Cum încearcă Rusia să schimbe Guvernul de la Chișinău. Aruncă zeci de milioane de dolari pentru a controla din nou R. Moldova
O serie de materiale sensibile obținute de serviciile de securitate ucrainene ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est.
Mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața palatului prezidențial al Republicii Moldova, cerând demisia liderului pro-occidental al țării. Bărbatul din spatele demonstrației, un lider al partidului de opoziție aflat în exil în Israel - a primit curând aplauze de la Moscova, potrivit The Washington Post.
Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Shor, numind-ul „un partener demn” și chiar a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Shor o înțelegere bună pentru a beneficia de gaz rusesc ieftin, potrivit serviciului de presă al lui Shor.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Denumit „cel tânăr” de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Shor, în vârstă de 35 de ani, este o figură principală în eforturile Kremlinului de a submina această fostă republică sovietică.
Documentele – parte dintr-un depozit de materiale sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene și revizuite de The Washington Post – ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, chiar dacă campania sa militară din Ucraina se clatină. FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova, indică documentele și interviurile.
SUA continuă să impună sancțiuni
Trezoreria SUA a impus miercuri sancțiuni mai multor organizații și persoane ruse sau moldovene, inclusiv lui Shor, motivând că acesta „ colaborează cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova” și că a „primit sprijinul Rusiei”, precum și că lucrează cu entităţile din Moscova pentru a submina” încercarea Moldovei de a adera la Uniunea Europeană.
Moscova susține de multă vreme o enclavă separatistă în interiorul granițelor Moldovei, care este ocupată de trupele ruse, iar conflictul înghețat a fost o frână în eforturile Moldovei de a se integra cu Europa de Vest.
Războiul din Ucraina afectează Republica Moldova
În primele luni ale războiului din Ucraina, au spus oficialii, guvernul Republicii Moldova se temea că tancurile rusești vor trece peste granița sa, mai ales dacă portul Odesa din sudul Ucrainei, aflat la 40 de mile distanță, va cădea.
Această amenințare militară imediată s-a diminuat, dar tensiunea crește cu privire la utilizarea gazelor naturale – precum și consecințele atacurilor aeriene ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina vecină – pentru a forța o schimbare a conducerii politice.
La sfârșitul lunii septembrie, controlul de management al principalelor două canale TV pro-ruse din Moldova a fost transferat unui apropiat al lui Shor, oferindu-i o platformă majoră pentru a promova o agendă aliniată la Moscova în această mică țară, cuprinsă între Ucraina și România.
În plus, arată comunicațiile interceptate, FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși care să consilieze partidul lui Shor.Și, conform documentelor, FSB a supravegheat o înțelegere prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Shor, pentru a-l proteja de autoritățile moldovenești.
Partidul lui Shor urma să fie poziționat ca unul „al acțiunii concrete”, populist „în adevăratul sens al cuvântului”, un partid care „schimba viața oamenilor în bine”, au scris strategii ruși într-un raport adresat FSB, care s-a aflat printre documentele revizuite de The Post.
Într-un interviu, Shor a negat că ar fi primit vreodată sprijin de la Moscova, inclusiv de la serviciile de securitate.
„Suntem un partid absolut independent care apără doar poziția cetățenilor moldoveni”, a spus el.
El a dat vina pe înclinația pro-occidentală a guvernului moldovean pentru că a adus țara aproape de ceea ce el a spus a fi „colaps economic”.
Într-o declarație emisă joi în urma impunerii sancțiunilor SUA, Shor le-a respins sfidător ca fiind o „victorie” care arăta că președintele Republicii Moldova „s-a înspăimântat cu adevărat de proteste, înțelegând că zilele ei sunt numărate și că o vom arunca de pe scaun.”
Oficialii moldoveni și americani se tem că eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova, parte a unei campanii care datează de câteva decenii, nu s-ar putea intensifica decât dacă va suferi pierderi suplimentare în Ucraina.
„Recent, în timp ce Rusia se confruntă cu eșecuri militare și indignare globală din cauza acțiunilor sale brutale în Ucraina, agenții ruși au luat în considerare măsuri din ce în ce mai disperate pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale”, a menționat Trezoreria SUA în declarația sa în care anunță sancțiuni împotriva lui Shor și a altor persoane.
Dependența gazul rusesc afectează statutul de candidată al Moldovei la UE
Moldova, care împreună cu Ucraina a primit de la Uniunea Europeană statutul de candidată în iunie, este deosebit de vulnerabilă la presiunea rusă din cauza dependenței de aproape 100% de gazul rusesc. Creșterile de peste cinci ori ale prețurilor la gaze în acest an au afectat puternic populația sa de 2,5 milioane, iar facturile la energie se ridică acum la peste 60 la sută din costul mediu de viață al unui moldovean, au spus oficialii de la Chișinău.
„Sunt foarte stânjeniți de întreaga operațiune din Ucraina și au nevoie de succes undeva”, a spus Oleg Serebrian, vicepremierul Republicii Moldova, într-un interviu.
„Frica mea personală este că Moldova este o țintă mai ușoară decât Ucraina. Deci, pentru un fel de reînarmare morală a societății ruse, ar putea folosi diferite instrumente în Moldova. Prima este cea economică.”
Gazprom, monopolul rusesc al gazelor naturale controlat de stat, a redus livrările către Moldova cu 30 la sută în această lună și amenință cu noi reduceri în noiembrie. Atacurile aeriene ruse care vizează infrastructura energetică a Ucrainei cresc și mai mult presiunea. Ucraina a furnizat 30 la sută din energia electrică a Moldovei, dar bombardarea centralelor electrice din Ucraina înseamnă că Moldova a trebuit să se întoarcă în schimb către România, iar liniile electrice de acolo transmit deja la capacitate maximă.
În plus, Transnistria, enclava ocupată de trupele ruse care controlează centrala electrică care furnizează restul de 70 la sută din necesarul de energie electrică a țării, a declarat în această săptămână că reduce drastic aceste volume din cauza reducerilor la aprovizionarea cu gaze Gazprom, lăsând autoritățile moldovenești într-un conflict disperat pentru a compensa deficitul.
„Orice bombă care cade pe o centrală ucraineană este o bombă care cade și pe alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova”, a spus Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova.
Oficialii se tem că protestele organizate de Shor, deși sunt relativ mici pentru moment, ar putea escalada odată ce ce va veni iarna și o criză energetică ar putea fi folosită pentru a răsturna guvernul.
„După Ucraina, Moldova este cea asupra căreia ne concentrăm atenția”, a spus un oficial occidental.
Noul procuror anticorupție al Republicii Moldova a reținut luna aceasta 24 de persoane, inclusiv membri ai partidului lui Shor, în legătură cu presupusa finanțare ilegală a demonstrațiilor, procurorul afirmând că anchetatorii au confiscat 20 de pungi negre pline cu 3,5 milioane de lei (circa 181.000 de dolari) în numerar. Partidul lui Shor a spus că arestările au fost „presiuni” din partea autorităților pentru a perturba protestele antiguvernamentale.
Shor a spus în interviu că guvernul moldovean este de vină pentru creșterea crizei economice, deoarece „încălcă statutul neutru al Moldovei și aduce rău poporului moldovenesc, deoarece astăzi, pentru oamenii normali, [bunele relații cu Moscova] sunt baza pentru obținerea prețurile normale ale gazelor.”
„Un adevărat idol”
Documentele oferă o imagine rară în lumea întunecată a operațiunilor de influență ale Rusiei în Moldova și a finanțării ilicite pe care Kremlinul le deține aici.
„Rușii sunt foarte buni la exportul a două lucruri: unul, energie, iar al doilea, corupție”, a spus un înalt oficial de securitate moldovenesc, care, la fel ca alții, a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta o problemă sensibilă.
Operațiunile FSB în Moldova
Din 2016, operațiunile FSB în Moldova sunt conduse de Dmitri Milyutin, general în serviciul de securitate care funcționează ca adjunct al șefului Departamentului Informații Operaționale, potrivit documentelor.
În cea mai mare parte a timpului petrecut în post, au spus oficialii, Miliutin a lucrat prin Igor Chaika, un om de afaceri rus care este fiul fostului procuror general al Rusiei. Chaika este ambasadorul în Moldova al unei asociații de afaceri legate de Kremlin, Delovaya Rossiya.
De asemenea, Trezoreria SUA i-a impus miercuri sancțiuni lui Chaika, spunând că „împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov”, acesta a „elaborat planuri detaliate pentru a submina președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și a returna Moldova în sfera de influență a Rusiei”.
În plus, potrivit Trezoreriei, guvernul rus a folosit „companiile lui Chaika ca front pentru a canaliza bani către partidele politice colaboratoare din Moldova. Unele dintre aceste fonduri ilicite de campanie au fost alocate pentru mită și fraudă electorală.”
Miliutin a comunicat cu Chaika de peste 6.000 de ori între decembrie 2020 și iunie 2022, potrivit documentelor obținute de ucraineni.
FSB „verifica cu Chaika ceea ce trebuia făcut în orice moment”, a spus un oficial de securitate ucrainean, referindu-se la documente. Chaika „este ca un portofel pentru ei”.
FSB, Milyutin și Chaika nu au vrut să comenteze.
Peskov a declarat pentru The Post că „bineînțeles” îl cunoaște pe Chaika, dar nu a lucrat niciodată la niciun plan cu el pentru a restabili influența rusă în Moldova.
„Nu am nimic de-a face cu Moldova”, a spus el.
Până de curând, arată documentele, principalul vehicul al FSB în Moldova a fost Partidul Socialist, condus de Igor Dodon, care a fost președinte pro-Moscova al Republicii Moldova între 2016 și 2020. Chaika nu și-a ascuns niciodată legăturile strânse cu Dodon: a deținut în comun afaceri în Rusia cu fratele mai mic al lui Dodon în domeniul imobiliar și gestionarea deșeurilor din 2019, conform documentelor oficiale de înregistrare a companiei.
Strategia Partidului Socialist s-a inversat, însă, în 2020, când populația moldovenească l-a respins pe Dodon, după ce acesta a fost implicat într-o serie de scandaluri de corupție.
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, finanțat de Kremlin
Într-un videoclip înregistrat în secret, divulgat în 2019, Dodon a recunoscut că a primit finanțare de la Kremlin – inclusiv de la Gazprom – și a spus că are nevoie de 800.000 până la 1 milion de dolari pe lună pentru a acoperi „costurile de funcționare” ale partidului său.
Dodon, care a fost acuzat de trădare, îmbogățire ilegală, corupție și finanțare ilegală de partide, nu a răspuns solicitărilor de comentarii trimise purtătorului de cuvânt al Partidului Socialist, unde este încă membru. În instanță, el a negat acuzațiile, spunând că cazul împotriva lui este „100% politic”.
Moldovenii au votat cu Maia Sandu, un fost economist al Băncii Mondiale, pentru funcția de președinte al țării pe 15 noiembrie 2020.
Ca răspuns, FSB a elaborat un plan pentru a folosi poziția socialiștilor ca cel mai mare partid din Parlament, împreună cu partidul lui Shor, pentru a menține influența agenției ruse, inclusiv prin adoptarea unei legi care ar transfera controlul asupra serviciului moldovenesc de securitate și informații de la președinte la Parlament.
Partidul lui Dodon, cu toate acestea, a fost de asemenea înfrânt la alegerile parlamentare din iulie 2021, iar planul nu a mers nicăieri.
Strategii politici moldoveni angajați de FSB au raportat la Moscova în septembrie 2021 că înfrângerea Partidului Socialist a fost „rezultatul unei crize sistemice” și că Dodon era o persoană cu o „reputație deteriorată ireversibil” a cărei îndepărtare de pe scena politică ar trebui efectuată afară cu „virtuozitate chirurgicală”.
Legăturile lui Igor Dodon cu Rusia continuă și după înșăturarea de la putere
Virtuozitatea a venit sub forma unei strângeri de mână de aur, arată documentele. După ce Dodon a demisionat din Partidul Socialist, a fost numit președinte al consiliului de afaceri moldo-rus, o organizație înființată de Delovaya Rossiya, legată de Kremlin.
Salariul lunar al lui Dodon, plătit de consiliul de afaceri, era de 29.016 dolari, plus un bonus lunar de 14.508 dolari, arată documentele.
Contractul, totuși, a venit cu condiții atașate. Dodon a trebuit să clarifice tot ce a spus public cu noul său angajator, arată o captură de ecran a unei conversații text între Dodon și Chaika. În conversația din 2 decembrie 2021, Dodon a insistat că este „o persoană liberă”.
„Liber, dar limitat de etica corporativă a Uniunii ruso-moldovene, a spus Chaika.
„Ați început să mă îngropați devreme”, a răspuns Dodon.
„Dacă transmiteți condiția ca, pentru una dintre declarațiile mele publice, să îmi reduceți salariile și să închideți noul consiliu de afaceri... atunci să vorbim despre asta în detaliu”, a mai adăugat el.
Moscova și-a intensificat rapid căutarea înlocuitorului politic al lui Dodon.
Shor, care a intrat în politică dintr-un alt mediu (conducea o mare bancă moldovenească și un lanț de magazine duty-free împreună cu aeroportul comercial din Moldova), a fost privit de cei care efectuau sondahe și lucrau pentru FSB ca fiind un showman populist, dar manipulabil, arată documentele. A câștigat succesul timpuriu în 2015, când a fost ales primar al orașului Orhei din Moldova. Însă doi ani mai târziu, el a fost găsit vinovat că a jefuit 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc - un furt din 2014 care a lăsat guvernul Republicii Moldova cu un deficit bugetar de 8% din produsul intern brut.
Shor a rămas primar în timp ce a făcut apel la condamnare, dar apoi a părăsit țara pentru Israel în 2019, negând acuzațiile de furt bancar, pe care le-a descris ca fiind motivate politic. El a continuat să conducă partidul din exil și a ocupat locul trei la alegerile parlamentare din 2021, cu 5,7% din voturi.
„Pentru unii, Shor este inacceptabil, dar pentru alții, el este un adevărat idol și lider”, potrivit unui raport din aprilie 2021 scris de strategi pentru FSB.
Trezoreria SUA a menționat în declarația sa că „soția lui Shor este cântăreața pop rusă Sara Lvovna Shor, care a fost decorată de [președintele rus Vladimir] Putin ca artist onorat al Rusiei”. Este cunoscută sub numele de scenă Jasmin.
Strategii politici de la Kremlin au încercat să „cosmetizeze” imaginea lui Ilan Shor
Strategii politici angajați de Kremlin au călătorit pentru prima dată la Chișinău din Rusia în martie 2021 pentru a lucra în secret cu partidul lui Shor, arată documentele. Ei au făcut eforturi mari pentru a se asigura că prezența lor este nedescoperită, cumpărând cartele SIM preplătite pentru telefoanele și păstrând ascunse adresele apartamentelor pe care le închiriau – chiar și membrilor partidului lui Shor, potrivit unei note scrise de unul dintre ei, care face parte din documente.
Printre măsurile pe care le-au recomandat partidului lui Shor a fost aceea de a șterge cât mai mult posibil „fondul negativ”, probabil condamnarea penală anterioară a lui Shor, și de a încerca să-și curățeze imaginea pe internet. Într-un grafic care făcea parte din recomandările trimise înapoi FSB, strategii au propus să le ofere jurnaliştilor „recompense” pentru a şterge articole „în circumstanţe extreme” sau pentru a obţine „control asupra deciziilor judecătoreşti”.
Shor a spus că partidul său a apelat la serviciile unei varietăți de „diferiți consultanți internaționali”, dar că nu era la curent cu vizita din martie 2021, deoarece nu locuia atunci în Moldova.
De asemenea, Shor a primit asistență FSB pentru o altă parte a imperiului său de afaceri. Pe fondul unui conflict cu autoritățile moldovenești, FSB a coordonat îndeaproape un acord din 2020 în care pachetul de control al lui Shor în compania care conduce aeroportul important din punct de vedere strategic din Chișinău a fost transferat unui puternic miliardar rus, Andrei Goncharenko, arată documentele. Goncharenko „a fost instruit în toate”, a spus un ofițer superior FSB într-o discuție despre înțelegere, arată documentele.
Shor a spus în interviu că nu a deținut niciodată o acțiune în aeroport - și că a demisionat din funcția de președinte al consiliului de administrație al acestuia în vara anului 2019, când controlul companiei a fost, potrivit știrilor, vândut lui Nathaniel Rothschild, un om de afaceri britanic. Dar documentele FSB care discută despre înțelegere se referă la aeroport ca fiind încă „activul lui Shor” în ianuarie 2020, în timp ce înalți oficiali moldoveni au mai spus în interviuri că acesta era controlat de Shor. O persoană familiară cu înțelegerea a spus că Rothschild a achiziționat o opțiune de cumpărare a companiei, dar nu a finalizat niciodată tranzacția. Un purtător de cuvânt al lui Rothschild a refuzat să comenteze.
În plus, două acorduri legale, aprobate și transmise de FSB în august și octombrie 2020, prevedeau că Shor urma să-i dea sprijinul politic lui Dodon, în schimbul sprijinului lui Dodon pentru dezvoltarea aeroportului, precum și pentru transferul " a 100% din companie... în proprietatea reprezentanților afacerilor rusești.”
Un reprezentant pentru Goncharenko nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Shor a spus că Goncharenko era un om de afaceri pe care îl cunoștea „personal”, care „nu a urmat niciodată ordinele FSB” și era interesat de aeroport ca fiind un „proiect de investiții atractiv”.
Pentru mulți demonstranți, indiferent de acuzațiile procurorului care susține că unii sunt plătiți pentru a protesta, preocupările lor sunt reale și presante.
„Oamenii ies pentru că nu ne permitem să trăim”, a spus o pensionară, Zina.
„Prețurile gazelor au crescut de cinci ori, iar pensiile și salariile sunt aceleași. Shor ne-a făcut cadouri de sărbătorile naționale. Și acești tipi de la putere tocmai ne-au arătat pumnii lor”, a mai adăugat femeia.
Protestatarii susținuți de Shor au apelat la tactici din ce în ce mai agresive în ultimele două săptămâni și, pe măsură ce criza energetică a Moldovei se intensifică, alarma crește în Chișinău și capitalele occidentale.
Rușii „fac tot ce pot pentru a stinge luminile”, a spus un al doilea oficial occidental.
„Nu trebuie să facă mult mai mult decât atât pentru a destabiliza guvernul Republicii Moldova”, a mai adăugat el.
Sursa: The Washington Post
Etichete: Rusia, Ucraina, Republica Moldova, fsb,
Dată publicare:
29-10-2022 20:06