Rusia a instalat în Crimeea radare prin care monitorizează spațiul aerian din zona Mării Negre
Noi stații radar de tipul 55J6M „Nebo-M” au intrat în funcțiune în Crimeea. Acestea au scopul de a controla spațiul aerian din întreaga zonă a Mării Negre.
Informația a apărut în ediția de marți a ziarului Izvestia, care citează o sursă din comandamentul superior al forţelor aeriene ruse, potrivit publicaţiei Vzgliad, informează Agerpres.
Respectivele sisteme au capacitatea de a detecta până la 200 de ţinte - de la elicoptere şi avioane, până la aparate hipersonice şi rachete de croazieră care se deplasează cu viteze de până la 18.000 km/oră - pe o rază de până la 1.800 km şi la altitudini de până la 600 km, fiind capabile de a calcula coordonatele lor exacte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform presei ruse, aceste staţii radar de frecvenţe mari şi medii analizează date despre ţinte hipersonice şi aerodinamice în condiţii meteorologice dificile şi transmit informaţia colectată forţelor antiaeriene. Astfel de radare pot detecta, capta şi urmări ţinte în afara atmosferei şi pot determina nu doar coordonatele, ci şi apartenenţa acestora.
Sistemele radar 55J6M „Nebo-M”, unul dintre cele mai avansate din clasa lor, sunt de regulă montate pe o platformă mobilă şi pot fi transportate rapid în orice parte a Crimeei, relevă media ruse.
Fostul şef al forţelor antiaeriene ruse, Aleksandr Gorkov, a declarat pentru Izvestia că, datorită acestor radare, Marea Neagră este astfel acoperită complet de un câmp radar. Prin intermediul acestor radare, Rusia poate controla spaţiul aerian până în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, mai spune el.
„Sunt staţii radar de detectare pe distanţe lungi, care permit monitorizarea situaţiei aeriene, a activităţii aviaţiei şi pot identifica potenţialele ameninţări la mari distanţe”, a adăugat Gorkov.
Potrivit Vzgliad, aceste radare noi şi-ar fi demonstrat deja eficienţa la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!