Richard Quest, CNN: Ce legatura exista intre Grecia 2012 si Germania dupa Primul Razboi Mondial
Cifrele anuntate recent, oficial, arata ca in 2011 economia globala s-a contractat cu 7 procente, iar agentiile de specialitate sunt de parere ca aceste pierderi s-au inregistrat cel mai mult in ultimele 3 luni ale anului trecut.
Astfel, in 2011 economia a cazut cu 5,1%.
Iar o privire atenta la raportul Fondului Monetar International cu privire la economia mondiala pun toate aceste cifre intr-un anumit context, noteaza jurnalistul Richard Quest de la CNN. El mai observa si faptul ca "in cele mai negre zile ale recesiunii, nicio tara dezvoltata nu s-a mai confruntat cu o astfel de pierdere dramatica: SUA - 2,4%, Marea Britanie - 4,9%, iar zona Euro - 4,1%".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este cat se poate de clar ca economia Greciei s-a prabusit de la mare inaltime. A suferit 5 ani de recesiune istovitoare, iar perspectivele arata ca va fi si mai rau de acum incolo. De altfel, chiar si premierul Greciei a avertizat ca situatia va fi mult mai dura in anii urmatori." mai spune Quest in editorialul sau.
Marti seara (14 februarie, n.red.) nu exista altceva decat o mare confuzie in privinta incheierii unei noi intelegeri de catre Grecia, care incearca sa obtina un nou imprumut pentru a putea supravietui. Acest haos este alimentat si de faptul ca liderii zonei Euro au anulat intalnirea programata pentru miercuri, suparati ca autoritatile din Atena nu au facut suficient din ceea ce li s-a cerut.Situatia pare sa fie la fel de grava ca la inceput. Pe de-o parte, natiunile din zona euro joaca dur, in timp ce, pe de alta parte, in Grecia este instabilitate, saracie si o economie distrusa. Sunt insa cererile zonei Euro prea exagerate? Daca Grecia cade intr-o epoca a protestelor si a rebeliunilor, putem privi inapoi in istorie si sa spunem ca s-a produs o eroare, chiar si din motive lesne de inteles, iar europenii au fortat prea tare?
Comparatiile pot fi facute cu Tratatul de la Versailles din 1919 si la felul in care Germania a fost tratata dupa Primul Razboi Mondial. Infrangerea umilitoare si despagubirile substantiale care au fost cerute ... au fost varful de lance care a ranit aceasta tara. Intr-un final, aceste sentimente au condus la furia poporului care a generat aparitia ulterioara a nationalismului extrem (si ascensiunea lui Hitler, n.red). In cazul Greciei este vorba despre o datorie enorma care se va intinde pe ani buni, cazand in spatele generatiilor viitoare, determinandu-i pe viitorii politicieni sa faca plecaciuni in fata guvernelor din zona Euro, iar intr-un final ... este vorba si despre distrugerea unui stil de viata foarte drag grecilor (chiar daca, in mod real, este insustenabil).
Insa ideea ramane in picioare. Unii greci vorbesc despre situatia actuala ca fiind un fel de "cizma germana" pe gatul lor, insa cert este faptul ca nivelul nationalismului extrem si al resentimentelor creste ingrijorator, daca liderii zonei Euro "vor forta situatia".
Situatia din zona Euro este un exemplu edificator pentru expresia "dupa razboi multi viteji se arata" si ce ar fi trebuit facut inainte si dupa recesiune. "Ar fi o teribila rusine daca prabusirea economica si politica a Greciei s-ar transforma intr-o alta pagina de istorie a Europei" - concluzioneaza corespondentul CNN, Richard Quest.
Sursa: CNN
Etichete: grecia, euro, germania, criza, economie, recesiune, richard quest,
Dată publicare:
15-02-2012 09:22