Rusia a atacat cu rachete orașul Zaporojie, unde se află centrala nucleară
Atacuri cu rachete au lovit, vineri, oraşul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, avariind mai multe clădiri, potrivit administraţiei militare regionale.
Rachetele au lovit centrul regional şi suburbiile oraşului, relatează CNN, potrivit News.ro.
Nu s-au înregistrat victime, dar clădiri civile şi rezidenţiale au fost avariate de valul de explozii, potrivit sursei citate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Clădiri civile au fost avariate. Un incendiu a izbucnit într-o casă privată, iar explozia care a rezultat a avariat casele din apropiere", a informat administraţia militară regională.
Primii respondenţi se află la faţa locului pentru a ajuta la atenuarea pagubelor provocate de atacuri, precizează comunicatul.
Centrala nucleară din Zaporojie, în pericol
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a vizitat, miercuri, centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, în căutarea unei soluţii acceptabile pentru Kiev şi Moscova, pentru a securiza acest loc.
Ideea unei zone demilitarizate în jurul acestui sit din sud-estul Ucrainei, ocupat din martie de ruşi, pare să fi existat după luni de schimburi inutile.
Rafael Grossi, care a petrecut acolo câteva ore înainte de a reveni în teritoriile aflate sub controlul ucrainean, vrea acum să lucreze la „principii” pentru a minimiza riscul de „catastrofe” nucleară.
„Încerc să pregătesc şi să propun măsuri realiste care să fie aprobate de toate părţile”, a spus el reporterilor în timpul vizitei de presă organizate de autorităţile ruse, la care AFP a putut să participe.
„Ideea este să se convină asupra anumitor principii, asupra anumitor angajamente, inclusiv să nu atace uzina”, a spus apoi Grossi pentru AFP, rugând din nou Moscova să nu depoziteze acolo echipamente militare.
„Activitatea militară este în creştere în toată această regiune”, cu o „creştere semnificativă a numărului de soldaţi”, a spus el anterior.
Pentru această a doua vizită, după cea din septembrie 2022, Grossi a ajuns la bordul unui vehicul blindat al armatei ruse, flancat de soldaţi în echipament de luptă, potrivit unui jurnalist AFP.
Pe 22 martie, Grossi a avertizat că centrala se află într-o „stare precară”, deoarece, potrivit AIEA, „ultima linie electrică de urgenţă”, avariată la 1 martie, rămâne „deconectată şi în reparaţie”. Cu toate acestea, electricitatea este esenţială pentru a funcţiona pompele asigurând circulaţia apei pentru a răci combustibilul şi pentru a evita un accident precum cel de la Fukushima, Japonia, în 2011.
Pe 9 martie, centrala a fost decuplată de la reţeaua electrică ucraineană timp de 11 ore după o grevă rusă. Au fost pornite generatoare diesel de urgenţă pentru a furniza energie minimă a sistemelor de securitate.
„Ne jucăm cu focul”, a avertizat Grossi.
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell acuzase Rusia că pune în pericol securitatea întregului continent european.
Rusia revendică anexarea regiunii Zaporojie, unde se află fabrica şi ocupă o parte din ea. Timp de câteva zile, a acuzat Ucraina că a crescut grevele şi atacurile acolo.