Roona Begum, fetita a carei poveste a facut inconjurul lumii, a iesit din spital dupa 4 luni
Roona Begum, micuta indianca, in varsta de 20 luni, a carei poveste a facut inconjurul presei internationale in primavara acestui an a fost externata din spital si a ajuns acasa dupa 4 luni de tratament.
Copilul care sufera de o boala extrem de grava a fost operat in luna iulie. Impresionati de situatia fetitei lovita de o boala cumplita - hidrocefalie - o echipa de chirurgi s-a oferit sa o opereze pe micuta pro bono la un spital din Gurgaon, langa New Delhi.
Dupa o interventie de 4 ore si o perioada de cateva saptamani de recuperare, fetita s-a intors acasa. Doctorii de la Neurosurgery at Fortis Memorial Research Institute care s-au ocupat de acest caz au vorbit despre fetita intr-o conferinta de presa aratand transformarea micutei Roona Begum in cele 4 luni de tratament. Multumiti ca starea ei s-a imbunatatit, parintii au parasit New Delhi si s-au intors acasa, in nordul tarii.
Din fericire, in luna mai o organizatie caritabila a decis s-o ajute pe Roona. Medicii au reusit sa-i dreneze lichidul acumulat in cutia craniara, dimeniunile craniului ei reducandu-se cu peste 22 de centimetri.
In urma fiecarei proceduri de tratament, fetita reactiona tot mai bine. Ajutorul a venit din partea fundatiei caritabile Fortis, care a dus-o pe Roona si pe parintii ei, din satul unde locuiau, in orasul Gurgaon, la un spital privat al fundatiei.
Medicii au declarat atunci ca fetita a avut mare noroc sa mai fie in viata, cei mai multi copii care au aceasta afectiune nu traiesc mai mult de un an de zile, fara tratament.
“Am fost uimit cand am vazut-o prima data. Stiam pozele ei, dar nu ma asteptam sa aiba capul chiar atat de mare. Craniul ei masura 94 de cm, desi de obicei alti pacienti cu probleme au numai 56-60 cm diametrul”, a declarat doctorul Sandeep Vaishya la inceputul tratamentului
Medicii i-au redus treptat dimeniunile craniului, pentru a nu-i afecta creierul. Din fericire, desi copila nu a putut inchide complet ochii, acestia nu au fost afectati, a precizat un medic oftalmolog.
“Cand s-a nascut, m-am intrebat: de ce trebuie sa sufere asa copiii oamenilor saraci, ca noi? De ce e soarta asa de cruda? De ce copiii din familii bogate, care si-ar permite un tratament, nu se imbolnavesc asa de grav?” a povestit Fatima, mama fetitei.
Roona s-a nascut prin cezariana, iar mama ei spune ca nu si-a permis sa mearga decat de doua ori la medic, in timpul sarcinii, pentru ca nu a avut destul bani. Din acelasi motiv nu a putut merge in oras, pentru tratamentul Roonei, iar familia a refuzat s-o ajute.
Abdul, tatal fetitei, are 19 ani si lucreaza ca muncitor, castigand echivalentul a 2 lire sterline pentru o zi de munca. Banii abia ajung pentru mancare, mai ales ca tanarul nu gaseste de lucru in fiecare zi.