Razboiul cu Ucraina si criza economica nu i-au stirbit popularitatea lui Putin. Cum functioneaza propaganda rusa: "E om bun"

Ultima actualizare: 28-02-2015 07:13

Principalele retele de distributie din Rusia au convenit sa inghete preturile produselor alimentare de baza. Decizia radicala tradeaza profunzimea recesiunii in care tara se afunda de la o zi la alta.

De vina sunt deopotriva ieftinirea petrolului si sanctiunile occidentale. Totusi, inflatia galopanta si razboiul din estul Ucrainei n-au stirbit, deocamdata, nici macar cu un gram, popularitatea lui Vladimir Putin.

Mai bine de un deceniu, industria de petrol si gaze a asigurat Rusiei crestere economica. Situatia s-a schimbat insa dramatic de cand pretul barilului s-a injumatatit. O primenire a strategiei economice se impune.

Recesiunea este evidenta atat in magazinele cam goale, cat si in zgarie-norii pustii. Cladite pentru a rivaliza cu faimosul cartier financiar al Londrei, cladirile impozante au ramas aproape neocupate.

De la Londra, oligarhul Alexandre Lebedev explica degajat si convingator care e problema.

Alexander Lebedev, om de afaceri: "Inainte sa fie mai bine, va fi mult mai rau. Cu asta te alegi cand nu ai un parlament independent, alegeri corecte, un sistem politic macar bipartizan, justitie independenta si presa libera."

Si totusi, rusii nu dau vina pe propriul guvern pentru recesiune si razboiul din Ucraina. Peste 80% dintre ei se lasa convinsi de propaganada agresiv anti-occidentala orchestrata de Kremlin.

Cetatean rus: "Putin e om bun, cred ca e foarte obosit, saracutul de el".

Cetateana: "Ma uit la stiri si inteleg ca americanii vor sa puna mana pe jumatate din Rusia".

Cetatean rus: "Rusia e singura tara din lume capabila sa transforme SUA intr-un morman de cenusa nucleara."

Un alt prezentator explica in cat timp pot ajunge soldati rusi in capitalele occidentale. "Cat ai clipi", mai ales ca, potrivit unui site rusesc, in Sankt Petersburg, copiii de gradinita sunt instruiti cum sa foloseasca mitraliere Kalashnikov, lansatoare de grenade si grenade de mana.

Cetatean rus: "Fortele americane vor sa controleze Rusia. Iar domnul Putin este singurul om care ne poate salva".

Robert Peston, corespondent BBC: "Oare presedintele Putin se poate bizui la infinit pe aceasta nestramutata loialitate? Acest an va aduce raspunsuri interesante."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO