Documentar CNN despre sclavia moderna. Prostituate romance: Ne bateau pana ne rupeau dintii


Ultimul update: Miercuri 07 Noiembrie 2012 05:20
Sursa: CNN
Data publicarii: Duminica 23 Octombrie 2011 09:07
Categorie: Stiri externe
Not My Life

Un documentar filmat timp de 4 ani pe 5 continente si difuzat la acest sfarsit de saptamana de CNN, in cadrul Freedom Project, descrie practicile traficului de fiinte umane si ale sclaviei moderne la nivel global, continand exemple din Romania.

Documentarul Not My Life prezinta in prima sa parte, difuzata sambata seara, marturiile a doi traficanti de persoane romani aflati intr-o inchisoare din Bucuresti, Traian si Ovidiu, care povestesc ororile comise.

Desi au comis infractiuni grave, ei nu au fost pedepsiti in mod adecvat.

Traficantii de persoane primesc de obicei intre patru si sapte ani de inchisoare, dar dupa patru ani pot fi eliberati pentru buna purtare, explica Iana Matei, care conduce o organizatie neguvernamentala specializata pe recuperarea si reabilitarea victimelor traficantilor de persoane.

"Nu le dadeam sa manance. Le bateam. Le bateam cu picioarele, cu pumnii", explica Ovidiu, un tanar detinut pentru trafic de persoane si care provine dintr-o familie instarita, potrivit jurnalistului de investigatii Radu Paul.

Multe victime provin din randul romilor, care din cauza saraciei nu au alta alternativa decat sa isi vanda baietii pentru cersit si fetele pentru prostitutie.

In film apare si un interviu care descrie cum procedeaza traficantii de persoane in Albania. Inainte ca un grup de fete sa fie dus in capitalele occidentale - Roma, Paris, Madrid - traficantii le strang intr-o camera.

Ei aleg una dintre ele, o aduc in fata grupului, si o executa rapid: fie o ard de vie, fie o impusca. Acesta este modul special in care traficantii le spun celorlalte fete: "Nu incercati sa fugiti".

Ana, o supravietuitoare romanca povesteste cum a fost batuta pana i-a cazut un dinte. Ea afirma ca era insarcinata, dar nu a spus acest lucru nimanui, incercand sa isi ascunda sarcina. Ea povestestee cum a fost batuta pana a cazut pe jos, incercand sa isi protejeze copilul.

"Traian si Ovidiu au iesit din inchisoare. Dar sunt sute ca ei in lume. Ei exista pentru ca li se permite sa existe", conchide comentatorul.

Filmat pe cinci continente timp de patru ani, Not My Life este primul film documentar care descrie practicile oribile si periculoase ale traficului de fiinte umane si sclaviei moderne la nivel global.

Timp de patru ani, regizorul Robert Billheimer si-a facut documentarea in Europa, America de Nord si de Sud, Asia si Africa.

In timp ce recunoaste ca traficul si sclavia sunt infractiuni universale, afectand milioane de fiinte umane din lume, Not My Life se concentreaza asupra faptului ca o majoritate importanta a victimelor sunt copii.

Documentarul descrie traficul, exploatarea si sclavia din toate zonele lumii, inclusiv munca fortata din Africa, cersetoria si sortarea deseurilor de catre copii din India, traficul de persoane din Statele Unite si Asia de Sud-Est si forme variate de sclavie si abuz al copiilor din America de Nord si de Sud.

Sursa: CNN Mediafax

CNN: Romania este centrul global al traficului de carne vie
Documentare impresionante despre Revolutia din 1989, transmise de CNN
Documentare impresionante despre Revolutia din 1989, transmise de CNN
VIDEO PROTVPLUS.RO