Noile rachete nucleare ruseşti, care pot străpunge scutul de la Deveselu, vor fi gata în 2020
Anunţul îngrijorător a fost făcut neoficial de Kremlin, în contextul escaladării conflictului între Rusia şi NATO după otrăvirea lui Serghei Skripal.
Surse din industria militară rusă au declarat pentru agenţia oficială Tass că noile rachete Sarmat (RS-28) vor deveni operaţionale în 2021, când vor intra în dotarea diviziei de rachete strategice cu baza în Ujur (o localitatea din regiunea Krasnoiarsk, în Siberia). Rachetele, despre care oficialii ruşi, inclusiv preşedintele Putin, spun că nu pot fi oprite de scuturile americane, precum cel amplasat în România, ar urma să intre în producţia de serie peste doi ani.
Iniţial, la Ujur vor fi amplasate două rachete Sarmat, urmând ca în final baza să fie dotată cu 6, afirmă aceeaşi sursă. Informaţia nu a fost confirmată oficial de Ministerul Apărării din Federaţia Rusă. Iar în trecut, reprezentanţii acestuia au lăsat de înţeles că abia din 2024 s-ar putea vorbi de înlocuirea vechilor rachete balistice intercontinentale R-36M2 „Voevoda” cu Sarmat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Programul de dezvoltare al acestor arme ar putea să fi fost însă urgentat din cauza tensionării relaţiilor cu Occidentul.
Racheta RS-28 Sarmat ar fi invizibilă pentru sistemele de detectare şi s-ar deplasa cu o viteză atât de mare încât sistemele defensive precum de la Deveselu s-ar dovedi inutile, afirmau încă din 2016 experţii occidentali. Poate atinge o viteză de 7 km pe secundă, poate transporta o încărcătură de până la 16 focoase termonucleare şi are o rază de acţiune de cel puţin 10.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că poate să lovească orice punct din Europa, dar şi obiective de pe ambele coaste ale Statelor Unite.
Sarmat poate transporta o încărcătură nucleară de 50 de megatone, de 2000 de ori mai puternică decât bombele de la Hiroşima şi Nagasaki, capabilă să şteargă de pe faţa pământului o metropolă întreagă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: TASS
Etichete: Rusia, rachete, armament, deveselu, dezvoltare, inarmare, sarmat, icbm,
Dată publicare:
29-03-2018 13:16