România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.
În urma aprobării de la Washington, lucrurile au început să se miște foarte repede. Transporturile de muniție americană sunt pe cale să ajungă în Ucraina din Polonia, dar și din Germania și alte țări din UE. Timp de luni de zile, Departamentul american al Apărării s-a pregătit pentru ziua în care Camera Reprezentanților va aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, ceea ce în cele din urmă s-a întâmplat, în valoare de 60 de miliarde de dolari, notează publicați Deutsche Welle (DW).
Ucraina așteaptă acest ajutor de luni de zile, timp în care forțele ruse atacă în valuri, iar ucraineni cu greu găsesc resurse pentru a riposta.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
„Îmi imaginez, de asemenea, că Departamentul Apărării a lucrat din greu în ultimele săptămâni pentru a fi pregătit”, a declarat pentru DW Ben Hodges, fost comandant-șef al forțelor terestre americane pentru Europa.
Armele americane, „gata de plecare”
Expertul german în securitate Nico Lange a declarat pentru DW că „Pentagonul a împachetat deja lucrurile și le-a depozitat în locurile potrivite, gata de plecare, astfel încât lucrurile pot trece acum foarte repede granița”.
Cu toate acestea, există un sistem de transport sofisticat pentru a proteja proviziile de atacurile aeriene ale Rusiei pe parcursul călătoriei lor de la granița Ucrainei către trupele din interiorul țării. De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina și-a construit o „logistică descentralizată” pentru livrările de armament, a declarat Lange. „Proviziile nu sunt încărcate toate într-un singur tren, care ar deveni apoi o țintă principală pentru atac”, a spus el, „ci sunt mai degrabă distribuite în diferite trenuri, care circulă adesea noaptea”.
Ucraina are la dispoziție și o flotă de transportoare grele pentru livrările pe șosea, iar la nivel național există o stare de asediu pe timp de noapte, ceea ce face mai dificilă pentru recunoașterea țintelor Moscovei de a localiza rutele de aprovizionare.
„Forțele aeriene rusești, cu avantajul lor uriaș în ceea ce privește numărul și calitatea avioanelor, nu au reușit să distrugă nici măcar un singur tren sau convoi care aduce muniții sau echipamente din Rzeszow, Polonia, în și prin Ucraina”, a mai declarat Ben Hodges.
Aeroportul regional din orășul Rzeszow, situat în sud-estul Poloniei, este cel mai important centru de tranzit pentru ajutorul internațional. Hodges a declarat că a presupus că aeronavele americane care vin din Germania vor ateriza acolo. Logistica militară americană poate transporta rapid arme și muniții pe calea ferată sau cu avioanele C-17 care le duc la Rzeszow.
„Datorită poziției sale geografice și, de asemenea, datorită infrastructurii sale avansate și, în cele din urmă, datorită celor aproape 80 de ani de prezență și cooperare cu SUA”, a spus Hodges, Germania este cel mai important centru de livrare din partea Statelor Unite către Ucraina.
Obuzele ATACMS, livrate în premieră
Printre armele americane din noul pachet acordat Ucrainei se regăsesc, în premieră, și obuzele de artilerie ATACMS, care au o rază de acțiune de 300 de kilometri.
Anterior, președintele american Joe Biden dăduse undă verde doar armelor cu o rază de acțiune de 150 de kilometri, care este similară cu Scalps și Storm Shadows furnizate de Franța și Marea Britanie.
Hodges a declarat că, în opinia sa, Ucraina ar putea folosi noua dotare pentru a ținti structurile de comandă rusești și depozitele de muniții și arme chiar mai mult decât înainte.
„În loc să aștepți ca rachetele și avioanele să fie lansate și apoi să încerci să le interceptezi sau să le dobori, dacă poți distruge locul de unde vin aceste lucruri, acesta este un mijloc mult mai eficient”, a spus el.