Rezultatele referendumurilor din Italia privind legea cetățeniei și normele muncii. Giorgia Meloni câștigă teren

Referendumurile din Italia privind legea cetățeniei și normele muncii au fost invalidate din cauza prezenței scăzute la urne, sub 30%. Rezultatul este un eșec pentru opoziția de centru-stânga și sindicatele care au susținut inițiativa, arată YouTrend.
Datele oficiale de la aproximativ jumătate din secţiile de votare au arătat că puţin sub 30% dintre alegătorii eligibili au venit la urne la sfârşitul celor două zile de vot, cu mult sub 50% plus unu din electorat, proporţia necesară pentru ca votul să fie obligatoriu din punct de vedere juridic.
Rezultatul este o lovitură pentru coaliţia de partide de opoziţie de centru-stânga, grupuri ale societăţii civile şi sindicatul CGIL, care au susţinut întrebările referendumului, şi reprezintă o victorie pentru prim-ministrul Giorgia Meloni, care s-a opus ferm acestora.
Meloni şi aliaţii săi de dreapta şi-au încurajat susţinătorii să boicoteze votul. Prim-ministrul a vizitat duminică o secţie de votare din Roma, dar nu a votat, o tactică pe care indicase că o va adopta.
Forţele de opoziţie au sperat că dacă marşează pe problemele legate de drepturile lucrătorilor şi pe problemele demografice ale Italiei le-ar putea ajuta să o înfrunte pe Meloni, ceea ce nu au reuşit să facă de când aceasta a venit la putere în 2022.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
„Guvernul iese mai puternic”
„Opoziţia a vrut să transforme referendumul într-un vot asupra guvernului Meloni. Răspunsul este foarte clar: guvernul iese din acest referendum mai puternic, iar opoziţia este mai slabă”, a declarat Giovanbattista Fazzolari, subsecretar de cabinet şi un apropiat al lui Meloni.
Unul dintre cele cinci referendumuri a vizat reducerea perioadei de şedere necesară pentru a solicita cetăţenia italiană prin naturalizare, de la 10 ani la cinci ani, ceea ce, potrivit organizatorilor, ar fi vizat aproximativ 2,5 milioane de persoane.
Într-o ţară care suferă de o scădere accentuată a ratei natalităţii, unii economişti consideră că atragerea mai multor străini este vitală pentru relansarea unei economii anemice, în timp ce grupurile de apărare a drepturilor au făcut campanie pentru un vot „Da” pentru a promova integrarea lucrătorilor imigranţi.
Celelalte patru întrebări ale referendumului se refereau la o inversare a liberalizării pieţei muncii introduse în urmă cu un deceniu şi la o extindere a normelor privind răspunderea pentru accidentele de muncă pentru companiile care se bazează pe contractori şi subcontractori.
Prezență mai mare în Nord
„Fie că este puţin peste 30% sau puţin sub 30%, este o cifră scăzută, sub aşteptările şi obiectivele stabilite de promotori”, a declarat Lorenzo Pregliasco de la YouTrend pentru canalul italian de ştiri SkyTG24.
Potrivit analizei datelor efectuate duminică târziu de agenţia de sondaje YouTrend, prezenţa la vot a fost mai mare în regiunile mai bogate din nord şi centru şi în oraşele mari, şi mai scăzută în sudul mai puţin dezvoltat.
De asemenea, a fost observată o prezenţă mai mare la vot în zonele în care partidele de stânga au înregistrat rezultate bune la ultimele alegeri generale şi la alegerile europene din 2024, a precizat YouTrend.