Catalanii au votat pentru INDEPENDENTA. Rezultatele provizorii ale unui vot pe care Spania l-a considerat ilegal
Doua milioane de locuitori din Catalonia, care s-au prezentat duminica la urne, au votat in favoarea independentei. Peste 80 la suta dintre votanti s-au pronuntat in favoarea independentei provinciei fata de Spania.
Totusi, prezenta la referendum nu a depasit o treime, din totalul de 6 milioane de locuitori adulti ai Cataloniei. Referendumul nu este recunoscut de Curtea Constitutionala si a fost organizat de voluntari. Ministrul Justitiei a calificat votul simbolic drept "un act de propaganda inutil". In schimb, presa spaniola, considera ca votul ar trebui sa incurajeze dialogul dintre guvernul de la Madrid, si partizanii independentei Cataluniei.
Rezultatele din buletine, arata ca aproape 2 milioane de persoane au votat de doua ori "da" la intrebarile "doriti Catalonia sa fie stat?" si "daca da, doriti sa fie independent?", a anuntat Joana Ortega, vicepresedinta Executivului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit lui Ortega, cel putin doua milioane de persoane au participat la consultare.
Aceste rezultate este necesar sa fie interpretate cu prudenta, in contextul in care opozantii fata de independenta au anuntat ca boicoteaza scrutinul.
Astfel, este vorba in principal despre simpatizanti ai cauzei separatiste, care s-au prezentat in sectiile de votare din puternica regiune din nord-estul Spaniei cu 5,7 milioane de locuitori.
Potrivit acestor rezultate, 10,1% dintre participanti au votat "nu" la a doua intrebare, 0,98% au introdus in urne buletine in alb, iar 4,55% au votat "nu" la ambele intrebari.
Aproximativ 5,4 milioane de catalani puteau, in mod teoretic, sa participe la aceasta consultare, deschisa inclusiv tinerilor cu varsta de peste 16 ani si strainilor rezidenti in Catalonia. Catalanii din strainatate - New York, Sydney, Paris - puteau, de asemenea, sa participe la consultare.
Organizand scrutinul, Artur Mas, presedintele catalan, a incalcat doua decizii ale Tribunalului Constitutional, care a suspendat votul la solicitarea autoritatilor de la Madrid. Guvernul spaniol apreciaza ca numai spaniolii au dreptul sa se pronunte asupra viitorului Cataloniei.
Cu toate acestea, consultare a fost una simbolica si nu are o valoare legala. Mai mult, scrutinul a fost organizat in pofida faptului ca a fost interzis de autoritatile de la Madrid.
HARTA INTERACTIVA a miscarilor de independenta in Europa