Ruptura dintre Zelenski și Trump, tot mai adâncă. Cum profită Putin de războiul declarațiilor SUA vs. Ucraina
"Dezamăgit" de reproșurile ucrainenilor, care au fost excluși de la discuțiile americano-ruse din Arabia Saudită, Donald Trump s-a lansat într-o serie de atacuri la adresa lui Volodimir Zelenski.
L-a acuzat, printre altele, ca nu a făcut nimic ca să oprească războiul. Mai mult, într-o postare pe rețeaua sa socială l-a numit "un dictator fără alegeri", care ar face bine să se miște repede sau nu va mai avea o țară".
„Trump trăiește într-un spațiu al dezinformării, creat de Rusia”, a replicat liderul de la Kiev. Pe de altă parte, Putin insistă „că nimeni nu exclude Ucraina de la negocieri”.
Donald Trump, președintele SUA: „Am auzit că (ucrainenii) se plâng că nu au fost invitați. Păi au avut ocazia să negocieze timp de trei ani. Ar fi trebuit să oprească acest război acum trei ani. De fapt, nu ar fi trebuit să îl pornească de la început. Ar fi trebuit să facă o înțelegere”.
După ce a sugerat că ucrainenii sunt de vină pentru războiul care le-a devastat țara, același Donald Trump a subliniat că, știa încă din primul său mandat prezidențial, că Putin are planuri pentru Ucraina.
Donald Trump: „Președintele Putin și cu mine vorbeam despre Ucraina. La asta râvnea, vă pot spune. Dar niciodată, niciodată nu a fost vreo șansă ca el să invadeze Ucraina. Și i-am spus: mai bine să nu invadezi, nu invada, nu intra acolo. Și el a înțeles asta”.
Donald Trump: „Un negociator mediocru ar fi putut rezolva asta cu ani în urmă fără, cred eu, pierderi semnificative de teritoriu. Eu aș fi putut face un acord pentru Ucraina care le-ar fi oferit aproape tot teritoriul”.
La rândul său, Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu trimisul special american pentru Ucraina, Keith Kellogg. Dar ruptura dintre Zelenski și Trump a ieșit la iveală și mai mult, la conferința de presă de miercuri a liderului de la Kiev.
Volodimir Zelenski: „Președintele Trump, cu mare respect pentru el ca lider al poporului, pe care îl respectăm foarte mult trăiește, din păcate, într-un spațiu al dezinformării”.
La fel ca propaganda rusă, Trump a vorbit despre o prăbușire a popularității lui Zelenski, afirmând că mai are "sub 4%" rată de aprobare, deși cel mai recent sondaj arată că 58% dintre ucraineni au încredere în el.
Volodimir Zelenski: „Vreau ca el (Kellogg) să vadă cu ochii lui și apoi să-i întrebe pe oameni dacă mai au încredere în președintele lor. Îl cred pe Putin? Să întrebe despre Trump, ce cred ei după declarațiile făcute de președintele lor...”
Tot Zelenski a spus că nu-și putea "vinde țara" după ce a respins primul proiect al unui acord privind mineralele rare cu Statele Unite, afirmând că americanii solicitau 50%, dar nu menționau si garanțiile de securitate pe care le caută Ucraina.
Volodimir Zelenski: „Povestea conform căreia 90% din tot ajutorul provine din Statele Unite – înțelegem asta, dar, ei bine, adevărul este puțin diferit. Și tocmai de aceea mi-aș dori ca echipa lui Trump să fie mai sinceră. Pentru că toate acestea, cu siguranță, nu au un impact pozitiv asupra Ucrainei. Dar îl ajută pe Putin să iasă din izolare”.
Pe de altă parte, după întrevederea Rubio - Lavrov de la Riad, la care nu au participat nici ucrainenii nici europenii, Trump se de declară "mult mai încrezător" că un acord de pace poate fi încheiat.
Rusia nu mai e izolată pe plan internațional
Donald Trump: „Rusia vrea să facă ceva. Vor să oprească sălbăticia, barbarismul, adică, ce se întâmplă acolo? Atât Rusia, cât și Ucraina, pierd mii și mii de soldați, o mulțime de oameni au fost uciși”.
Vladimir Putin: „Rusia nu a refuzat niciodată contactele cu europenii, Rusia nu a refuzat niciodată procesul de negociere cu Ucraina. Niciodată. De ce să ne isterizăm aici? Isteria este nepotrivită. În ceea ce privește procesul de negociere, președintele Trump mi-a spus în timpul unei conversații telefonice, și pot confirma acest lucru, că, desigur, Statele Unite presupun că procesul de negociere va avea loc cu participarea atât a Rusiei, cât și a Ucrainei”.
După negocierile de peste patru ore cu delegația rusă, secretarul de stat american a vorbit despre...
Marco Rubio, secretarul de stat al SUA: „...oportunități credibile de a colabora cu rușii din punct de vedere geopolitic pe teme de interes comun și, sincer, din punct de vedere economic, pe probleme care, sperăm, vor fi benefice pentru lume și care vor îmbunătăți relațiile pe termen lung între aceste două țări importante”.
Şeful fondului suveran al Rusiei, Kirill Dmitriev, a declarat că se aşteaptă ca unele companii americane să revină în Rusia, încă din al doilea trimestru al acestui an.
Kirill Dmitriev: „Cred că există diverse lucruri pe care le putem face împreună, de exemplu în Arctica. Există și alte modalități prin care putem investi împreună în sectoare-cheie, în diferite domenii”.
Principalul rezultat al discuțiilor a fost reluarea contactelor diplomatice între Washington și Moscova. Este o victorie a lui Vladimir Putin, spun unii analiștii, pentru că Rusia nu mai e izolată pe plan internațional.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „A existat un mare interes, pe care îl împărtășim, în reluarea consultărilor pe teme geopolitice, inclusiv diverse conflicte din diferite părți ale lumii, în care atât SUA, cât și Rusia au interese”.