România va cumpăra rachete antinavă în valoare de 208 milioane de dolari de la americani
Țările din Europa de Est și-au sporit constant pregătirea de apărare în urma invaziei Rusiei din 24 februarie a Ucrainei.
Pentru firmele occidentale de apărare, acest lucru înseamnă cereri tot mai mari chiar și dincolo de livrările trimise direct la Kiev, scrie Zero Hedge.
Vineri a fost anunțat un nou acord Raytheon (Conglomerat american multinațional aerospațial și de apărare) cu România, evaluat la peste 208 milioane de dolari, scrie sursa citată.
„Raytheon Missiles & Defense Tucson, Arizona, a primit un contract de 208.736.138 dolari la preț fix pentru Sistemul de apărare de coastă cu rachete Naval Strike pentru România”, se arată într-un comunicat de presă Raytheon, informează Zero Hedge.
România va folosi rachetele antinavă fabricate de Raytheon pentru a ajuta la apărarea celor aproximativ 200 de km de coastă de la Marea Neagră - unde Flota Rusiei Black See patrulează frecvent, iar acum execută lovituri tactice în Ucrainei.
Raza de acțiune a sistemului de apărare de coastă cu rachete Naval Strike este de obicei estimată la peste 100 de mile marine (190 de km) și a fost dezvoltat pentru prima dată pentru a fi utilizat de Marina Regală Norvegiană.
Raytheon va lucra la îndeplinirea contractului cu firma norvegiană de apărare Kongsberg.
Guvernul SUA autorizase mai multe vânzări de echipamente avansate de apărare către România în 2021. În prezent, în România sunt staționate unități ale 101 Airborne a Armatei, estimate la aproximativ 4.000 de militari americani, pentru a efectua exerciții comune cu forțele române.