Rudy Giuliani nu mai este reprezentantul legal al lui Donald Trump. Care ar fi motivul
Fostul preşedinte american Donald Trump nu mai contează pe serviciile de reprezentant legal ale lui Rudy Giuliani, a declarat marţi un consilier citat de dpa.
"Primarul Giuliani nu îl reprezintă în prezent pe preşedintele Trump în nicio chestiune legală", a spus Jason Miller, principalul purtător de cuvânt al fostului preşedinte după încheierea mandatului la Casa Albă. El s-a referit atât la Trump, cât şi la avocatul Giuliani - fost primar al New Yorkului - folosind funcţiile lor din trecut.
Miller a refuzat să spună dacă legăturile dintre cei doi au fost întrerupte definitiv, răspunzând unei întrebări în acest sens printr-un mesaj text: "Nu aş face alte precizări".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Giuliani nu a răspuns solicitării dpa de a comenta, iar agenţia respectivă nu a obţinut o reacţie nici de la purtătoarea lui de cuvânt.
Rudolph Giuliani, cunoscut ca Rudy, a fost avocatul personal al lui Trump mai mulţi ani şi unul din promotorii încercărilor acestuia de a obţine în instanţă anularea a milioane de voturi pentru actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, după alegerile din noiembrie anul trecut.
După ce au apărut ştirile despre încetarea relaţiei avocat-client dintre Giuliani şi Trump, Miller a publicat în reţeaua Twitter un mesaj de susţinere: "Primarul rămâne un aliat şi un prieten".
Cu numai câteva ore înainte, congresmanul democrat Bennie Thompson, reprezentant în Congresul SUA al statului Mississippi, alături de organizaţia pentru drepturi civile NAACP, intentase un proces pentru presupusa asociere în vederea blocării ilegale a legislativului de către Trump, Giuliani şi mai mulţi extremişti de dreapta, care au încercat să împiedice validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Reclamanţii s-au prevalat de prevederile legii din 1871 împotriva organizaţiei rasiste Ku Klux Klan.
Atât fostul preşedinte, cât şi fostul primar s-au adresat participanţilor la un protest chiar înainte de atacul din 6 ianuarie asupra Capitolului din Washington. Ulterior, mulţimea a ocupat sediul Congresului.
În afară de aceste probleme, Giuliani se confruntă şi cu cereri de suspendare a licenţei sale de jurist, venite din întreg spectrul politic. Peste 3.000 de jurişti, inclusiv fostul procuror general al SUA, republicanul Stuart Gerson, au cerut comisiei pentru reclamaţii a baroului din New York să îl excludă pe Giuliani. Ei au citat mai multe încercări ale acestuia de a submina şi inversa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 prin afirmaţii nedovedite despre fraude electorale. În demersul lor din 1 februarie, semnatarii au arătat că "Giuliani nu vrea sau nu poate să înceteze răspândirea marii minciuni despre furtul alegerilor şi de fiecare dată când minte, divizează societatea".