Rusia a anunțat că începe să construiască o centrală nucleară pe care o va instala pe Lună. La proiect colaborează și China
Rusia a dezvăluit că a început să construiască o centrală nucleară care va fi amplasată pe Lună, ca parte a bazei lunare planificate în comun cu China.
Cele două țări colaborează la Stația Internațională de Cercetare Lunară, un complex masiv pe Lună care va fi construit în 2026, potrivit Daily Mail.
Baza propusă, care va avea o rază de aproape șase kilometri, mai mare decât orice parc tematic Disney, va găzdui oameni de știință care vor studia proprietățile Lunii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Agenția RIA a relatat că Moscova plănuiește să livreze și să instaleze centrala între 2033 și 2035, citându-l pe Iuri Borisov - șeful agenției spațiale ruse Roscosmos.
În martie, Borisov a declarat că Moscova ia în considerare ideea de a alimenta stația cu energie nucleară, din cauza faptului că nopțile lunare durează aproximativ 14 zile pământene, ceea ce face ca panourile solare de pe suprafața de pe Lună să fie mai puțin viabile ca sursă de energie.
El a declarat atunci că în cadrul acestei misiuni, două rachete rusești vor încerca să atingă atât polul nordic, cât și cel sudic al Lunii în 2028. Crearea Stației Lunare Științifice Internaționale se va desfășura în două etape, între 2025 și 2035, a relatat RIA, fiind formată din mai multe module.
Vorbind în aprilie, Borisov a declarat că va fi necesar să se creeze o sursă de energie nucleară compactă, fiabilă și durabilă pe termen lung pentru ca baza să funcționeze.
China și Rusia au confirmat că au purtat discuții privind "securitatea spațiului cosmic" și "armele de inteligență artificială" - în timp ce China a confirmat în 2022 că își unește forțele cu Rusia pentru a construi o bază care să rivalizeze cu proiectul planificat de NASA, Lunar Gateway.
Oficialii ruși și chinezi s-au întâlnit în februarie pentru a aborda "orientările doctrinare și inițiativele Rusiei și ale Chinei", au declarat rapoartele la acel moment.
Țările au convenit să coopereze în continuare în cadrul Grupului de experți guvernamentali (GGE) al statelor părți la Convenția privind armele inumane în ceea ce privește sistemele de arme letale autonome (LAWS), o politică susținută de ONU în domeniul cercetării și dezvoltării în domeniul armelor.
Ministerul rus de Externe a declarat la momentul respectiv: "Întâlnirea a confirmat apropierea dintre abordările ruse și chineze în această chestiune. 'S-a remarcat că este nevoie de o cooperare strânsă în continuare în acest domeniu, atât în format bilateral, cât și în cadrul platformelor multilaterale relevante, în primul rând în cadrul GGE privind LAWS'.
China, între timp, a adăugat că discuțiile au vizat "securitatea spațiului cosmic, biosecuritatea și inteligența artificială".
China a anunțat, de asemenea, că intenționează să instaleze un sistem de supraveghere cu vedere totală pe Lună pentru a proteja o bază lunară planificată, mai mare decât Disneyland, folosind tehnologia pe care o folosește pentru a-și spiona cetățenii.
China vrea să folosească 'experiența de succes' a sistemului său autoritar de supraveghere Skynet pentru a proteja baza planificată împotriva 'țintelor suspecte', potrivit unui document de cercetare scris de oamenii de știință de la agenția spațială a națiunii, care a fost publicat într-o revistă academică.
Skynet este cea mai mare rețea de supraveghere din lume și este folosită pentru a monitoriza fiecare colțișor al Chinei. Cu mai mult de 600 de milioane de camere, există în medie o cameră la fiecare doi adulți din țară.
Vestea că Rusia a început să construiască centrala nucleară este cea mai recentă mișcare a efortului comun al Moscovei și al Beijingului în cadrul unei noi curse spațiale împotriva Occidentului.