Rusia a testat o noua racheta care ar fi capabila sa distruga scutul ce va fi implementat in Romania
Rusia a testat miercuri o racheta noua cu raza lunga de actiune care ar fi capabila sa penetreze sistemele de aparare antiracheta, spun surse din cadrul armatei.
Operatiunea este vazuta ca o atentionare lansata de Moscova autoritatilor de la Washington in privinta scutului pe care il va implementa in Europa.
Racheta Balistica Intercontinental (ICBM) a fost lansata cu succes in baza Plesetsk, situata in nord-vestul Rusiei si focosul ei inactiv a aterizat la tinta, in peninsula Kamchatka, pe coasta Pacificului, a spus un purtator de cuvand din Ministerul Apararii.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Se asteapta ca noua racheta sa imbunatateasca arsenalul ofensiv al Rusiei, “inclusiv sa distruga scuturile antiracheta care sunt acum implementate in Europa”, a spus intr-o declaratie de presa ministrul Apararii din Rusia.
Rusia se opune instalarii acestor scuturi in Europa de catre Statele Unite si NATO, spunand ca ar fi capabile sa intercepteze focoasele rusesti pana in 2018, slabind arsenalul nuclear al Moscovei si dezechilibrand balanta puterii de dupa Razboiul Rece.
Statele Unite sustin ca sistemul va fi dezvoltat in Europa pentru a contracara potentialele atacuri ale Iranului si nu reprezinta niciun risc pentru Rusia, insa Kremlinul a respins aceste asigurari si a criticat vehement sistemul de aparare care va fi implementat in patru etape, ultima din ele fiind in 2020.
Toamna trecuta, fostul presedinte Dmitry Medvedev a spus ca Rusia va lua masuri pentru a neutraliza aceasta amenintare si isi va imbunatati inclusiv arsenalul nuclear ofensiv in acest sens.
Rusia si Statele Unite se afla inca in negocieri in aceasta problema, dar Moscova a vrut sa fie foarte clara si a spus ca va reactiona in cazul in care Washington-ul nu va oferi garantii ca sistemul anti-racheta nu va ameninta Rusia.
Sistemul European anti-racheta include sisteme de interceptare a rachetelor care vor fi instalate in Romania si Polonia, un radar in Turcia, dar si sisteme de interceptare si radare in Marea Mediterana.
Sursa: Reuters
Etichete: Rusia, NATO, romania, europa, rachete, statele unite, scut anti-racheta,
Dată publicare:
25-05-2012 12:00