de separatistii pro-rusi din regiunea ucraineană Donbass, un bazin minier și industrial care se învecinează cu Rusia.

Prin decretul semnat de Vladimir Putin, trupele ruse vor îndeplini aşa-numite "funcţii de menţinere a păcii" în Lugansk şi Doneţk. Dar există temeri că acesta ar putea fi pretextul pentru invadarea Ucrainei.

Vladimir Putin: ”Cerem celor care au preluat și încă menţin puterea la Kiev să oprească imediat activitatea de luptă. În caz contrar, responsabilitatea pentru continuarea vărsării de sânge va cădea pe umerii regimului ucrainean”.

Deja, la câteva ore dupa semnarea așa-ziselor tratate de prietenie, coloane de vehicule militare, incluzând blindate, fără însemne evidente, au fost văzute la periferia Doneţk-ului, capitala uneia dintre cele două republici autoproclamate separatiste.

La Doneţk, independenţa dăruită de la Moscova a fost sărbătorită cu urale şi artificii.

Primele sancțiuni, împotriva băncilor și oligarhilor ruși

Pe de altă parte, primele sancţiuni semnificative împotriva Rusiei au fost anunţate marți de cancelarul Germaniei. Se referă la proiectul gazoductului Nord Stream 2 - care ar aduce gaz rusesc în Europa, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.

Olaf Scholz: ”Nu va mai fi nicio certificare a gazoductului (în Germania) Şi fără această certificare Nord Stream 2 nu poate deveni operaţional”.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul premier și președinte Dmitri Medvedev, a reacționat sfidător: „Bine ați venit în noua lume curajoasă, unde europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz!", a scris el pe Twitter.

Boris Johnson: ”Marea Britanie şi aliaţii noştri încep să impună Rusiei sancţiunile pe care le-am pregătit. Astăzi primele sancţiuni vizează cinci bănci ruseşti şi trei indivizi foarte bogaţi (oligarhi). Toate activele pe care le deţin în Marea Britanie vor fi îngheţate. Acesta este prima tranşă, primul baraj, din ceea ce suntem pregătiţi să facem”.

Şi Bruxelles-ul a anunţat primele sancţiuni ale Uniunii Europene, care vizează membri ai regimului de la Kremlin implicaţi în decizii, băncile care finanţează armata rusă, dar şi institutii ale statului rus pentru accesul la piețele de capital și financiare.

Cel mai probabil, finala Champions League la fotbal nu se va mai desfăşura în Rusia, la Saint Petersburg, aşa cum era prevăzut.

Putin: ”Suntem gata să vă arătăm ce înseamnă cu adevărat decomunizarea Ucrainei”

Înainte să anunțe recunoașterea celor două auto-proclamate republici, Putin a avut un lung discurs televizat - de aproape o oră, plin de furie, nemulţumiri şi provocări la adresa Occidentului.

Putin a explicat de ce, din perspectiva lui istorică, revizionistă şi pe alocuri delirantă - comentează analiştii - Ucraina pur şi simplu nu ar fi un stat.

Vladimir Putin: ”Ucraina sovietică a apărut mulţumită bolşevicilor. Chiar şi astăzi, poate fi numită Ucraina lui Vladimir Ilici Lenin. El este autorul şi arhitectul. Acum, urmaşii recunoscători au distrus monumentele lui Lenin din Ucraina. I-au spus "decomunizare". Suntem gata să vă arătăm ce înseamnă cu adevărat decomunizarea Ucrainei”.

Putin a atacat iarăşi vehement ideea aderării Ucrainei la NATO, declarând că ar fi o ameninţare directă la securitatea Rusiei. Şi, fără a aduce vreo dovadă, a spus că Ucraina a fost "marioneta" Statelor Unite.

Vladimir Putin: ”În documentele NATO, țara noastră este declarată, oficial şi în mod direct, principala amenințare la adresa securității euro-atlantice, iar Ucraina ar servi drept un punct principal de desfășurare pentru un astfel de atac (împotriva Rusiei)”.

Zelensky: ”Nu ne este frică de nimeni și nimic”

A mai spus că America şi NATO au transformat Ucraina într-un teatru de război.

Vladimir Putin: ”Știm, de asemenea, că au existat deja declarații despre faptul că Ucraina urmărește să își producă propriile arme nucleare. Și nu este doar o bravură. Ucraina posedă într-adevăr tehnologii sovietice și mijloace pentru producerea unor astfel de arme".

Şi preşedintele ucrainean a avut propriul lui discurs către naţiune, târziu în noapte. Având în spate harta Ucrainei în graniţele recunoscute internațional, Volodimir Zelensky a încercat să transmită calm, dar şi fermitate.

Volodomir Zelensky: ”Ucraina consideră, cu cea mai mare îndreptățire, aceste ultime acțiuni rusești drept o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre.
Cu deciziile de azi și, posibil, de mâine, Rusia oferă o justificare legală pentru trupele sale, care, de facto, sunt prezente în teritoriile ocupate din Donbas din 2014. O țară care a susținut războiul timp de opt ani nu poate menține pacea. Noi rămânem pe calea pașnică și diplomatică. Suntem pe pământul nostru. Nu ne este frică de nimeni și nimic. Nu datorăm nimic nimănui. Nu vom oferi nimănui nimic
”.

La Kremlin, a fost luni o întreagă punere în scenă înaintea anunţului recunoaşterii independenţei teritoriilor Doneţk şi Lugansk. Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei.

Regia de la Kremlin: ”Sprijin propunerea republicilor Donețk și Luhansk de a se alătura Federației Ruse”

Principalii responsabili de apărare şi securitate au făcut paradă în faţa lui, prezentând argumente pentru recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi pentru protejarea civililor de acolo.

La un moment dat, probabil că aşa era regia, şeful serviciului de informaţii externe a ... deraiat de la linia generală şi a spus că el este pentru includerea acestor teritorii ca parte a Federaţiei ruse. Dar Putin l-a corectat rapid.

”- Propuneți să începem negocierile…
- Nu, eu…
- … sau să recunoaștem suveranitatea republicilor?
- Eu eu aș fi pentru…
- Vorbește pe șleau!
- Aș sprijini propunerea de recunoaștere a ..
- Ai sprijini ori chiar susții, fii direct, Serghei Ievghenevici!
- Susțin propunerea…
- Atunci spune așa!
- Păi spun: sprijin propunerea republicilor Donețk și Luhansk de a se alătura Federației Ruse.
- Păi nu despre asta vorbim noi acum, nu asta e în discuție. Întrebarea e dacă le recunoaștem sau nu independența?
- Susțin propunerea de a le recunoaște independența!
- Foarte bine, stai jos, mulțumesc!
”.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cererea lui Putin de a trimite armata în Donețk și Lugansk, aprobată de Consiliul Federației Ruse
Cererea lui Putin de a trimite armata în Donețk și Lugansk, aprobată de Consiliul Federației Ruse

Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat marţi cererea preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura militari ruşi în susţinerea separatiştilor proruşi din cele două regiuni din estul Ucrainei a căror independenţă a recunoscut-o luni.

Dmitri Medvedev, mesaj pentru Europa:
Dmitri Medvedev, mesaj pentru Europa: "Curând veți plăti 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz"

Într-un mesaj postat pe Twitter, fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, amenință Europa cu prețuri de 2.000 de euro petru o mie de metri cubi de gaz, după ce Germania a decis să oprească proiectul conductei de gaze Nord Stream 2.

Al Jazeera: Momentul în care tancurile rusești intră în regiunile separatiste din estul Ucrainei. VIDEO
Al Jazeera: Momentul în care tancurile rusești intră în regiunile separatiste din estul Ucrainei. VIDEO

Al Jazeera a publicat, pe Twitter, o înregistrare video, în care arată cum blindatele rusești au intrat în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Ucraina: UE propune interzicerea accesului Moscovei la pieţele şi serviciile financiare europene
Ucraina: UE propune interzicerea accesului Moscovei la pieţele şi serviciile financiare europene

UE a propus marţi să se interzică accesul autorităţilor ruse la pieţele şi serviciile financiare europene şi să fie vizate băncile care finanţează armata rusă şi alte operaţiuni militare ruse în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

 

Ministrul Apărării României, despre criza din Ucraina: ”Populația poate să stea liniștită”
Ministrul Apărării României, despre criza din Ucraina: ”Populația poate să stea liniștită”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, asigură populația că nu are de ce să-și facă griji din cauza situației din Ucraina, deoarece ”nu înseamnă că va fi un război pe teritoriul nostru.”  

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.